Ausztrál foci - A szurkolók Bulldogs-győzelmet tippelnek
A szurkolók Bulldogs-győzelmet tippelnek
Fotó: Europress/Getty

A szurkolók Bulldogs-győzelmet tippelnek

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/09/29 17:13

Több mint 100.000 szurkoló szavazott az Ausztrál Futball Liga hivatalos honlapján (afl.com.au), és a szavazók 59%-a a Western Bulldogs mesébe illő győzelmét várja a szombati nagydöntőben. Azért lenne fantasztikus a kiscsapat sikere, mert eddig mindössze egyszer, 1954-ben lett meg nekik a trófea. Sőt, ezen a megnyert finálén kívül mindössze egyszer jutottak el a mindent eldöntő mérkőzésig, és már annak is 55 éve. Elképesztő számok ezek, európai környezetbe helyezve olyan, mintha az Atalanta lenne a bajnok Olaszországban. Nem véletlen, hogy a szurkolókkal ellentétben a bukmékerek sokkal inkább a Swans sikerére számítanak.

A döntő esélyese tehát természetesen a Sydney Swans, mely egyrészt a 2012-es bajnok, másrészt az utóbbi öt bajnoki szezont számítva a harmadik döntőjére készül. Érdekes módon az alapszakaszt megnyerő Swans elvesztette az első mérkőzését a rájátszásban a Greater Western Sydney ellen, mégpedig nagyon csúnyán, az idén szerzett legkevesebb pontját szerezve, de aztán kiütötte az Adelaide-et és a Geelongot is. A Bulldogs az alapszakasz hetedik helyezettjeként simán verte a West Coastot, magabiztosan a Hawthornt és kiélezett csatában a kis-Sydneyt.

A vágyakat és a papírformát félretéve nézzük, ami fontos: a Sydney elvesztette egyik kulcsvédőjét, az afrikai menekültből remek ausztrál focistává váló Aliir Aliirt, aki parádésan játszott az utóbbi időkben. Csakhogy megsérült a jobb térde az elődöntőben, így hát hatalmas szívfájdalmára nem lehet ott a szombati meccsen az MCG-ben. Más kérdés, hogy a Swans elsősorban nem a védőivel, hanem a brutálisan erős középpályájával fojtotta meg utóbbi két ellenfelét, és nyilván ugyanez a terve a nagydöntőre is.

A Sydney egyik kulcsjátékosa, Lance Franklin

Nagyon sok játékost ki lehet emelni a Swans csapatából, de még közülük is kiemelkedik Papley és Franklin. Papley, egy húsz éves csatár, aki az első szezonját tölti a profi futballban, és a rájátszás három mérkőzésén összesen kilenc gólt szerzett, ami egészen elképesztő szám. Franklin pedig megasztárként úgy küzd minden helyzetben, akár a saját térfelére is visszalépve, úgy ütközik akár bicegő lábakkal is, hogy azt a leglelkesebb kezdő is megirigyelhetné.

A másik oldalon nincs olyan ember, mint Franklin. Sem a sztárság mértékét, sem a tapasztalatot, sem a pozíciót illetően. Nincs igazi magas csatár, akit célba lehetne venni elöl. Így hát maradnak a kőkemény védekezésből előrevitt gyors labdák, a rengeteg mozgás. Nagyon érdekes lesz, hogy a fiatal kulcsjátékosok hogyan fogják elviselni a stresszt, és persze a Sydney nyomását. A játékmester Bontempelli mindössze 20 éves, a legtöbbet passzoló Hunter 21, és nagy kérdés, hogy életük legfontosabb meccsén mennyire tudnak nagyon játszani. Arról nem beszélve, hogy az előző meccs is életük legfontosabbja volt, és most akkor még egyszer összekapni magukat ... borzalmasan nehéz feladat.

A Sydney játékosainak pedig a favoritszereppel kell megbirkózniuk, és azzal, hogy egy sikerre végtelenül éhes csapattal fognak találkozni. Meg azzal is, hogy az utóbbi két meccsüket gyakorlatilag hibátlanul játszották le, ami nem biztos, hogy harmadjára is sikerülni fog.

Meglátjuk, egészen pontosan szombaton 6:30-as kezdettel, az Eurosport 2-n élőben. Ezért a csatáért megéri korán kelni!

Hozzászólások