NHL - Történelmi alapszakasz után történelmi búcsú: meccset se tudott nyerni az alapszakasz legjobbja az NHL rájátszásában
Történelmi alapszakasz után történelmi búcsú: meccset se tudott nyerni az alapszakasz legjobbja az NHL rájátszásában
Fotó: Europress/AFP

Történelmi alapszakasz után történelmi búcsú: meccset se tudott nyerni az alapszakasz legjobbja az NHL rájátszásában

Rév DánielRév Dániel
2019/04/17 18:10

Október hatodikától április hatodikáig, fél éven keresztül a Tampa Bay Lightning volt a Stanley-kupa idei esélyese. Aztán jött a rájátszás, és az alapszakaszban rekordokat döntögető csapat egyetlen győzelemre se volt képes a rájátszás első fordulójában.

A Tampa Bay Lightning történelmi alapszakaszt futott az NHL 2018-19-es szezonjában. 128 pontot szerzett a csapat, a megszerezhető pontok 78%-át zsebelte be, ami a második legmagasabb arány, mióta 82 mérkőzéses alapszakaszt rendeznek. 62 győzelemmel rekordot állítottak be, övék volt a legjobb emberelőnyös és emberhátrányos mutató, és mérkőzésenként 3,89 gólt szereztek. Az utóbbi 25 évben egyedül a legendás 1995-96-os Detroit Red Wings tudta felülmúlni a Tampát a megszerzett pontok és a lőtt gólok száma alapján, ők is 62 győzelemmel zárták az alapszakaszt.

Most, amikor túl vagyunk a Lightning szempontjából négy keserves vereségen, a kiesés okaként pont ezt, a túl jó alapszakaszt nevezte meg Jon Cooper, a csapat edzője.

A megszerzett pontjaink száma bizonyos szempontból áldás volt, de átok is ugyanakkor. Elég sokáig nem kell tétre menő hokit játszanod, aztán egyszer csak újra fel kell pörögni. Ez nem kifogás, ez a realitás. Történelmi alapszakaszunk volt, aztán történelmi lett a rájátszásunk is.

Valóban történelminek számít a Tampa kiesése: most először fordult elő a liga történetében, hogy az a csapat, amely az alapszakaszban a legtöbb pontot szerezte, nyert meccs nélkül búcsúzik a rájátszástól egy négy győzelemig tartó párharc végén. Ráadásul még a playoff is jól indult a Tampának, hiszen az első mérkőzésen 3-0-ra vezettek hazai pályán az utolsó szabadkártyás helyet megszerző Columbus Blue Jackets ellen, ám kikaptak, és onnantól minden összeomlott.

A kapusok közötti különbség is döntő voltA kapusok közötti különbség is döntő volt Fotó: Europress/AFP

Az ESPN elemzése kitér néhány okra, ami a Lightning vesztét okozta:
- A Columbus Blue Jackets remek letámadást tett a jégre. Az 1-2-2-es letámadásnak köszönhetően az esélytelenebb csapat uralta a semleges zónát, és a négy mérkőzésen 30 korongot szerzett, szemben a Tampa 21-ével.
- Szergej Bobrovszkij, a Jackets kapusa élete legjobb párharcát hozta le, 93,2%-os mutatóval, meccsenként mindössze 2,01 kapott góllal játszotta le a sorozatot. Ezzel szemben a Tampa kapujában Andrej Vasziljevszkij 85,6%-kal és meccsenként 3,82 bekapott góllal búcsúzott a szezontól.
- Talán a legfontosabb mutató az emberelőnyös helyzeteké volt. Hiába hozta le az alapszakaszt a Lightning 28%-os emberelőny-kihasználással, ami az elmúlt 30 szezon legjobb teljesítménye volt az NHL-ben, a Columbus hihetetlenül fegyelmezetten védekezett, és a négy mérkőzésen mindössze hatszor került emberhátrányba, amiből a Tampa egy gólt szerzett. Ezzel szemben a Jackets 10 lehetőségből ötöt is gólra váltott.

A Lightningnál persze optimisták, és leginkább a Washington Capitalsre mutogatnak, mondván, amikor Ovecskinék nagy esélyesek voltak, kiestek, aztán félig esélytelenként tavaly megnyerték a Stanley-kupát. A Blue Jackets pedig egy érdekes statisztikában bízhat: a legutóbbi három alkalommal mindig az a csapat nyerte a trófeát, amelyik a Tampa álmait foszlatta szerte a rájátszás valamelyik pontján.

(via ESPN)

Hozzászólások