NFL - Soha nem látott tüntetéshullámot indított el Donald Trump
Soha nem látott tüntetéshullámot indított el Donald Trump
Fotó: Europress/AFP

Soha nem látott tüntetéshullámot indított el Donald Trump

Németh DánielNémeth Dániel
2017/09/25 20:07

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke pár nappal ezelőtt megosztotta gondolatait a világgal az amerikai himnusz alatt tiltakozó játékosokról. Egészen pontosan azt nyilatkozta, várja azt a tulajdonost, amelyik végre kimondja: "Most azonnal hozzátok le azt a szarházit a pályáról, ki van rúgva." Szavai persze nem maradtak reakció nélkül, az amerikai sportélet színe-java válaszolt az elnöknek Twitteren.

Trump kirúgná a himnusz alatt térdelő "szarháziakat" | Hosszabbítás

Az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, az amúgy is megfontolt véleménynyilvánítási szokásairól híres Donald Trump ismételten egy fontos és valóban közfigyelemre méltó témával találta szemben magát, ám azt szokásához híven azonnal "meg is szakértette". Most épp az NFL-ben a kisebbségek elnyomása és a rendőri brutalitás ellen a himnusz alatt letérdelve tiltakozó játékosokkal kapcsolatban nyilatkozott.

Miközben a demonstrálók száma soha nem látott mértékben nőtt az NFL-ben is (erre mindjárt kitérünk hosszabban), egyre többen fejezik ki a ligán kívül is hasonlóan a véleményüket. Hétvégén például már a művészvilágban is megmozdult valami, többen letérdeltek előadás közben, Stevie Wonder azt is hozzátette: "Ma este Amerikáért térdelek le." Szombaton az Oakland Athletics baseball-játékosa, Bruce Maxwell is hasonlóan cselekedett, ő lett az első játékos a Profi Baseball Ligában (MLB), aki térdelt a himnusz alatt.

Az NFL-ben történteket pedig jobb, ha röviden összefoglaljuk.

  • A Seattle Seahawks és a Tennessee Titans játékosai sem voltak ott a pálya szélén a himnusz alatt. Később a Pittsburgh Steelers is csatlakozott hozzájuk, kivéve Alejandro Villanuevát, aki katonaként szolgált korábban Afganisztánban.
  • A Chicago Bears játékosai az oldalvonalon sorakoztak fel egymásba karolva, csakúgy mint a címvédő New England Patriots. Néhány Green Bay Packers és Cincinnati Bengals játékos is így döntött.
  • A Seahawks-Titans mérkőzésen a himnuszt előadó énekes letérdelt a végén, a Lions-Falcons mérkőzésen pedig még az öklét is a magasba emelte az előadó.
  • A Philadelphia Eagles szurkolói összecsaptak a tiltakozókkal a New York Giants elleni meccs előtt.

Már a szövetségesei sem állnak egyértelműen Trump mögött

Az elnököt korábban 1 millió dollárral támogató tulajdonosok közül hárman is nyilvánosan a tiltakozók mellé álltak. Shahid Khan, a Jacksonville Jaguars tulajdonosa még be is állt a játékosai közé, ami már csak azért is szokatlan jelenet volt, mert a csapattulajdonosok ritkán csatlakoznak a játékosokhoz a pályán.

A Washington Redskinst birtokló Daniel Snyder is így tett csapata vasárnapi mérkőzésén. Egy fokkal érdekesebb a New England tulajdonos, Robert Kraft reakciója, aki egyébként személyes barátja is az elnöknek. Ő azt mondta, "mélyen csalódott" a hangvétele miatt. Közben Tom Brady - aki szintén jóban van az elnökkel, még golfoztak is együtt - egy bostoni rádióműsorban "megosztónak" nevezte Trump nyilatkozatát.

Nem álltak mellé a sportvezetők sem. Az NFL komisszárja, Roger Goodell például azt mondta: "az ehhez hasonló megosztó megjegyzések a tisztelet teljes hiányát jelzik." (A Trump-család egyébként sem feltétlen híve az NFL vezetőjének, Donald Trump Jr. például finoman jelezte Twitterén, jó lenne ha a komisszár ezzel az üggyel is legalább annyit foglalkozna, mint a családon belüli erőszakkal, vagy a traumatikus agysérülésekkel. Őt sem az eszéért szeretik, na.)

Az NFL-játékosok szakszervezetének (NFLPA) elnöke, Eric Winston azt mondta, Trump szavaival "pofont adott a múlt és jelen emberi jogi hőseinek." Az NBA-legenda Michael Jordan, aki egyébként a Charlotte Hornets tulajdonosa jelenleg, azt mondta: "Nem szabad azokat démonizálni vagy kiközösíteni, akik élnek a békés véleménynyilvánításhoz való jogukkal."

Trump mostanság azért is össztűz alá került, mert visszavonta Steph Curry meghívását a Fehér Házba, miután a klasszis játékos azt mondta, az elnök személye miatt nem biztos, hogy elmegy. Más bajnokcsapatok - például a Pittburgh Penguins - úgy döntöttek, hogy elmennek a botrány ellenére is a Fehér Házba.

A Nascar vezetői közül ugyanakkor többen jelezték, náluk bizony senki nem fog ilyen módon tüntetni.

részben via bbc

Hozzászólások