NFL - Sérülés a legrosszabbkor: Csapata szezonját és karrierjét is tönkre teheti a sztárirányító bokatörése
Sérülés a legrosszabbkor: Csapata szezonját és  karrierjét is tönkre teheti a sztárirányító bokatörése
Fotó: Europress/AFP

Sérülés a legrosszabbkor: Csapata szezonját és karrierjét is tönkre teheti a sztárirányító bokatörése

Szabó BenceSzabó Bence
2020/10/13 15:43
A Dallas hétvégi mérkőzésén megsérülő Dak Prescott nem rendelkezik hosszútávú szerződéssel, kidőlése így nem csak a csapat szezonjára lehet rossz hatással, de az irányító jövője kapcsán is számos kérdést felvet.  


A sérülések elkerülhetetlen részei egy NFL szezonnak. Minden évben számos játékos dől ki hosszabb-rövidebb időre, a sérülések pedig sokszor a legnagyobb sztárokat és a legnélkülözhetetlenebb poszton játszó irányítókat sem kímélik. Mégis ritkán fordul elő olyan, mind a játékos, mind a csapat szempontjából elképesztően rossz pillanatban történő sérülés, mint ami vasárnap esett meg a Dallas Cowboys irányítójával, Dak Prescottal.

A Cowboys QB-ja, aki a szezon első meccsein rekordokat döntő teljesítményt nyújtott, a New York Giants elleni találkozó harmadik negyedében maradt a földön egy szerelést követően (videó lejjebb - erős idegzetűeknek), a képeken pedig egyből látszott, hogy nagy a baj. Még aznap kiderült, hogy Prescott bokája eltört, így pedig természetesen kihagyj a szezon hátralévő részét. Kidőlése nem csak a Dallas idényét teheti végleg tönkre, de az irányító további pályafutására is komoly hatással lehet. 

Prescott ugyanis az idei holtszezonban, újonc szerződése lejártát követően nem tudott megegyezni a csapattal egy hosszútávú kontraktusról, a Dallas így egy csak az idei idényre szóló, fixen magas összegű szerződéssel láncolta őt magához erre az évre, ez az úgynevezett franchise tag. A szezont követően a felek ismét leültek volna tárgyalni, a súlyos sérülés azonban alapvetően boríthatja fel a folyamatot és milliókkal rosszabb alkut eredményezhet az irányítónak.

A Dallasnál nyilván megfontolják majd, hogy az adott sérülésből milyen hatékonysággal tértek vissza az elmúlt években egyes játéksok. Jó példa lehet Prescott számára LeSean McCoy esete, a sztárfutó karrierje elején hasonló bokatörést szenvedett és utána gond nélkül épült fel. Ez azonban nem jelenti, hogy a sérülésnek ne lehetne hosszútávú hatása az irányító játékára. Egyrészt veszíthet korábbi mobilitásából, másrészt a bokasérülésből felépülő irányítók esetében megfigyelt tendencia, hogy passzaik a visszatérést követően íveltebbek lesznek, ami eladott labdákhoz vezethet.

Ezt a lehetőséget figyelembe véve nem tűnik valószínűnek, hogy a Dallas a szezont követően hosszútávú szerződést ajánljon Prescottnak, de ez nem jelenti, hogy az irányító mindenképpen távozna. Fennáll ugyanis az újabb franchise tag lehetősége, ami a következő szezonban nagyjából 38 millió dollárba kerülne a Cowboysnak, de így elkerülnék a hosszútávú elköteleződést. Ez az alku Prescott számára sem lenne feltétlenül rossz, garantált pénz mellett lenne esélye megmutatni, hogy a sérülése után is a régi. Lehetőségei akkor romlanának drasztikusan, ha nem hozná korábbi formáját. 

Látva azonban, hogy egy ilyen újabb egyéves szerződés a következő idényben a járvány hatásai miatt valószínűleg csökkenő fizetési sapka közel 20%-át felemésztené a csapatnál, előfordulhat, hogy a Dallas másképp dönt és elengedi az irányítót. Ebben az esetben persze új QB-t kéne keresniük, a jövő évi piacot elnézve pedig olcsóbb opciót ugyan valószínűleg találnának, de Prescottnál jobbat aligha. 

dalton-cowboys.jpgHa Dalton jól száll be, hosszútávon is opció lehet Dallasban -Fotó: Europress/AFP

Ezt a patthelyzetet egyetlen dolog kavarhatja meg. A Prescott cseréjeként a hétvégén beálló és az ő helyét a szezon hátralévő részében is átvevő Andy Dalton ugyanis a liga egyik legjobbnak tartott tartalék irányítója (korábban évekig volt a Cincinnati kezdő QB-ja). Ha Dalton jól száll be és a jelenleg 2-3-as mérleggel álló csapat a vezetésével be tud jutni a rájátszásba, akkor a Cowbosynak máris elérhető lesz egy olcsóbban megtartható és kipróbált opció, ami megnövelheti az esélyt Prescott távozására. Annak idején ő maga is hasonló módon került a kezdőbe, újoncként kiszorítva a sérülésből visszatérő klublegendát, Tony Romot.

Más kérdés, hogy Prescottnak ebben az esetben sem kell különösen tartania, szabadügynökként mindenképpen lenne olyan csapat, ami jó pénzért szerződtetné a következő évre. Ha hosszútávú szerződést köt, a bizonytalanság miatt vélhetően le kell mondani néhány millióról, de cserébe maga választhat, hol folytatja. Ebben az esetben a legvalószínűbb jelöltek a Colts, a Bears vagy akár a New England Patriots lennének a szerződtetésére.

A legvalószínűbb persze, hogy a Dallasnál jövőre is a franchise tag mellett döntenek és eltolják még egy évvel a hosszútávú szerződés problémáját. Ebben az esetben Prescott sérülése az idei szezont ugyan valószínűleg tönkreteszi Dallasban, de franchise és az irányító hosszútávú kapcsolatára nem lesz hatással, ez pedig most a legjobb kimenetelnek tűnik, amiben a Cowboys szurkolók reménykedhetnek. 


via ESPN

Hozzászólások