NFL - Hirtelen a csúcson: a semmiből berobbanva lehet sztár az Eagles elkapója 
Hirtelen a csúcson: a semmiből berobbanva lehet sztár az Eagles elkapója
Fotó: Europress/AFP

Hirtelen a csúcson: a semmiből berobbanva lehet sztár az Eagles elkapója 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/10/18 16:00
Az NFL az a liga, ahol korábban ismeretlen játékosok időről-időre berobbannak és rövid időn belül sztárok lesznek. Ilyen utat járhat be az Eagles elkapója, Travis Fulgham, aki külföldön töltött gyerekkora miatt focizni is későn kezdett, sokáig a csapatok kereteinek alján tengődött, most viszont a sérülések megadták neki az esélyt a bizonyításra. 


Az amerikai futball nevéből adódóan is egy ízig-vérig amerikai sport, a játék csúcsának számító NFL-ben nagyon ritkán kapnak szerepet külföldiek. A játékosok többsége már kisebb korától bekerül a sport vérkeringésébe, a később kezdők pedig komoly hátrányból indulnak. 

Az olyan fiatalok számára, mint a Philadelphia Eaglesben játszó elkapó, Travis Fulgham, aki szülei munkája miatt gyerekkora nagy részét külföldön töltötte, sokkal rögösebb út vezet a profik közé. A 25 éves játékos hazatérve csak a középiskolás évei végén kezdhetett focizni, az egyetemen is csak utolsó évében tűnt ki, tavaly a lehetőséget sem kapta meg, idén viszont a csapatát súlytó sérülések esélyt adtak neki. Előző hétévégi remek teljesítményével pedig elindult a sztárság felé vezető úton. 

Az elkapó múlt hét vasárnap tíz megfogott labdából 152 yardot és egy TD-t szerzett a Pittsburgh elleni mérkőzésen, a találkozó után pedig a csapat irányítója, Carson Wentz is kiemelte a teljesítményét:

"Megmutatta, hogy a fontos pillanatokban is lehet rá számítani. Edzésen már egy ideje velünk volt és jól beilleszkedett a csapatba. Most a sérülések miatt ő volt a következő a sorban, rá hagyatkoztunk, ő pedig játékról-játékra bizonyított. Szerintem fényes jövő áll előtte."

fulgham-wentz.jpgFulgham és Wentz a Pittsburgh elleni meccsen -Fotó: Europress/AFP

Pedig sokáig egyáltalán nem úgy nézett ki, hogy focista lesz Fulghamből. A kis Travis alig hat hónapos volt, amikor megkapta első diplomata útlevelét, hiszen szülei mindketten az amerikai külügynél dolgoztak, ennek köszönhetően pedig a család megfordult Jordániában, Egyiptomban, Dél-Afrikában, végül pedig Indiában. Ezekben az országokban semmi hagyománya nincs az amerikai futballnak, Fulgham így úszott, krikettezett vagy kosarazott inkább. Megtanult viszont jól alkalmazkodni a változó körülményekhez, aminek később még nagy hasznát vette:

"Országról országra költözött, mindenhol más nyelvvel, kultúrával és vallással találkozva. Nem is ismert más életet" - mesélte el édesanyja, Celeste. 

A család (már szülei válását követően) aztán Travis középiskolás korára tért vissza az USA-ba, de Fulgham még itt sem focizni kezdett. A kosárlabda iránt rajongott igazán, egy iskolai edzője azonban nem sokkal később megkereste a focicsapattól. Apja az egészségére vigyázva ellenezte az ötletet, egy külföldi útja alatt viszont anyja aláírta az ehhez szükséges papírokat. Az első akadály elhárult a karrierje előtt. 

Mindössze két év játék alatt a középiskolában nagyon sokat fejlődött, az egyetemek azonban tapasztalatlansága miatt óvakodtak neki sport ösztöndíjat adni. Fulgham így önerőből került be az Old Dominion egyetemre, de nagyon hamar kivívta magának a támogatást. Utolsó évében aztán kiemelkedően teljesített, 1000 elkapott yard fölött zárt a szezonban, 9 TD mellett. Edzője szerint a kulcs az volt, hogy megtalálta a helyét a futballban:

"Sokszor hallani történeteket játékosokról, akiknek egyedülálló szülők gyerekeként semmilye sincs és magának kell megdolgoznia a sikerért. Travis egyáltalán nem ilyen, az ő hátterével bármihez kezdhetett volna. Az, ahogy megtalálta magában a belső szenvedélyt arra, hogy focista legyen, egy olyan folyamat, amit öröm volt nézni."

fulgham-49ers.jpgFotó: Europress/AFP

A 2019-es NFL draftot megelőzően jelenlegi csapata, az Eagles középső körös játékosnak értékelte az elkapót, de végül nem a Philadelphia csapott le rá, a hatodik körben a Detroit Lions választotta ki. Fulgham számára azonban ez nem jelentett egyenes utat a siker felé, nyár végén bekerült ugyan a csapat keretébe, de a posztján lévő erős konkurencia miatt szeptemberben már csak a gyakorlócsapatban számoltak vele, egész szezonban nem kapott sok lehetőséget.

Idén aztán a járvány miatt még nehezebb helyzetbe került, leszerződtette ugyan a Green Bay Packers, de mindössze 9 napot maradt a csapatnál, amiből a covid-szabályok miatt hetet egy nem is edzésen, hanem egy hotelszobában töltött...

Innen elküldve került az Eagles keretébe, megint a gyakorlócsapatba. Az edzőtáborban csapattársai már felfigyeltek a tehetségére:

"Egy nap Darius Slay-jel beszélgettem, aki szintén Detroitból jött és mondtam neki: figyelj, ez a srác 13-asban mindent elkap és akárhányszor elkapja, mindig a levegőben húzza be" - mondta el Jalen Mills, a csapat egyik védője.

Mivel a szezon elején a csapat 5 legjobb elkapójából négy is megsérült, az Eagles nevezte a keretbe Fulghamet a San Francisco elleni meccsre. Az elkapó győztes TD-vel hálálta meg a bizalmat, a kitűnő teljesítmény pedig a már említett Pittsburgh elleni meccsen folytatódott. 

"Természetesen Travis kiérdemelte a lehetőséget, hogy tovább játsszon és magas szinten teljesítsen" - nyilatkozta a meccs után Doug Pederson, a Philly edzője. 

Az Eagles-drukkereknek sor öröme egyelőre nincs a szezonban, a csapat gyengén játszik és öt meccs után csak 1 győzelemmel áll. Könnyen lehet azonban, hogy a körülmények összejátszása miatt lehetőséget adtak egy olyan játékosnak, aki nem mindennapi utat tett meg a siker felé, de akiben megtalálhatták a jövő egyik sztárelkapóját. 


ESPN

Hozzászólások