NFL - Történelmi: fekete elnököt nevezett ki a rasszista nevéről elhíresült csapat
Történelmi: fekete elnököt nevezett ki a rasszista nevéről elhíresült csapat
Fotó: Europress/AFP

Történelmi: fekete elnököt nevezett ki a rasszista nevéről elhíresült csapat

Szabó BenceSzabó Bence
2020/08/18 16:45
A nemrég a vitatott Redskins nevet elhagyó washingtoni csapat újabb lépést tett a megújulás felé, és az NFL történetének első fekete elnökévé nevezte ki az egykori játékos Jason Wrightot. 


Új idők íródnak a washingtoni NFL-franchise történetében. A csapat a múlt hónapban a tulajdonos Dan Snyder hosszas ellenkezése után végül (
szponzori nyomásra) elhagyta a 87 éve használt, az amerikai többség véleménye szerint rasszista felhangú Redskins nevet, most pedig újabb lépést tett, hogy megszabaduljon az évek alatt kialakult negatív stigmától: kinevezte a liga történetének első fekete elnökét.

Az új vezető - aki a csapat üzleti működéséért lesz felelős - a 38 éves egykori NFL-futó Jason Wright, aki 2004 és 2010 között több csapatban is megfordult, pályafutása után pedig üzleti karrierbe kezdett. Wright kinevezése több szempontból is különleges, hiszen mindössze a negyedik egykori játékosként került elnöki pozícióba a ligában, ráadásul a regnáló felső vezetők közül is a legfiatalabb lesz.

Az NFL rasszista csapatát is elsöpörheti a tiltakozáshullám | Eurosport

Hiába tesz gesztusokat a közelmúltban a Washington Redskins, ismét felerősödtek a hangok, melyik szerint az amerikai bennszülötteket sértő nevet ideje volna lecserélni. A stadion névadó szponzora, a FedEx is felemelte a hangját. A George Floyd halálát követő amerikai (és világszintű) változások ismét felmelegítették a Washington Redskins neve körüli politikai vitákat.

Elnökként az egykori játékos csak Snydernek felel majd, aki elismerő szavakkal méltatta új munkatársát:

"Ha megtervezhetném a tökéletes vezetőt a csapat élére egy ilyen történelmileg fontos időszakban, Jason lenne az. A játékosként és az üzleti életben szerzett tapasztalata páratlanná teszi a ligában. Új alapokat állít majd fel a csapatunk és az NFL számára is. Nem tudok elképzelni jobb párost arra, hogy új korszakot kezdjenek a Washington Football (ez a csapat ideiglenes neve - a szerk.) történetében, mint ő és Ron Rivera edző."

A csapat 3-13-as mérleggel záruló tavalyi szezon után télen nevezte ki Riverát a kispadra, Wright elmondása szerint pedig ez a döntés komoly szerepet játszott abban, hogy elvállalja az állást. Szintén sokat jelentett Snyderék nyílt hozzáállása a múlt problémáihoz:

"Nagyra becsülik az olyan értékeket, mint az átláthatóság, a szavakat pedig tettek is követték Ron Rivera kinevezésével... Minden vezető izgatott, ha olyan változásokat hozhat, amik tartósan nyomot hagynak egy szervezeten, mi pedig most pontosan erre készülünk a csapatnál. 

redskins-rivera.jpgFotó: Europress/AFP

Washingtonban pedig szükség is van a megújulásra, hiszen túl a csapatnév körül kialakult vitán, a csapat egy másik botrányba is belekeveredett az utóbbi időben. A Washington Post riportja alapján a franchise-nál az elmúlt évtizedben számos szexuális zaklatás történt, a lapnak 15 jelenlegi és korábbi alkalmazott nyilatkozott a klubnál kialakult mérgező kultúráról. 

Maga Snyder és az elnöki pozícióban Wright előtt dolgozó Bruce Allen is megosztó figurák, a csapatnál az utóbbi években sorra hozták a megkérdőjelezhető szakmai döntéseket, ennek köszönhetően pedig utoljára 2015-ben jártak a rájátszásban. A klubkultúra megváltoztatása mellett az eredmények javítása is lesz a Wright-Rivera páros feladata. 

via Skysports

Hozzászólások