NFL - Rekordok nyomában: MVP számokat hoz a korábban visszafogott irányító
Rekordok nyomában: MVP számokat hoz a korábban visszafogott irányító
Fotó: Europress/AFP

Rekordok nyomában: MVP számokat hoz a korábban visszafogott irányító

Szabó BenceSzabó Bence
2020/09/29 18:22
Russel Wilsonról régóta tudjuk, hogy a liga egyik legjobb irányítója, csapata konzervatív hozzáállása azonban évekig visszafogta teljesítményét. Most viszont olyan erősen kezdte az évet, hogy ha így folytatja, nem csak MVP lehet, de elképesztő rekordokat is dönthet.

Ha azt mondanánk a Seattle Seahawks kapcsán, hogy a csapatot sérülések sújtják, a védelem egyelőre borzalmas, a futójáték pedig döcögősen működik, valószínűleg azt hihetnénk, hogy három mérkőzést követően komoly bajban van a csapat. A mérlegük azonban egyelőre mégis hibátlan, ennek pedig jórészt egy oka van: az irányító Russell Wilson teljesítménye eddig toronymagasan a legjobb a ligában.

Azt persze eddig is lehetett tudni, hogy Wilson képességben ott van a legjobb QB-k között, 2020-ra azonban ezt mintha végre a körülötte dolgozó edzői stáb is realizálta volna. Persze ebben az előbb felsorolt problémák is szerepet játszhatnak, amik meggátolják a Seahawksot abban, hogy a szokásos futás-erős védelem kombóval nyerjenek meccseket. Így vagy úgy, a Seattle idén teljesen Wilsonra és a passzjátékra épít, amit az iránytó elképesztő számokkal hálál meg. 

Passzolt TD-k terén három meccs után 14-nél tart, az előző két meccsen egyaránt 5 hatpontost dobott. Előbbi rekord, utóbbi pedig utoljára Ben Roethlisbergernek sikerült még 2014-ben. Ebben az ütemben haladva a 16 meccses alapszakasz végére 75 TD-vel zárna, amivel brutális mértékben döntené meg Peyton Manning 55-ös rekordját. Még ha kicsit vissza is esik a teljesítménye, innentől meccsenként hármat passzolva is meglenne a rekord.

wilson-dallas.jpgFotó: Europress/AFP

Ami a pontosságot illeti, Wilson 67,5%-os arányával a Dallas elleni hétvégi meccsen egészen emberi számokat produkált, egyszer pedig még el is adta a labdát (igaz, ez aligha volt az ő hibája). A korábbi találkozókon viszont olyan parádésan pontos volt, hogy aránya még így is közel 77%-os, két és fél százalékkal jobb, mint Drew Brees rekordja 2018-ból. 

Yardok tekintetében ugyan jelenlegi sebességével nem érné el az álomhatárnak számító 5000-et, de teljesítménye így is hasonló lenne ahhoz, amivel Matt Ryan 2016-ban MVP lett. Passzainak átlagos hossza a régi idők QB-i miatt szintén nem fenyeget rekordokat, a modern érát tekintve viszont kísérletenkénti 9,69 yardja egyelőre simán jobb, mint akár Ryan, akár Aaron Rodgers korszakos teljesítménye ezen a téren. 

Az MVP címhez persze az egyéni statisztikák mellett a győzelmek is épp olyan fontosok, a Seahawks kemény csoportja pedig megnehezítheti, hogy Wilsonék simán bemasírozzanak a rájátszásba. Az eddigieket látva mégsem kell félteni őket, ha hagyják, az irányítójuk egyszemélyes csapatként is képes szállítani a győzelmeket.

Bár Wilson egyik nagy erénye, hogy rendkívül szerényen áll a dolgokhoz, mindig csak az aktuális meccsre és ellenfélre koncentrál, őt sem kerülték el a teljesítményét méltató hangok. Az irányító nagyon is tisztában van vele, hogy a komoly riválisok ellenére ilyen számokkal a liga legjobbjának választhatják az alapszakasz végén:

"Számtalan remek QB van, olyanok mint Mahomes vagy Lamar (Jackson)... de nem azért játszom ezt a játékot, hogy második legyek. Őrült lennék, ha nem így gondolkoznék. Ha jó akarsz lenni, hinned kell magadban és abban amit csinálsz. Rengeteg munkát öltem ebbe a sportba és én szeretnék lenni a legjobb világon."

Wilsont évekig emlegették a legjobbak között a posztján. Ilyen teljesítmény mellett könnyen lehet, hogy eljött az ideje, hogy az idény végén a legjobbnak nevezzék. 


SportingnewsThe Undefeated

Hozzászólások