NFL - Soha nem látott bénázás az NFL leglúzerebb csapatától
Soha nem látott bénázás az NFL leglúzerebb csapatától
Fotó: Europress/AFP

Soha nem látott bénázás az NFL leglúzerebb csapatától

Németh DánielNémeth Dániel
2017/11/01 17:54

Magyar idő szerint kedd este lezárult a csereidőszak az NFL-ben. Az utolsó nap általában mozgalmasan szokott alakulni, ezúttal ez különösen igaz volt, meglepőbbnél meglepőbb döntéseket hoztak a csapatok. Közben pedig a liga legrosszabb csapatáról, a Cleveland Brownsról is kénytelenek vagyunk szót ejteni, annak ellenére, hogy egyetlen játékost sem tudtak megszerezni. Vagyis, épp azért. 

A címvédő elengedte az ígéretes csereirányítót

Eldőlt, hogy nem Jimmy Garoppolo fogja átvenni a stafétát Tom Brady-től, ha egyszer véget ér a veterán irányító pályafutása. A New England ugyanis nem tudta tovább megtartani a tehetséges játékost, és egy második körös draftcetliért cserébe elengedték az új projektbe kezdő, jelenleg 0-8-cal álló San Franciscóhoz. Ez az üzlet első ránézésre egyik csapatnak sem rossz, de hosszabb távon a 49ers járhat jobban, már amennyiben képesek kihozni a játékosban rejlő potenciált.

A bostoni csapatnak nem maradt sok választása, Garoppolo szerződése ugyanis idény végén lejárt volna. Ugyan lett volna lehetőség a megtartására, ha használják az ún. franchise taget (melynek értelmében a posztján szereplő átlagfizetésnek megfelelő összegért írhatott volna alá egyéves szerződést), de egy cserejátékosért aligha áldozott volna ennyit Bill Belichick főedző. A Patriots tehát most kaphatott utoljára jó értéket a fiatal játékosért, és mivel a 49ers valószínűleg az első három hely valamelyikén fog draftolni, gyakorlatilag egy késői első körös picknek megfelelő cetlit kaptak, ami viszonylag közel áll az eredeti elképzeléseikhez.

A New England a hírek szerint hajlandó lett volna hosszabbítani, de Garoppolo nem fogadta el az ajánlatokat, mivel szeretne kezdőként játszani a profik között. Eddig két mérkőzést játszott kezdőként, ezalatt 68%-os pontossággal passzolt, kiosztott 4 TD-t, egyszer sem adta el a labdát, és 113,3-as irányítómutatóval zárt. Abszolút kezdő szintű számok, így érthetően nem volt elégedett a szerepével. Brady visszavonulására ugyanis semmi nem utal, saját bevallása szerint még évekig hajlandó játszani.

A San Francisco azzal, hogy lezárta a Colin Kaepernick-érát, bekerült az irányítót kereső csapatok népes táborába. A drafton valószínűleg az első körök valamelyikében szerezhettett volna a franchise jó képességű irányítót, de a nagy tehetségnek beharangozott sztárok (Josh Rosen, Sam Darnold) egyelőre nem teljesítenek jól az egyetemen.

Garoppolo ugyan kevés profi meccsel rendelkezik, de már egyetemi játékosként sem számított rossz képességűnek, azóta pedig több mint három szezont töltött a New England rendszerében, így valószínűleg fejlődött is. Plusz, a csapat főedzője, Kyle Shanahan még a Browns offensive coordinátoraként őt szerette volna megszerezni, de végül a balhés QB-t, Johhny Manzielt kapta meg, aki pár év alatt ki is kopott a profik közül.

Az Eagles mindent megtett a csapat megerősítésének érdekében

Jelenleg a Philadelphia Eagles rendelkezik a legjobb mérleggel az NFL-ben, 7 győzelem mellett csupán egyszer kaptak ki. Carson Wentz, a másodéves irányító MVP-formában dobál, 19 TD mellett 5 interceptionnél jár az évben. Mindez annak ismeretében, hogy az Eagles elkapósorát még jóindulattal is csak közepesnek lehet nevezni mindenképpen bravúros, éppen ezért lett volna érdekes, ha sikerül a visszavonult klasszist, Calvin Johnsont, becenevén Megatront visszacsábítani. Johnson karrierje során gyakorlatilag megállíthatatlan volt,a  legtöbb védőnél magasabb, erősebb és gyorsabb volt, de csapata sikertelensége miatt befejezte pályafutását.

Bármennyire is jó lett volna látni, mire megy egy jó csapatban (és vissza tud-e térni a régi formájához ennyi kihagyás után), végül nem hozták tető alá az üzletet. Erre egyébként úgy lett volna lehetőség, ha megállapodnak a játékos tulajdonjogát birtokló Detriot Lions-szal, és a szintén rájátszásra törő csapatnál valószínűleg még örültek is volna annak, ha értékes cetliket kapnak az inaktív játékosért cserébe.

Az Eagles azonban így is tartogatott egy nagy durranást az utolsó napra, megszerezték a Miami Dolphins angol erőfutóját, Jay Ajayit. A miami csapat főedzője, Adam Gase a hírek szerint nem volt elégedett a játékos teljesítményével, de még így is meglepő, hogy a tavaly 1272 yardot és 8TD-t futó Ajayit egy 4. körös pickért elengedték. Nem is elsősorban az értékkel van baj, egy sérülékeny és inkonzisztens játékos ennél nem ér többet ezen a poszton, sokkal inkább azzal, hogy Ajayinak fontos szerepe volt az offense-ben, ami vele is szenvedett, és nélküle valószínűleg még rosszabb lesz.

