NFL - Super Bowl LI - Brady ötödször, vagy Ryan először?
Super Bowl LI - Brady ötödször, vagy Ryan először?
Fotó: Europress/AFP

Super Bowl LI - Brady ötödször, vagy Ryan először?


2017/02/05 13:09

Deflategate, majdnem interception nélküli alapszakasz, 3-1 után 11-1, sima menetelés a Super Bowl-ba ligaleső védelemmel és a második legjobb támadósorral, a liga egyik legjobb edzőjével és edzői stábjával, és minden idők egyik legjobb irányítójával.

A másik oldalon ott az alapszakasz legértékesebb játékosa, egy ezerfejű támadószörnyeteg a liga (egyik) legjobb elkapójának vezérletével, fiatal, sikerre éhes, egyre javuló védelemmel, az NFL egyik legjobb védőedzőjével (még ha most vezetőedző is).

Röviden és tömören ez lesz a vasárnap éjszaka (kezdőrúgás magyar idő szerint hétfő 0.30) a New England Patriots és az Atlanta Falcons összecsapása, a Super Bowl LI, azaz az amerikaifutball történetének 51. nagydöntője.

Régi mondás, hogy a meccset a támadók, a bajnokságot a védelmek nyerik, és a statisztikák is ezt mutatják, hiszen eddig hat olyan nagydöntő volt, ahol a legjobb védelem találkozott a legjobb támadósorral, az állás pedig 5-1 a védelmek javára.

Az elmúlt két hétben rengeteg elemzés, várakozás látott napvilágot mind külföldi, mind magyaron oldalon egyaránt azzal kapcsolatban, mit, milyen játékot hozhat a találkozó, mik lesznek a döntő tényezők. Mennyire tudja megfogni a Pats védelme Julio Jonest? Mire mennek a Falcons fiataljai a New England-i támadósorral? A futás vagy a passzjáték fog dominálni? Mennyire mernek majd betizelni a védelmek? Mennyire lesznek képesek megvédeni a támadófalak az irányítókat?

Millió plusz egy kérdés, aminek a megválaszolásától, illetve az arra tett kísérletről letennénk, hiszen már rengetegen megpróbálták, megtették, így ezeket máshol megtalálhatjátok. Meg egyébként is, még az is lehet, hogy két perc után 14-0 lesz valamelyik csapatnak, és akkor minden előzetes elemzést ki lehet dobni a kukába.

A Patriots 2001 óta hetedik nagydöntőjére készül, Bill Belichick és Tom Brady mindegyiken ott volt, ezzel ők a liga történetének ilyen szempontból legeredményesebb edző-irányító párosa. A nagy kérdés, hogy 5-2 vagy 4-3 lesz-e a mérlegük, igaz, az eddigi hat SB-ban csak a New York Giants tudta legyőzni őket (ők kétszer is), a Ramsnek, a Panthersnek, az Eaglesnek és a Seahawksnak ez nem sikerült. A Pats összes nagydöntője szoros volt, gyakorlatilag mindegyik az utolsó percben dőlt el,úgyhogy joggal reménykedhetünk abban, hogy ezúttal is egy nagyon szoros, élvezetes mérkőzést láthatunk majd.

Az 51. finálét a houstoni NRG Stadiumban rendezik, a texasi városban ez lesz a harmadik finálé, és a második ebben a létesítményben. A mérkőzés előtt Luke Bryan énekli el a himnuszt, a félidőben ezúttal az extrém dolgairól is ismert Lady Gaga lép fel, így várhatóan az sem lesz mindennapi produkció.

Hozzászólások