NFL - Temethetjük-e már a New England Patriotsot?
Temethetjük-e már a New England Patriotsot?
Fotó: Europress/AFP

Temethetjük-e már a New England Patriotsot?

Csatári FlóraCsatári Flóra
2017/10/03 13:12

Az NFL az új évezred kezdete óta a leggyakrabban a New England csapatáról szólt, köszönhetően többek között egy már most ikonikusnak számító párosnak: Bill Belichicknek és Tom Bradynek, valamint a 7 lejátszott és 5 megnyert Super Bowlnak. A Patriots rajongóit elkényeztette az elmúlt másfél évtized, az ellendrukkerek pedig egyre hevesebben kívánják, hogy ez a korszak végre lezáruljon. A tavalyi Super Bowlt megnyerő Hazafiak idén finoman szólva sem kezdtek meggyőzően, de vajon mennyire kell aggódniuk a fanoknak és dörzsölhetik-e már a tenyerüket azok, akik alig várják a Pats bukását? A Guardian írójának, Les Carpenternek a segítségével nézzük meg, hogy milyen tanulságokat érdemes leszűrni a New England első négy meccséből!

Mostanra bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy a New England Patriots idén a szezon első hónapját egy meghosszabbított edzőtáborként kezeli. A Pats nyilván megpróbált nyerni az elmúlt négy meccsén, de a győzelem igazából másodlagossá vált amellett a nagyobb cél mellett, hogy valahogy bajnokot faragjanak a csapatból a szezon végére.

"Ők most egyértelműen egy olyan csapat, amelyik a második játékrészben erősebb" - mondta a Guardiennek az NFL-ben korábban GM-ként dolgozó szakértő, Charley Casserly. "Úgy tűnik, a játékosok addigra jobban megértik a játékszisztémát, Bill Belichick pedig addigra jobban megérti a játékosokat, így folyamatosan javulnak a játék folyamán."

Épp ez az, ami miatt azt, hogy a New England jelenleg 2-2-es mérleggel áll - azok után, hogy vasárnap a Carolina Pantherstől 33-30-ra kikaptak - nem szabad a Patriots hanyatlásaként felfognunk. Nem új keletű dolog, hogy Bill Belichick a kísérletezésre áldozza a teljes szeptembert, ez már évek óta megfigyelhető, sőt, gyakran az október eleje is még inkább a tervezésről, mintsem a győzelemről szól a New England háza táján. Ennek az oka az, hogy a 2011-es lockout után lerövidült a holtszezon és az edzőtáborok edzési ideje is, szóval azóta Belichick az ősz elejét egyszerűen arra használja, hogy adott szituációkban tesztelje a játékosait, és hogy kipróbálhassa azokat a játékokat, amelyek megnehezíthetik azoknak az edzőknek a felkészülését, akiknek a csapatával csak a szezon második felében fut össze a Pats.

Amíg Belichick bütyköli a csapatot, amit a pályán látunk, az gyakran olyan, mintha a Pats szenvedne, és ilyenkor szeptember és október környékén szaporodnak meg azok a szalagcímek, amik vagy ezerféle verzióban tudnak rákérdezni arra, hogy vajon "Mi romlott el a Patriotsnál?". Hogy aztán általában kiderüljön, hogy a New England köszöni szépen, rendben van, és sikeresen gázol át a november-decemberen, hogy megnyerje a divízióját és sokáig meneteljen a rájátszásban is.

Ha megnézzük, az irányító Tom Brady 40 évesen is azon a színvonalon játszik, mint a karrierje korábbi éveiben; jelenleg 1,399 yardnál és 10 touchdownnál jár úgy, hogy nem dobott interceptiont. Pedig egyik kedvenc célpontja, Julian Edelman sérülés miatt kihagyta a teljes szezont. Viszont a Pats támadófala elég időt biztosít Brady számára, hogy a pálya bármely pontjára pontos passzt adhasson, ő pedig előszeretettel találja meg a tight end Rob Gronkowskit és az elkapó Danny Amendolát is.

Nem mehetünk el ugyanakkor amellett, hogy edzőtáborosdi és kísérletezés ide vagy oda, a New England védelme egyelőre tényleg szenved. Méghozzá nagyon. Márpedig Brady hiába játszik kiválóan, ahogy azt a 2012-es Super Bowl után a szupermodell felesége is megfogalmazta, még a legendás 12-es sem képes arra, hogy egymaga passzolja és kapja el azt a "kibaszott" labdát. Azaz, aktualizálva Gisele Bündchen klasszikusát, még Tom Brady sem képes arra, hogy egymaga passzoljon, majd állítsa meg az ellenfél teljes offensét.

Az már a szezon legelején is látszott, hogy a Pats idei csapatának a védelem lesz a gyenge pontja. De arra azért kevesen számítottak, hogy nem lesz képes 30 pont alatt tartani az ellenfeleit. Nem számít, mennyire megy jól Bradynek, egyetlen csapat sem úszhatja meg, ha hétről-hétre ilyen sok pontot enged a védelme, különösen igaz ez egy olyan csapatra, amelyik a Super Bowlra akar készülni. A vasárnapi vereség alkalmával a New England védői 444 yardot engedtek a velük szemben felálló Carolina Panthersnek, Cam Newton 316 yardnyit passzolt és 4 touchdownt szerzett, ebből egyet ráadásul futva.

Abban persze még nincs túl sok szégyellnivaló, hogy Newton dominálta a meccset, elvégre nem volt az olyan rég, amikor a csapatát MVP-ként 15-1-es mérleggel juttatta Super Bowlba. De a New England épp arról volt híres, hogy hétről hétre remekül alkalmazkodott az ellenfél legjobbjainak játékához. Most viszont úgy tűnik, hogy a Patriots jelenleg senki játékát sem tudja felvenni.

Lehet, hogy minden rendbe jön. Lehet, hogy ezek a szeptemberi hibák, amik még az októberbe is belecsúsztak, nem jelentenek semmit. Lehet, hogy januárban megint a Patriots egy konfettiesős Super Bowlba indul majd. Ugyanakkor valami egyszerűen nem stimmel a Pats védelmével. Valami, amit lehet, hogy nem tud Belichick egy csettintéssel és néhány varázslatos videózással megoldani. Szóval emiatt van oka az aggodalomra annak a csapatnak, amitől azt várták, hogy veretlen lesz.

via The Guardian
Hozzászólások