Ausztrál foci - A 22 legjobb ausztrál focista
A 22 legjobb ausztrál focista
Dangerfield és Murphy. Fotó: Europress/Getty

A 22 legjobb ausztrál focista

Buzás GáborBuzás Gábor
2015/09/23 19:22

Az Ausztrál Futball Liga minden évben megválasztja a legjobb játékosait, és ezt a 22 fős gárdát nevezik All-Australian csapatnak. Ide csakis a legjobb játékosok kerülhetnek be, ennél a tagságnál csak a Brownlow-díj a nagyobb elismerés, ami a szezon legjobb és legfairebb játékosának jár. Az alapszakasz végén nyilvánosságra hoztak 40 nevet, és ezt a "bő keretet" szűkítették kedden 22-esre. Megvan tehát az idei All-Australian csapat, lássuk ki került be, és kik a legfontosabb játékosok, akik kimaradtak.

Mindenekelőtt ki kell emelni a csapatkapitányt: Bob Murphy, a Western Bulldogs irányítója kapta ezt a különleges megtiszteltetést, ami teljesen érthető, ha figyelembe vesszük, hogy ő a tavalyi 14. helyhez képest idén nyolc pozíciót javító bulldogok kapitánya, aki egy igazi lerohanógépezetet irányít mesteri precizitással és higgadtsággal. És még énekelni is tud :)

A 22 fős csapatban 11 olyan játékos van, aki először került be. A liga 18 csapata közül 11 képviselteti magát a válogatottban. A Sydney az egyetlen rájátszásba jutó klub, amelyik csak egyetlen All-Australian játékossal büszkélkedhet, és a Port Adelaide az egyetlen rájátszásba nem jutott gárda, amelyik egynél többel.

Az egyik legfontosabb kimaradó Nic Naitanui, aki azért nem került be, mert a bizottság úgy döntött, hogy csak egy "ruckman" legyen a csapatban. És ezen a poszton a Kangaroos játékosa, Todd Goldstein még a West Coast óriásánál is jobbnak bizonyult. Goldsteint egyébként még a Brownlow-díjra is esélyesnek tartják, bár nem ő az elsőszámú favorit. Hanem Nat Fyfe, aki bekerült az álomcsapatba, de érdekes módon az alapszakaszt nyerő Fremantle-ből rajta kívül csak egy játékos, David Mundy vehette fel az All-Australian mellényt.

Szintén kimaradt a legnagyobbak közül Taylor Walker, az Adelaide Crows csapatkapitánya, valamint Josh P Kennedy, a Sydney középpályása. Bekerült viszont a másik Josh Kennedy, a West Coast gólzsákja, az idei gólkirály. A szakállas óriás egészen remekül érzi a csapattársak passzait, és egészen egyszerűen nagyon ügyes keze van az elkapásokhoz. Ráadásul szinte bárhonnan képes gólt szerezni. Idén 75 gólt termelt az alapszakaszban, és volt egy meccse még a szezon elején a Carlton ellen, amikor 10 gólig jutott, pályafutása során harmadik alkalommal. Íme ezek a gólok:

Mindössze három olyan játékos van, aki tavaly is és idén is bekerült az álomválogatottba. A Richmond védője, Alex Rance, Fyfe, valamint a Port Adelaide-ből Robbie Gray. A Hawthorn zsenije, Cyril Rioli 2012 után másodszor került be a csapatba, az Adelaide fantasztikus csatára, Eddie Betts pedig először. A Riewoldt családból ezúttal Jack, a Richmond csatára lett All-Australian tag, unokatestvére, Nick, a St Kilda húzóembere ezúttal nem (így is vezet ebben az összevetésben 5-2-re).

Egyetlen név hiányzik a listáról, a vezetőedző. Ez egy automatikus díj: minden évben a bajnokcsapat edzője lesz az All-Australian edzője is. Másfél hét múlva kiderül, hogy ki kerül erre a posztra.

Íme a teljes csapat:

2015 All-Australian team
B:Josh Gibson (Hawthorn)Alex Rance (Richmond)Heath Shaw (Greater Western Sydney)
HB:Easton Wood (Western Bulldogs)Michael Hurley (Essendon)Robert Murphy (Western Bulldogs) (c)
C:Daniel Hannebery (Sydney)Matt Priddis (West Coast)Andrew Gaff (West Coast)
HF:Chad Wingard (Port Adelaide)Jack Riewoldt (Richmond)Cyril Rioli (Hawthorn)
F:Eddie Betts (Adelaide)Josh Kennedy (West Coast) (vc)Jake Stringer (Western Bulldogs)
Foll:Todd Goldstein (North Melbourne)Nat Fyfe (Fremantle)Patrick Dangerfield (Adelaide)
Int:Brett Deledio (Richmond)Robbie Gray (Port Adelaide)
Sam Mitchell (Hawthorn)David Mundy (Fremantle)
Coach:
Hozzászólások