NFL - Új év az NFL-ben: csak a szokásos őrültek háza!
Új év az NFL-ben: csak a szokásos őrültek háza!
Fotó: Europress/AFP

Új év az NFL-ben: csak a szokásos őrültek háza!

Rév DánielRév Dániel
2019/03/14 13:34
Minden évben van az NFL holtszezonjának két csúcspontja: a ligaév kezdete, ami egyben az átigazolási- és szabadügynökpiac megnyitását is jelenti, valamint a draft. Utóbbira még várnunk kell, előbbi első néhány napja viszont megint a szokásos őrületet hozta.

Ha a legfontosabb posztot, az irányítót nézzük, igazából nem volt túl nagy mozgás a piacon. Nick Foles, a tavalyi Super Bowl legértékesebb játékosa az előző szezonban is megmutatta, hogy képes lehet kezdőként is helytállni, a Jacksonville Jaguars pedig fogta magát és megszerezte Foles-t a szabadügynökpiac első napján. A játékos számára eléggé beszűkült a piac azzal, hogy Joe Flacco Denverbe került, a Giantsnél pedig továbbra is Eli Manninggel kezdik a szezont, így a Jaguars maradt az egyetlen reális alternatíva. Talán emiatt egy fokkal elmaradt a szerződés összege a mostanában megszokott monstre irányítószerződésekétől, de Foles így is legalább 50 millió dollárral lesz gazdagabb. A kérdés csak az, hogy milyen csapat lesz körülötte.

Foles.jpgElrepült az egyik sasFotó: Europress/AFP

A cserék sztárjai az elkapók

Két szenzációs elkapó is csapatot váltott az elmúlt napokban. Antonio Brownról már írtunk a múlt héten, amikor egy amerikai éjszakán át úgy tűnt, hogy a Buffalóhoz igazol, ám végül abból a dealből semmi nem lett. Nem sokkal később viszont érkezett egy olyan ajánlat Pittsburghbe, amely megfelelő volt, egy olyan csapattól, amely Brownnak is megfelelő volt. Így került az elkapó az Oakland Raidershöz, amely egy harmadik és egy ötödik körös választási jogot adott cserébe a Steelersnek. Ez egy olyan csere, amelyet alighanem a Madden-játékban nem fogadna el a rendszer, de a pittsburghi vezetésnek fontosabb volt az, hogy megszabaduljanak Brown problémáitól, mint hogy mit kapnak érte. Egy dolog viszont fájni fog: a fizetési sapkába számító összegből AB 21 millió dollárral veszi ki a részét volt csapatánál.

A másik kiemelkedő elkapó, aki csapatot váltott, Odell Beckham Jr. volt. Őt a New York Giants cserélte el a Cleveland Brownshoz, utóbbi csapat idei első és harmadik körös választójogáért és a safety Jabrill Peppers játékjogáért cserébe. Peppersre azért volt szüksége a Giantsnek, mert korábban a Washington szerezte meg Landon Collinsot - de erről később. Beckham augusztusban kapott egy ötéves, 90 millió dolláros szerződést a Giantstől, és két héttel az elcserélése előtt a csapat általános igazgatója még kategorikusan elutasította a csere lehetőségét. Ehhez képest hetekkel azután, hogy kifizettek Beckhamnek egy 20 millió dolláros bónuszt, gyakorlatilag aprópénzért elengedték a Brownshoz. A clevelandi szurkolók persze nagyon örülnek, és a Brownst bizonyos fogadóirodák már a hatodik legesélyesebb csapatnak tartják a 2020-as Super Bowl megnyerésére. De a Giants vezetésének döntését nagyon kevesen értik meg a szakmában, hiszen egy - bár kissé problémás - fiatal, kiemelkedő képességű játékost "kótyavetyéltek" el.

Odell_Beckham.jpgClevelandbe szerződött a második leghíresebb BeckhamFotó: Europress/AFP

Bezzeg a másik New York-i csapat

Ha a Giantsnél nehezen érthető módon elengedtek és elcseréltek fontos embereket, a Jets másképp gondolkodott. Az NFL-ben általában azt szokás mondani, hogy azok a general managerek költenek el vagyonokat a ligaév első napján, akik alatt forró a talaj, és ez igaz lehet Mike Maccagnanre is. A Jets ugyanis három fontos játékost szerzett meg az elmúlt napokban.

