NFL - Öt fontos kérdés, amelyek meghatározhatják az NFL rájátszását
Öt fontos kérdés, amelyek meghatározhatják az NFL rájátszását
Fotó: Europress/AFP

Öt fontos kérdés, amelyek meghatározhatják az NFL rájátszását

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/31 13:35
Múlt vasárnap kialakult a rájátszás mezőnye az NFL-ben, ebből kiindulva az ESPN nyomán feltettünk öt kérdést, amely meghatározhatja a playoffot. Vajon véget ér a Patriots dinasztiája? Andy Reid képes lesz átlépni a saját árnyékát? Ezúttal is elszerencsétlenkedi a Saints? Megtalálja valaki Lamar Jackson ellenszerét? Vagy az Eagles okoz meglepetést? Hamarosan mindenre választ kapunk.

Véget ért a 2019-es NFL-szezon alapszakasza, ami annyit tesz, hogy mostantól már a rájátszásban mérik össze tudásukat a legerősebb csapatok. Az elmúlt 17 hét hullámvölgyeit és hegyeit követően mindkét főcsoportban kialakultak a párosítások, benne egészen komoly meglepetésekkel. Innentől kezdve már nincs helye spekulációnak, jósolgatásnak, feketén-fehéren ki fog derülni, ki mennyit ér. Minden győzelem továbbjutást ér, a vereség viszont egyet jelent a szezon befejezésével. Íme, öt fontos kérdés a playoff-mérkőzések előtt.

Ez lesz Tom Brady utolsó szezonja a New Englandnél?

Egyre több pletyka lát napvilágot arról, hogy Brady szezon végén elhagyhatja a Patriotsot, és másik csapatban folytathatja pályafutását. Szerződése alapján lényegében bárhova mehetne, és akad is néhány franchise, ahol ölnének egy ilyen kaliberű irányítóért, mint például Chicago, Los Angeles (Chargers), