NFL - Több edzőre is újévkor csapott le a Fekete Hétfő
Több edzőre is újévkor csapott le a Fekete Hétfő
Fotó: Europress/AFP

Több edzőre is újévkor csapott le a Fekete Hétfő

Németh DánielNémeth Dániel
2018/01/01 19:53

A szilveszteri mérkőzésekkel véget ért az NFL 2017/18-as szezonjának alapszakasza. Ez pedig egyet jelent: idén is elérkezett a Black Monday, azaz Fekete Hétfő néven emlegetett nap, amikor is az idény során gyengén teljesítő edzőket meneszteni szokás a tengerentúli amerikaifutball-bajnokságban.

Az NFL-ben viszonylag ritkán szoktak idény közben kirúgni főedzőket, idén csak a New York Giants trénere, Ben McAdoo járt így. Az idény előtt még rájátszásba várt Giants szezonja hatalmas csalódás volt, amit a rengeteg sérüléssel sem lehetett megmagyarázni. McAdoo elveszítette az öltözőt, képtelen volt kezelni a csapaton belüli ellentéteket.

Mindezt ráadásul azzal tetézte, hogy leültette a padra a csapat irányítólegendáját, Eli Manninget. A döntés ellen a csapaton belül és azon kívül - főleg a szurkolók és korábbi játékosok - is tiltakoztak, és végül a vezetőség úgy döntött, jobban járnak ha már idény közben megválnak a szakembertől. McAdoo két szezon alatt 13-15-ös mérleget ért el New Yorkban.

A franchise idény közben a general managerétől is megvált, Jerry Reese helyett a kemény tárgyalási stílusáról ismert Dave Gettleman folytatja a csapatnál. Gettleman az egyik legfelkapottabb név volt a piacon, korábban a Carolina Panthers újjáépítésében hatalmas szerepet vállalt. A feszültségekkel teli csapatnál jól fog jönni a határozottsága.

Edzőlegendát hozna vissza az Oakland Raiders

Jon Gruden

Év elején még 2022-ig szóló szerződést írtak alá Jack Del Rióval, szezon végére azonban olyannyira megingott benne a vezetőség bizalma, hogy az elküldése mellett döntöttek. Valahol érthető húzás, az eredendően védőguru hírében álló szakember alatt borzalmas volt a csapat védekezése, tavaly elsősorban q támadók vitték playoffba a fosztogatókat.

Az offense élén azonban csere történt, Bill Musgrave helyét Todd Downing vette át, ami nem bizonyult jó döntésnek. A 2016-ban a Raidersé volt a liga 6. legjobb támadósora, idén a 21. helyre csúsztak vissza. Túlzás lenne azonban csak a támadókra fogni az Oakland gyengélkedését, a csapat minden téren visszaesett az előző idényhez képest.

Utódjaként Jon Grudent szemelték ki, aki 10 éve nem irányított NFL-csapatot. Gruden egyébként ismerősnek számít a Raidersnél, 1998 és 2001 között már irányította a csapatot. Ekkor trade útján a Tampa Bay Buccanneers edzője lett, ahol Super Bowl-győzelemig jutott. Gruden visszatérése szinte minden évben terítéken volt, és a jelek szerint 2018-ban valósággá is válik.

Nem fért bele egy újabb közepes szezon Jim Caldwellnek

Jim Caldwell alatt a Detroit Lions stabilan ott volt a rájátszás közelében. Négy év alatt 36-28 volt a csapat mérlege, kétszer playoffban is szerepeltek, ebből azonban egyetlen mérkőzést sem tudtak megnyerni. Idén ígéretesen kezdték a szezont, de egy hullámvölgy miatt veszélybe került a szereplésük, majd a Bengals elleni vereséggel eldőlt, idén a pozitív (9-7) szezon ellenére sem jutottak rájátszásba.

A Detroitnál várhatóan a New England Patriots védőkoordinátora, Matt Patricia lesz az első számú jelölt. A Lions jelenlegi general managere, Bob Quinn korábban évekig dolgozott a Patsnél, és azóta is jó kapcsolatot ápolnak. A franchise másik jelöltje, Pat Shumur, aki a rivális Minnesota Vikings támadókoordinátoraként kisebbfajta csodát tett azt követően is, hogy első számú irányítójára és futójára sem számíthatott az év nagy részében.

John Fox három nyeretlen szezonnal zárt

Az NFC Northon belül a Chicago Bears is a főedző-csere mellett döntött. John Fox 2014-ben, nagy reményekkel érkezett az újjáépülő csapathoz, de a három idénye alatt nem sok jele volt a fejlődésnek. Ebben az időszakban csupán 14 győzelmet ért el, és egyszer sem kerültek a playoff közelébe.

A főedző és a general manager között eleve nem volt meg az összhang, a hírek szerint Ryan Pace úgy választotta ki a draft első körében az irányító Mitchell Trubisky-t, hogy arra az edzői stáb sem számított. Az újonc irányító végül megragadta a kezdőt, de változást vele sem tudtak elérni.

A hírek szerint Chicagóban egy támadó felfogású főedzőben gondolkoznak, aki az irányítók fejlesztésében is erősnek számít. Jelenleg három név számít felkapottnak a szeles városban: a Patriots támadóguruja, Josh McDaniels, a Kansas City Chiefs koordinátora, Matt Nagy és az Eagles irányítóedzője, John DeFilippo.

Eddig húzta Chuck Pagano

Chuck Pagano első három éve fantasztikusan sikerült főedzőként. Háromszor is bejutottak a rájátszásba (11-5-ös mérleggel), és évről évre több meccset nyertek a playoffban. A gondok 2015-ben, Andrew Luck sérülésével kezdődtek, a kiváló irányító fejlődése ugyanis megállt, időközben ráadásul a csoportriválisok is erősíteni tudtak.

Idén a Colts szezonja tulajdonképpen már azt megelőzően véget ért, hogy elkezdődött volna, Luck vállsérülése ugyanis nem jött rendbe, a trade útján megszerzett Jacoby Brissett pedig - bár nem volt rossz - nem is tudta hátára venni a csapatot. A csapat gyengélkedésében természetesen a korábbi gm, Ryan Grigson borzalmas munkájának is nagy szerepe volt, ettől függetlenül érett már a váltás az edzőknél is.

Luck 2018-as szereplése továbbra is kérdéses (a hírek szerint a karrierje is veszélyben lehet, ha nem javul a dobóválla), ennek ellenére várhatóan támadókoordinátorokat fognak elsősorban interjúra hívni a következő napokban. A korábban már említett Josh McDaniels és Matt Nagy a Coltsnál is képben van, de a Chiefs speciális egység edzője, Dave Toube is lehetséges jelölt.

Bruce Arians visszavonult

A 65 éves szakember jövőjével kapcsolatban nem először merültek fel kérdőjelek, már tavaly is felmerült, hogy egészségi állapota miatt nem folytatja pályafutását. Végül a kiváló edző bevállalt még egy szezont, de az Arizona Cardinals szurkolóinak nem sok öröme akadt idény során.

A probléma nem Arians teljesítményével volt, sokkal inkább a pocsék támadófallal, valamint a rengeteg sérüléssel. A franchise talán legjobb játékosa, a futó David Johnson már az első mérkőzésen kézsérülést szenvedett, és kénytelen volt kihagyni az egész idényt. Később a csapat kezdő irányítója, Carson Palmer is kidőlt a sorból.

Arizonában várhatóan belekezdenek egy komolyabb újjáépítésbe, többek között az irányító poszton is változásra lehet számítani, és a franchise legendájának, Larry Fitzgeraldnak sem biztos a jövője, annak ellenére sem, hogy érvényes szerződéssel rendelkezik 2018-ra. A két év edzője címet is magáénak tudó Arians pótlása azonban minden másnál keményebb diónak ígérkezik.

Akik megmenekültek

A fentebb felsorolt nevek mellett más edzők sorsa körül is rengeteg volt a kérdőjel. Közülük talán Hue Jacksonnak, a Cleveland Browns edzőjének a megtartása érdekes. Jackson ugyanis két év alatt egyetlen (!) győzelmet ért el a csapattal, idén 0-16-tal zárták az alapszakaszt. Korábban ez a negatív rekord csak a Detroit Lionsnak sikerült.

Sokan arra számítottak, hogy a Denver Broncos főedzője, Vence Joseph már egy év után távozni fog, de John Elway general manager végül úgy döntött - a játékosok tanácsára is hallgatva -, hogy ad még egy évet Josephnek a bizonyításra. A Broncosnak elsősorban támadóoldalon voltak problémái, ezt valószínűleg nem a védőguru Joseph fogja megoldani, sokkal inkább Elwayre vár komoly feladat.

Dirk Koetter, a Tampa Bay főedzője is megmenekült. A Bucsról már tavaly is mint titkos rájátszás-esélyes beszéltek, a 2017-es erősítéseket követően pedig úgy tűnt, a csoport egyik legerősebb csapatává léptek elő. A rengeteg sérülés alaposan megnehezítette a dolgukat, de néha úgy tűnt, fejben sincsenek rendben. Egy biztos: Koetter valószínűleg az utolsó lehetőségét kapta meg Tampa Bayben.

Hozzászólások