Amerikai - Viszlát, Kobe!
Viszlát, Kobe!
Fotó: bleacherreport.com

Viszlát, Kobe!

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2015/11/30 09:20

Bejelentette visszavonulását Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers ötszörös bajnok klasszisa. A játékos döntését a The Players' Tribune sportmagazinban jelentette be vasárnap, amit mi is lehoztunk elsőként pár órája. Ezzel biztossá vált, hogy Kobe nem veszi célba példaképe, Michael Jordan hat bajnoki címét, igaz elnézve az idei Lakerst, valamint játékát, erre ki tudja mikor lett volna esélye. A bajnoki aranygyűrűk mellett olimpiai bajnoki címekkel is büszkélkedő zseni döntése nem meglepő, az utóbbi pár évét már komoly sérülések fémjelezték, játéka sem volt már a régi. Ugyanakkor a kosárlabda szerelmeseinek óriási fájdalom a búcsúja, hiszen egy korszakos zseni hagyja el a világ legjobb bajnokságát.

Az ötszörös bajnok és kétszeres olimpiai aranyérmes Bryant az utóbbi időben többször utalt már arra, hogy elképzelhető, hogy a 20. idénye lesz egyben az utolsó is az NBA-ben. A Lakers idén megfiatalított gárdája egyelőre csapnivalóan teljesít, Kobe pedig az utóbbi időkben elszenvedett komolyabbnál komolyabb sérülések miatt már nem tud húzóember lenni. A tizenhétszeres All-Star válogatott játékos, aki több mint 32 ezer pontot gyűjtött eddig pályafutása során idén árnyéka önmagának, vannak olyanok, akik már most úgy gondolják, hogy hiba volt ebbe az idénybe belevágnia, de hát egyrészt a szerződése is kötelezte erre, másrészt az örökös győzni akarás, tehát a mentalitása is hajtotta, hajtja. Aki látta a Golden State Warriors elleni mérkőzésen mutatott játékát, az talán egyetért ezzel a megállapítással, a 2-14-es mutató és a sok "air-ball" valóban nem az a Kobe volt, aki pár éve még dominálta a ligát. De abban biztosak lehetünk, hogy Bryant számára a Warriors elleni meccs volt a mélypont, több ilyen mérkőzést nem látunk tőle. Kobe számára a mostani idény maradt meg hattyúdalnak, remélhetőleg a társak hozzá tudják segíteni ahhoz, hogy a búcsú egy árnyalattal szebb legyen, mint az idény eddigi része.

Kobe Bryant az egyetemet kihagyva, rögtön a középiskola után, 1996. november 3-án lépett először pályára a Lakers játékosaként. Első évében győzött az All Star hétvége zsákolóversenyében, egy évvel később pedig már be is választották a Nyugati főcsoport All-Star csapatába. Kobe az egyetlen játékos, aki 20 egymást követő szezonban egy csapat színeiben játszott.

Bryant egy héttel ezelőtt a Sirius XM Radionak adott interjújában még azt mondta, "ha valami változik", játszani fog a következő szezonban, ám tegnap megjelent írásával végképp lezárta a folytatás lehetőségét.

"A szívem még érted dobog. Az elmém még érted kattog. De a testem tudja, itt a búcsú ideje." - írta szeretett játékának címzett búcsúírásában Bryant.

Az NBA korszakos zsenijeként visszavonuló kosaras 2000-ben, 2001-ben és 2002-ben sorozatban háromszor nyert bajnoki címet a Lakers együttesével, akkor még Shaquille O'Neal társaságában. A két klasszis ugyanakkor nem nagyon jött ki egymással, két dudás egy csárdában ritkán fér meg, Los Angeles sem volt elég nagy kettejüknek. O' Neal ment, Bryant viszont bebizonyította, hogy nélküle is sikerre tudja vezetni kedvenc csapatát. A Lakers 2009-ben és 2010-ben is bajnokságot nyert, Bryant előtt pedig már csak az lebegett célként, hogy beérje példaképét, Michael Jordant a bajnoki aranygyűrűk tekintetében. A Levegő Ura azonban úgy tűnik megtartja előnyét, igaz Bryant legalább azt elmondhatja magáról, hogy a pontokat tekintve lehagyta a valaha volt legnagyobbat. Az "előzésre" tavaly december 15-én a Minnesota Timberwolves elleni találkozón került sor, Bryant ekkor hagyta le "Air" Jordant és vette át az örök ranglistán az előkelő 3. helyet.

Az NBA következő idénye tehát Kobe Bryant nélkül veszi kezdetét, bármennyire is nehéz, kénytelenek vagyunk ízlelgetni ezt a mondatot. A Lakers természetesen vissza fogja vonultatni a legendássá vált 24-es mezszámot, nekünk rajongóknak pedig marad még pár hónapunk arra, hogy felkészüljünk a fájdalmas búcsúra.

Hozzászólások