NHL - Már ötnél tart a Ducks
Már ötnél tart a Ducks
Fotó: Europress/Getty

Már ötnél tart a Ducks


2014/10/22 19:21

Ismételten eltelt egy hét, ennek megfelelően jelentkezünk NHL-összefoglalónkkal, amelyben több témát is érintve próbáljuk összegezni az elmúlt hét legfontosabb és legérdekesebb eseményeit.

Belelendült a Ducks

Múlt hét szerdai cikkünk megjelenésekor még hét veretlen csapata is volt a ligának, ez a szám azonban mostanra már nullára csökkent. A Keleti-főcsoportból ki kell emelnünk a Montréal együttesét, amely hét mérkőzéséből hatot megnyert és 12 pontjával jelenleg vezeti főcsoportját. A Montréal mellett egy vereséggel rendelkezik még az Ottawa Senators és a Pittsburgh Penguins is. Csakhogy előbbi kettővel, utóbbi hárommal játszott kevesebb mérkőzést, mint a Canadiens.

A Nyugati-főcsoportot a Nashville, Anaheim kettőse vezeti, viszont egy-egy vereséggel csak a Ducks és a Chicago rendelkezik. Előbbi hat mérkőzéséből ötöt nyert, ráadásul azt az ötöt sorozatban, míg a Blackhawks ötből négyet és ők rendelkeznek a legjobb gólkülönbséggel a ligában. Az Anaheim öt meccses győzelmi szériája nagyban köszönhető a csapat kapusának is, Frederik Andersennek, akiről a későbbiekben még szót ejtünk.

Nem megy a Carolinának

Már csak egyetlen nyeretlen csapat található a ligában, ez pedig a Carolina Hurricanes. A csapat öt mérkőzést játszott eddig, ezekből hármat rendes játékidőben vesztett el, kettőt pedig hosszabbításban. A Canes-nek több sérültje is van, ráadásul meghatározó játékosok, így érthető gyengébb teljesítményük. Még az előszezonban a fiatalabbik Staal, Jordan törte el a lábát egy szerencsétlen mozdulatnak „köszönhetően”, amelynek következtében 3-4 hónapos pihenőre kényszerül, így csak január környékén várható a visszatérése. Azonban a csapat második alapszakasz mérkőzésén Jordan bátyja, Eric is megsérült. A Hurricanes csapatkapitánya a hírek szerint legkorábban október 28-án térhet vissza a Vancouver elleni mérkőzésen. Rajtuk kívül még Nathan Gerbe és Pat Dwyer is kidőlt a csapat támadóalakzatából.

A bajnokság állása itt megtekinthető.

Andersen és Kuemper kiváló teljesítménye

Több kapus is kiváló formában kezdte meg a szezont, azonban közülük is kiemelkedik az Anaheim Ducks és a Minnesota Wild kapusa, Frederik Andersen és Darcy Kuemper. A Ducks dán kapusa idén már öt mérkőzésen is szerepet kapott és mind az öt mérkőzést meg is nyerte, mindössze hét gólt kapva és egy shutoutot szerezve. A 25 éves Andersen ennek az öt győzelemnek és a tavalyi fantasztikus berobbanásának köszönhetően (az első 25 NHL mérkőzéséből 20-at megnyert), csatlakozott Ross Brooks-hoz, a Boston Bruins korábbi kapusához, ugyanis csak ők ketten tudtak az első 30 NHL mérkőzésükből 25-öt vagy annál többet megnyerni.

A Wild kapusa, Darcy Kuemper pedig Nicklas Backstrom 2011-es franchise rekordját adta át a múltnak. Backstrom 157 perc 44 másodperces rekordját - hány perc telik el addig, amíg a csapat először gólt kap a szezonban - 6 perccel megdöntötte Kuemper. Az új klubrekord 163 perc 46 másodperc, ami több mint nyolc harmadnak felel meg.

Seguin a hét sztárja

Tyler Seguin-t választotta meg az nhl.com a legutóbbi hét sztárjának. Mögötte Frederik Andersen a második, Steven Stamkos pedig a harmadik helyen végzett.

A Dallas fiatal centere három mérkőzés alatt 8 pontot szerzett (4 gól, 4 gólpassz) és csapatát a megszerezhető hat pontból öthöz segítette hozzá játékával. A még mindig csak 22 éves játékos a Columbus ellen mesterhármast szerzett, míg Philadelphia ellen karriercsúcsot jelentő négy gólpasszt jegyzett.

Horton hátsérülése a visszavonulását eredményezheti

A Columbus Blue Jackets csatárát, Nathan Hortont könnyen lehet, már nem láthatjuk többet a pályán. Ugyanis a legfrissebb hírek szerint hátsérülése nem akar javulni. A 29 éves játékosnál, akit a Columbus 2013 nyarán szerződtetett, „elkorcsosulást” állapítottak meg az ágyékánál, illetve a háta alsó szakaszán, értesült a Columbus Dispatch. Horton esetében a műtét sem feltétlenül jelentene megoldást, hiszen az ilyen műtétek elég kényes procedúrák és egyáltalán nem biztos, hogy eredményesen zárulnak.

A Dallas Stars fiatal védője, Patrik Nemeth nagyon nagy valószínűség szerint már nem léphet pályára a szezonban. A 22 éves svéd játékos a Philadelphia elleni mérkőzésen sérült meg, amikor is R.J. Umberger korcsolyája elvágta a karját. A vágás olyan súlyos sérülést okozott, amelynek következtében leghamarabb csak a rájátszásban térhet vissza, de az se valószínű.

A St. Louis Blues centere, Paul Stastny több hetet lesz kénytelen kihagyni. A csapat nyári szerzeménye az Arizona elleni mérkőzésen sérült meg, amikor az ellenfél játékosa, Martin Hanzal leütközte. A 28 éves játékos az ütközés következtében vállsérülést szenvedett és nem tudta folytatni a játékot.

A Tampa Bay Lightningot sérüléshullám sújtja. A csapatot a tavalyi szezonban sem kerülték el sérülések, elég csak Steven Stamkosra és Ben Bishopra gondolni, és ez idén sincs másképp. Néhány mérkőzés elteltével már négy játékosuk is sérülést szenvedett. A támadók közül Ryan Callahanre és Alex Killornra, míg a védelemből Victor Hedmanra és Rudas Gudasra nem számíthatnak egy darabig a floridaiak. Hedman sérülése ráadásul olyan súlyos, hogy műteni kell, így 4-6 hét kihagyás vár rá. Ez nagy érvágás a Lightning számára, hiszen a svéd védő nagyszerűen kezdte a szezont, 5 mérkőzésen 7 pontot szerzett (3 gól, 4 gólpassz).

Végezetül pedig a hét legszebb jelenetei:

A szerdai, a csütörtöki, a pénteki, a szombati, a vasárnapi, és a keddi játéknap öt legszebb megmozdulása.

Hozzászólások