Amerikai - Világbajnok Szolnokról
Világbajnok Szolnokról
Fotó: Imgbuddy

Világbajnok Szolnokról

Sereg AndrasSereg Andras
2015/06/17 17:59

Ahogyan azt reggel már olvashattátok itt a Hosszabbításon, a Golden State sikerével zárult az NBA idei kiírása. A Warriorst ráadásul idegenben, azaz Clevelandben koronázták meg, hiszen a döntő hatodik mérkőzését végig kézben tartva, 1975 óta első, fennállása negyedik címét ünnepelhette. Köztük egy olyan kosárlabdázóval, akit a tavalyi esztendőben még igen sokat láthattunk hazai parketten brillírozni.

Így van. Nem tévedés. A nyurga, kettes poszton játszó Justin Holiday a Washington University színeiben két éven át is a liga legjobb védőjátékosai közé tartozott, azonban a (2011-es) drafton senki sem jelentkezett érte, így a sokaknak bevált receptet követve Európában keresett csapatot. Rövid belga kitérő után visszatért a nagy víz túloldalára, ahol éppen a most legyőzött Cleveland Cavaliers nyári táborában találta magát. Letáboroznia azonban nem sikerült, hiszen több csapatban is játszott (sőt, kilenc meccset még az NBA-ben is), így a kaliforniai gárdával hajnalban a csúcsig jutó, (most 26 éves) Justin Alaric Holiday leigazolását, 2013. november 19-én tényként közölte a Szolnoki Olaj KK honlapja.

A beilleszkedés nem ment könnyen számára. Nem feküdt neki az Adria Liga légköre. Ahogy azonban telt az idő, egyre inkább látszott, egy igazi világklasszis pattogtat Szolnokon. Magyar bajnok és kupagyőztes lett az Olajjal, no meg EuroChallenge negyedik. Jött azonban ismét a hívás Amerikából és Holiday az NBA Las Vegas-i nyári ligájában találta magát, ahol több mérkőzés után is a legjobbként írtak róla a szaklapok. Tiszta sor volt, hogy nem tér vissza a Tisza partjára, az időközben Szolnokon (is) kedvenccé vált Justin. Így is lett.

Szeptemberben szerződést kapott a Harcosoktól, és nem is kényszerült epizódszerepre, hiszen az alapszakaszban 59 mérkőzésen segítette a későbbi bajnokcsapatot. A rájátszásban már nem töltött ennyit a parketten, de a nagydöntő negyedik mérkőzésén két percig tízmillióknak bizonyíthatta tudását. Holiday tehát a magyar bajnoki cím után idén az NBA bajnoki aranygyűrűjét is magáénak tudhatja. Megérdemli. Egy pillanatig se feledjük: kosárlabdázásban az NBA bajnokát világbajnokként illik emlegetni. Gratulálunk tehát a világbajnoknak.

Hozzászólások