NHL - Újjáépítés San Joséban
Újjáépítés San Joséban
Fotó: Europress/Getty

Újjáépítés San Joséban


2014/08/22 21:35

Ugyan még majdnem 1 hónap, míg elkezdődnek az NHL-es edzőtáborok, de a ligában addig sem állnak le a történések. Igyekeztünk összegyűjteni az elmúlt hét fontosabb eseményeit:

  • San Joséban nyílt verseny lesz a csapatkapitányi és az kapitányhelyettesi címekért, ezt a csapat vezetőedzője, Todd McLellan jelentette be. Ez azt jelenti, hogy a csapatot 2010 óta kapitányként vezető Joe Thorntonnak és a helyetteseként játszó Patrick Marleaunak is meg kell küzdenie a többiekkel a kapitányi címekért. A Sharks vezetőedzője ugyanakkor ezt a döntést nem úgy nevezte, hogy megfosztják a korábbi kapitányaikat a C, illetve A betűiktől, hanem, hogy mindenkinek lesz esélye pályázni a kapitányi címekért, még Thorntonéknak is. A kapitányi kinevezéseket pedig a szeptemberi edzőtáborban mutatott játékukkal, hozzáállásukkal tudják majd kiérdemelni a játékosok.

    A San Jose Sharks a 2013-2014-es szezon rájátszásának első körében búcsúzott a későbbi győztes Los Angeles Kings ellen úgy, hogy a 4 nyert mérkőzésig tartó párharcban 3-0-as vezetésre tett szert, majd innen 4 vereséget szenvedett zsinórban. A vezetőség ezután a csapat újjáépítését hirdette meg, azonban Thorntonnak és Marleaunak is érvényes szerződése van a klubbal, mely szerződések ráadásul tartalmaznak egy olyan záradékot, hogy a játékosok beleegyezésük nélkül nem kerülhetnek más csapatba, így nem tudták elcserélni őket. A csapat többi, fiatalabb játékosához nem akartak hozzányúlni, az idősebbeket pedig, akik a korábbi évek rájátszásaiban nem nyújtottak maradandót, nem tudták elcserélni, így maradt a belső hierarchia átszervezése. Ennek megfelelően sokan úgy vélik, hogy a szeptemberi edzőtábort követően a csapat fiatalabb játékosai vehetik át a kapitányi szerepeket, mint például Logan Couture, Marc-Édouard Vlasic vagy éppen Joe Pavelski.

    A Sharkshoz kapcsolódó hír még, hogy a csapat csatára, Raffi Torres az alapszakasz első hónapjait kénytelen lesz kihagyni, mert a jobb térdében fertőzés lépett fel, amelyet meg kellett műteni. Torres az előző szezon nagy részét is kihagyni kényszerült, szintén a jobb térde miatt (mindössze 5 alapszakasz mérkőzésen jutott szóhoz).

  • Megváltozik a Draft Lottery, azaz a draftsorrend sorsolásának procedúrája. Az NHL vezetői egy két szakaszos változtatás mellett döntöttek, ami azt jelenti, hogy a 2015-ös draft sorrendjének húzásánál már megváltoznak a csapatok esélyei az első választás megszerzésére. Az alapszakaszban a 4 legkevesebb pontot gyűjtő csapatnak csökken az esélye az 1. hely megszerzésére, míg az őket követő 10 klubnak nő. 2016-ban pedig bevezetik a draft első három választásának kisorsolását, ami azt jelenti, hogy az eddigi egy sorsolást további két sorsolás fogja követni, amellyel a második és a harmadik választási jog tulajdonosát fogják kisorsolni. Ez azt is jelenti, hogy az a csapat, amelyik a legkevesebb pontot gyűjti össze, nem biztos, hogy a legrosszabb esetben is a második helyen választhat a drafton, hanem akár a negyedik helyre is visszacsúszhat.

  • Clarke MacArthur szerződést hosszabbított az Ottawa Senatorsszal. A kanadai balszélső 5 éves szerződést kötött csapatával, mely kontraktus a 2015-16-os szezonban lép érvénybe és évi 4,65 millió dollárt biztosít számára (a 2014-15-es szezonban még a korábbi szerződése marad életben, amely alapján 3,25 millió dollár üti a markát). MacArthur 2013 nyarán került a kanadai fővárosi csapathoz, amelybe jól sikerült a beilleszkedése, hiszen csapatában ő szerezte a negyedik legtöbb pontot (79 mérkőzés, 24 gól, 31 gólpassz) az alapszakasz során.
  • A New York Rangers szerződtette Kevin Hayest. Az amerikai támadót 2010-ben a 24. helyen draftolta a Chicago Blackhawks együttese, azonban nem sikerült megegyezniük a játékossal, aki így szabadon igazolhatóvá vált. Hayes a tavalyi egyetemi szezonban vonta magára több csapat figyelmét, amikor is a Boston College csapatában 40 mérkőzésen 27 gólt és 38 gólpasszt szerzett és csapattársával, Johnny Gaudreauval, akit meg is választottak az év legjobb egyetemi játékosának, az egyik legveszélyesebb sort alkották a bajnokságban. Hayes 2 éves szerződést kötött a Rangersszel, évente pedig 900 ezer dollárt fog keresni, amely összeg a bónuszokkal együtt akár a négyszeresére is emelkedhet.
  • A Dallas Stars általános igazgatója, Jim Nill szeretne Jason Spezzával szerződést hosszabbítani. A texasi csapat július 1-én szerezte meg a kanadai centert az Ottawa együttesétől, azonban Spezza szerződése a szezon végén lejár és a Stars szeretné további évekre magukhoz kötni őt. „Szerintem sikerülni fog a szerződéskötés. Beszéltem már az ügynökével. Azt akarjuk, hogy Jason és a családja költözzön ide. Ha majd itt lesz és az edzőtábor is elkezdődik, többször leülök majd az ügynökével tárgyalni. Amikor idehoztuk őt, az volt a tervünk, hogy sokáig erősítse a csapatot, ne csak 6 hónapig.” – mondta Jim Nill.
  • A Toronto Maple Leafs szerződést kötött idei első körös választottjával, William Nylanderrel. Nylander, aki a korábbi NHL-es Michael Nylander fia, 3 éves szerződést kötött a juharlevelesekkel. „Nem csak gyors és technikás játékos, de nagyon erős személyiség mind a jégen, mind a pályán kívül. Hisszük, hogy fényes jövő áll előtte és örülünk neki, hogy nálunk köthette meg első NHL-es szerződését.” – nyilatkozta David Nonis, a torontóiak általános igazgatója.
Hozzászólások