NFL - Trump kirúgná a himnusz alatt térdelő "szarháziakat"
Trump kirúgná a himnusz alatt térdelő "szarháziakat"
Fotó: Europress/AFP

Trump kirúgná a himnusz alatt térdelő "szarháziakat"


2017/09/23 15:03

Az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, az amúgy is megfontolt véleménynyilvánítási szokásairól híres Donald Trump ismételten egy fontos és valóban közfigyelemre méltó témával találta szemben magát, ám azt szokásához híven azonnal "meg is szakértette". Most épp az NFL-ben a kisebbségek elnyomása és a rendőri brutalitás ellen a himnusz alatt letérdelve tiltakozó játékosokkal kapcsolatban nyilatkozott.

Persze maga a tiltakozás finoman szólva sem új keletű, hiszen nem is az idei szezonban kezdődött. Hanem az előzőben, jobban mondva az előző szezon előszezonjában, méghozzá Colin Kaepernick-kel, aki azok után, hogy 2016 júliusának elején egymást követő napokon lőttek le rendőrök feketéket az USÁ-ban, azt mondta: "Nem fogok felállni és büszkeséget mutatni egy olyan ország zászlaja alatt, amelyik elnyomja a fekete és más színű embereket."

Hogyan lett ünnepelt sztárból megosztó emberjogi aktivista? | Hosszabbítás

Egy évvel ezelőtt Colin Kaepernick alaposan felforgatta az NFL életét, amikor úgy döntött: azzal hívja fel a figyelmet az afroamerikaiakat ért rendőrségi támadásokra, hogy letérdel az amerikai himnusz alatt. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lett az NFL egyik legtehetségesebb játékosának tartott irányítóból az amerikai sport legmegosztóbb figurája.

Már csak azért is érdekes az egész téma felvetésének időzítése Donald Trumptól, mert az USA jelenlegi elnöke személy szerint is érintett egy másik aktuális ügyben, ahol szintén major sportoló sztárok terveznek politikai ügyben tüntetni. A Golden State Warriors játékosairól ugyanis úgy hírlik, komolyan fontolóra vették, hogy ne vegyenek részt azon az hagyományos ünnepségen a Fehér Házban, amelyen az NBA címük előtt kíván tisztelegni az elnök.

A kétszeres MVP, Steph Curry például meg van arról győződve, hogy a távolmaradásukkal változásokat sürgethetnének. Ő is épp tegnap nyilatkozott arról, miért is bojkottálná a bajnokok számára tradicionális vizitet az elnöknél:

"Nem akarok elmenni - szögezte le egy sajtókonferencián. "Egyszerűen nem állunk ki azok mellett, amiket az elnökünk vall. Nem állunk ki azok mellett amiket mondott és azok mellett sem, amiket nem mondott, akkor, amikor itt lett volna az ideje. Nem gondolom azt, hogy ha mi nem megyünk el a Fehér Házba, az varázsütésre megoldana mindent, de nekem így van esélyem felemelni a hangomat."

részben via BBC
Hozzászólások