NHL - Kiütés Montrealban
Kiütés Montrealban
Fotó: Europress/Getty

Kiütés Montrealban

Rév DánielRév Dániel
2014/05/18 09:44

Szombaton megkezdődött az NHL rájátszásának keleti döntője, amelyen folytatódott az idei furcsa tendencia: az idegenben játszó csapat győzött.

Már az első körben sok helyen borult a papírforma, a nyolc párharcból négyben is az alapszakasz során gyengébben szereplő, ezért a rivális pályaelőnyével sújtott csapat jutott tovább. Aztán a konferenciák elődöntőiben a négy párharcból már hármat nyert meg az alacsonyabban kiemelt együttes, ráadásul mind a hármat hetedik mérkőzésen, idegenben begyűjtve a továbbjutáshoz szükséges negyedik megnyert meccset.

Aztán jött a nyugati főcsoport döntőjének első mérkőzése pénteken, ahol a Dél-kaliforniai rangadón (Los Angeles és Anaheim nagyjából fél órás autóútra található egymástól) az idegenben játszó Kings 6-2-es győzelemmel vette el a pályaelőnyt a Duckstól.

A keleti döntőben két olyan csapat találkozik egymással, amelyet nem igazán vártak ide a szakértők. A régi kiemelési rendszerben a Montreal Canadiens a negyedik, míg a New York Rangers az ötödik lett volna - ha szigorúan az alapszakaszban elfoglalt helyezést nézzük. Ráadásul a konferencia elődöntőjében a Montreal az alapszakasz-győztes Bostont győzte le, míg a Rangers a keleti második Pittsburgh csapatát - mindkét esetben döntő, hetedik mérkőzésen, idegenben.

A csata első mérkőzését Montrealban rendezték, ám az összecsapást nagyon hamar kontrollálni kezdte a Rangers. A márciusban megszerzett Martin St. Louis találatával már az ötödik percben vezettek a vendégek, kevesebb, mint két perccel később pedig Mats Zuccarello révén már 0-2 volt az állás. Az első harmadban 12-6 volt a lövések aránya a Rangers javára.

Budajnak sem ez volt élete meccse

A második harmadban, de már túl a mérkőzés felén érkezett meg a várva várt szépítő gól, Rene Bourque révén, ami visszahozta az energiát a Canadiens 22 ezres csarnokába. A harmad vége azonban nem is alakulhatott volna rosszabbul montreali szempontból: a 39. perc végén Chris Kreider állította vissza a két gólos vendég vezetést, majd 12 másodperccel a harmad vége előtt Brad Richards találatával 4-1-re vezetett a Rangers.

A záró játékrész előtt kapust cserélt a Montreal, Corey Price helyett érkezett Peter Budaj, Price gyengének mondható, 80%-os mutatóval zárta a mérkőzést. Ez azonban nem segített a hazai csapaton, a Rangers ugyanis ott folytatta a harmadik harmadot, ahol a másodikat abbahagyta. A 42. percben Ryan McDonagh emberelőnyből növelte a vendégek előnyét, majd a 45. percben előbb kettős, majd sima emberelőnyben Derek Stepan és Rick Nash is betalált, ekkor már 7-1 volt az állás. A vége felé eléggé eldurvult a mérkőzés, az első két harmadban összesen három kiállítást ítéltek a játékvezetők, a harmadikban hatot, plusz egy sportszerűtlenség miatti 10 perces büntetést is.

Ryan McDonagh négy pontig (1+3) jutott

A hazai szurkolók számára némi vigasz lehet, hogy az 56. percben Lars Eller emberhátrányból szépített, a végeredmény azonban így is 7-2 a New York Rangers javára, amely ezzel megszerezte a vezetést a négy győzelemig tartó párharcban. A mezőnyjátékosok közül Ryan McDonagh emelkedett ki, aki gólja mellé három gólpasszal összesen négy pontig jutott a találkozón, hátul pedig ezúttal is Henrik Lundqvist volt a jó védekezés alapja, 22 lövésből 20 védéssel.

Folytatás hétfőn, Montrealban, a pályaelőny azonban már a Rangers-é. Persze ki tudja, hogy ez mennyit számít...

Hozzászólások