NHL - Patrick Kane: a fenegyerek
Patrick Kane: a fenegyerek

Patrick Kane: a fenegyerek


2015/11/21 14:22

A jégkorongozás fenegyereke.

Azok kedvéért, akik nem követik a jégkorongot: Patrcik Kane 2007-ben került be a ligába, a Chicago Blackhawks az első helyen draftolta. A 179 cm magas csatár elsősorban félelmetes gyors kezével és cselező képességével hívta fel magára a figyelmet (lásd alább a videót). Jonathan Toews és Duncan Keith mellett a kezdetektől fogva alapembere a 2000-es évek második felében magát újjáépítő franchise-nak. A Chicago Blackhawks az elmúlt hat évben háromszor nyerte meg a Stanley kupát, a liga jelenlegi egyetlen dinasztiája. Patrick Kane 2010-ben, 2013-ban és 2015-ben is kivette részét a végső sikerből, az első diadal alkalmával ő szerezte a Stanley kupát érő győztes gólt a Philadelphia ellen.

Patrick Kane pár év alatt sztárja lett a ligának. Az egyik arca, aki feltűnik a számítógépes játékok borítóján, akinek a nevével mezek, és oktatófilmek millióit lehet eladni. A gyerekek bálványa. A tényleg különleges képességekkel megáldott Kane sorra köthette a jobbnál jobb szerződéseket a szponzorokkal. 2014-ben zsíros kontraktussal kötelezte el magát a Chicagóhoz, ahol 8 évre 84 millió dollárt kap, évenkénti 10,5 millióval, ráadásul a szerződést egy 44 millió dolláros bónusz is kiegészíti. Jonathan Toews-zel a 2005-ös lockout óta a legjobban fizetett jégkorongozók lettek.

Aztán idén nyáron, a harmadik Stanley Kupa megnyerése után úgy tűnt, minden borulhat. Patrick Kane-t szexuális zaklatás miatt feljelentették augusztus 2-án. Ez az Egyesült Államokban nem tréfadolog, főként nem egy sportoló életében, ezt sajnos mi magyarok Hetényi Zoltán jégkorongozó esetéből már megtanulhattuk. Hetényinek egy kicsit túlságosan is jó hangulatban telt éjszakájára ráment az amerikai karrierje. De vissza Kane-hez. Nem ez volt az első zűrje, 2009-ben 20 centen kapott össze egy taxisofőrrel, akit ezért inzultálni kezdett, végül az ügyet elsimították. 2012-ben pedig nyilvános részegséggel és egy hölgy inzultálásával jelezte, még mindig nem nőtt be a feje lágya. A Pennsylvania állambeli Hamburg városban történt a legújabb atrocitása, ahol hét szemtanú is volt arra, hogy szexuálisan zaklatott egy hölgyet. A pontos részleteket mély csend övezte, az amerikai jog egyébként elég szigorú e tekintetben, egy rosszul elsült bókot is be lehet sorolni ebbe a kategóriába. Mivel rendőrségi ügy lett, Kane imázsán komoly csorba esett, az EA Sport NHL 16 nevű játékának borítójáról azon nyomban le is került az arca.

Europress/Getty

Nem sokkal korábban az orosz Slava Voynovot a liga örökre eltiltotta, miután súlyosan bántalmazta feleségét. A Kane-ügy kapcsán is gyorsan megindultak a találgatások, hogy egyáltalán az edzőtárborba elutazhat-e a szezon előtt. A Chicago is elkezdett gondolkodni Kane pótlásán, bár mozgásterét jócskán nehezítette, hogy Kane nagyon nagy részt visz el a fizetési sapkából. Végül aztán a liga Kane mellé állt, ott lehetett az edzőtáborban. A bajnokság indulása előtt  pár nappal elnapolták meghallgatását, de jogi személyek a helyzetet úgy értelmezték, van elegendő bizonyíték a vádemeléshez. Kane októberben elkezdhette a szezont, november elején pedig ejtették ellene a vádat, megállapították, hogy a tanúvallomások, a DNS minta nem igazolják a panaszos állításait.

Europress/Getty

A 'felszabadult" Patrick Kane pedig csattanós választ adott a több hónapos ügyre. Amolyan fenegyerek módjára. Őrült pontgyártásba kezdett és sorozatban, beleértve a ma hajnali mérkőzést is, 15 találkozón szerzett legalább egy egységet. Ez idő alatt 10 gólt ütött és 15 gólpasszt adott. Vezeti a kanadai táblázatot és a góllövő listát. Hogy mennyire nagy tett ez a széria, azt jól mutatja, hogy mindössze két amerikai játékos van a liga történetében, aki még ennél is hosszabb sorozatot épített fel, Eddie Olczyk és Phil Kessel egyaránt zsinórban 18-18 mérkőzésen szereztek pontot. A liga történetének egyébként leghosszabb sorozatát Wayne Gretzky produkálta 51 mérkőzéssel, az 1983-84-es szezonban.

Kane tehát túlélte, sőt előnyére kovácsolta ezt az egész ügyet, azonban intőjel kell, hogy legyen számára, hogy csapata komolyan elgondolkodott rajta, hogy nélküle képzeli el a jövőt. Az amerikai fenegyereknek sok dobása már nem lesz, 27 évesen ideje lesz felnőnie.

 

Hozzászólások