A Panthers elengedte legjobb elkapóját

Kelvin Benjamin soha nem volt elit játékos, de méretei miatt hasznos tagja volt a Carolina támadósorának. Cam Newton pontatlan passzainál például kifejezetten jól jött a termete, ahogyan a pontszerzésben is jeleskedett, első évében 9, harmadik szezonjában pedig 7 TD-t szerzett. A súlyával többször is voltak gondjai, ahogyan a kiegyensúlyozottságával is, ennek ellenére meglepő, hogy a rájátszásért harcoló, 5-3-as mérleggel álló Panthers ilyen simán lemondott róla.

A krónikus elkapóhiánnyal küszködő Buffalo Bills egy 3. és egy 5. körös picket fizetett a korábbi 1. körös játékosért, ami egyfelől nem számít túl soknak, másfelől Newtonnak szezon közben kell új társakat bevonnia a játékba. Az is igaz persze, hogy Cam Newton MVP-szezonjában Benjamin térdsérülés miatt egész évben nem játszott, vagyis még az is előfordulhat, hogy ha Newton nem akarja minden áron a fizikális elkapót megjátszani, javulni fog a teljesítménye.

A Bills részéről mindenesetre érthető cseréről van szó, azok után, hogy elengedték Sammy Watkinst a Los Angeles Ramshez, gyakorlatilag nem maradt első számú elkapója a csapatnak. Benjamin minden hibája ellenére is az, és még csak azt sem mondhatjuk, hogy a játékos rosszul járt, a Bills meglepően jó szezont fut, 5-2-es mérleggel állnak, és hétvégén a szezon előtt még a liga leggyengébb csapatának tartott Jets ellen lépnek pályára, idegenben.

Kellett már valaki, aki megvédi Russell Wilsont

Russell Wilson egészségesen a liga krémjéhez tartozik az irányítók között. Jelenleg egészséges, 15 TD mellett 4 interceptionnél jár. Az előtte dolgozó támadófal azonban annyira pocsék, hogy aligha lett volna meglepetés, ha összetörik a mobilis irányítót. Minden erősítés ráfért erre a csapatrészre, amit most meg is kapott. A Seattle Seahawks eredetileg Jimmy Graham tight endet próbálta eladni, de mivel nem találtak rá vevőt, ezért a Houston Texans-szal kötöttek üzletet.

Az idén egyszer már sztárjkoló, de épp hétvégén visszatért Duane Brown védheti ezentúl Wilson bal oldalát, és jól jelzi mennyire kellett a Seattle-nek az erősítés, hogy egy 2. körös és egy 5. körös pick mellett még a cornerback Jeremy Lane-t is elengedték Texasba. Lane egyébként megbukott a Houston orvosiján, emiatt nem került végül bele az üzletbe. A Seahawks így a második mellett egy 3. körös cetlit fizettek, cserébe egy 5.-et kaptak Brown mellé.

Az üzlet mindkét fél számára előnyös, Russell Wilson előtt végre talán lesz falnak nevezhető egység, a Texans pedig értékes cetliket gyűjtött be, és megszabadultak egy elégedetlen játékostól is. Brown ettől függetlenül azért hiányozni fog nekik, mert azt az egységet is csak Deshaun Watson mozgékonysága menti meg a totális káosztól.

#JustBrownsThings

A Cleveland okkal az NFL legrosszabb csapata, és hiába dolgozott ígéretesen az új vezetőség, sorozatban követik el az újabb és újabb hibákat. Wentz és Watson teljesítményét látva, rendszeresen visszatérő alanyai az NFL Memes és hasonló oldalak vicceinek, és az irányítógondokkal küszködő Browns ezúttal is alaposan kitett magáért.

Kezdjük ott, hogy már a draft előtt élénken érdeklődtek Garoppolóért, de sokallták a Patriots által kért első körös cetlit, és csak másodikat lettek volna hajlandóak feláldozni a tehetséges irányítóért. Ezért nem jött össze az üzlet, de mint az a fentebb mellékelt ábra is mutatja, időközben csökkent Belichick elvárása, és az egyébként is irgalmatlan mennyiségű draftcetlivel rendelkező Cleveland lecsaphatott volna a játékosra.

Egy probléma volt: a vezetőség nem tudott arról, hogy a Patriots hajlandó elengedni, és amíg a többi csapat a cseréken ügyködött, már rég otthon voltak, és csak a dühös edzői stábtól értesültek a Garoppolo-trade részleteiről.

Az utolsó pillanatokban belehúztak, és Hue Jackson főedző egyik kedvelt játékosát, a bengalsos AJ McCarront szemelték ki. A Cincinatti bele is ment az üzletbe, a Browns egy 2. és egy 3. körös cetlit fizetett volna, de - és itt jön a csavar - a Browns nem küldte be a papírokat az NFL-hez, így az üzlet nem lett végül hivatalos. A szabályok szerint ugyanis mindkét csapatnak el kell küldenie a trade-ről szóló, aláírt szerződést a határidő lejárta előtt, de erre Clevelandben képtelenek voltak.

Így esett meg velük, hogy pár napon belül két, általuk igencsak kedvelt irányítóról is lemaradtak. Erre már tényleg nem lehet mit mondani azon kívül, hogy #JustBrownsThings.

Hozzászólások