A legnagyobb név alighanem Le'Veon Bell, akinek a története azért tanulságos lehet. Bellnek egy 5 éves, 70 milliós szerződéshosszabbítási ajánlatot adott tavaly nyáron a Steelers, de ő ezt nem fogadta el. Majd kereshetett volna 14 millió körül a franchise tag miatt, ám nem csatlakozott a csapatához, így erről a pénzről is lemondott. Ezek után egészen furcsa, hogy elfogadott egy rövidebb, éves átlagra is gyengébb ajánlatot a Jetstől. De ez történt, 4 év alatt 52,5 millió dollárt fog keresni. Ami persze furcsa, de hogy kevesebb pénzért megy el egy gyengébb csapathoz, az talán arra is utalhat, hogy sok dolog nincs rendben Pittsburghben.

Bell.jpgLe'Veon Bellnek örülhetnek a Jets szurkolóiFotó: Europress/AFP

A Jets egy másik AFC északi csoportbeli csapatot is gyengébbé tett azzal, hogy leigazolta CJ Mosley-t. Ő egy még durvább, 5 éves, 85 millió dolláros kontraktussal lett gazdagabb, bár ebből "csak" 51 millió a garantált összeg. A linebacker kiválóan dolgozik a futás ellen, és az irányító siettetéséből is ki tudja venni a részét, így jelentősen erősödik vele a Jets védelme. Emellett meghosszabbították Henry Anderson szerződését is, ő három év alatt 25 milliót kereshet. A támadósor ezen túl Jamison Crowderrel erősödött, a korábbi washingtoni elkapó három évre 28,5 millió dollárt fog kapni, ha kitölti a szerződését.

A gyengék erősödnek (?)

Két olyan csapat is elkezdte az erősítést a védelmében, amely az elmúlt években nem sok vizet zavart. A Lionsnél egyértelmű volt az irány: a korábban a Patriots védő koordinátoraként dolgozó Matt Patricia korábbi Patriots-játékosokat akart a csapatába. Így került Detroitba Trey Flowers, a mindössze 25 éves passzsiettető, aki évi 16-17 millió dollárt fog keresni egy ötéves szerződés keretein belül. Emellett szintén a Lionshöz csatlakozik Justin Coleman, aki évi 9 milliós szerződésével hirtelen az NFL legjobban fizetett slot cornerbackje lett. Ő is elég fiatal, ő is jól ismeri Patriciát - akit a hírek szerint azért nem könnyű elviselni - úgyhogy várhatóan jól be fog illeszkedni új csapata rendszerébe.

A másik érdekesen fejlődő csapat az Arizona Cardinals, amely egyrészt egy még mindig remek passzsiettetőt, másrészt pedig egy nagy tapasztalatú, az öltözői hangulatra jó hatással lévő veteránt szerzett meg Terrell Suggs személyében. A korábbi Ravens-legenda az Arizona State Egyetemre járt, így kvázi hazatért a Cardinalshoz. Hosszabb távon azonban várhatóan Jordan Hicks lesz nagy hatással a Cardinals védelmére, a korábbi Eagles-játékos ugyanis négy évre, évente 9 millió dollárért került Arizonába. A csapat elég sokat spórolt, hiszen Hicks nagyjából olyan szintű játékos, mint a fent említett Mosley, ám alig több mint fele annyiba került új csapatának. Már csak az a kérdés, hogy mihez kezd a Cardinals a draft első választási jogával, ugyanis Kyler Murray-ért sokan áldoznának nagyon sokat, de még az is lehet, hogy az irányító Arizonába kerül - ebben az esetben viszont a tavaly választott Josh Rosen helye válik bizonytalanná.

Teljesen lecserélődik a Ravens védelme

Ahogy a fentiekből is kiderült, a Ravens védelme átalakul. Mosley és Suggs mellett távozott többek között Eric Weddle is, ám őt a liga egyik legjobb játékosával sikerült pótolni. Earl Thomas évekig meghatározó játékosa volt a Super Bowl-győzelemig jutó Seattle Seahawks védelmének, ám már tavaly lehetett tudni, hogy megromlott a viszonya Pete Carroll vezetőedzővel. Ennek megfelelően ő is váltott, és 4 éves, 55 millió dolláros szerződésért Baltimore-ba igazolt. 

Emellett a Ravens még jobban elkötelezte magát a futójátékra alapuló támadójáték mellett azzal, hogy leigazolta a Saintsben évekig remeklő Mark Ingramet. Így aztán Lamar Jackson mellett lesz egy olyan, klasszikus futójátékos, aki még a passzok elkapásában is kiválóan tud teljesíteni.

Thomas.jpgEarl Thomas a Baltimore-ban folytatjaFotó: Europress/AFP

Hozzászólások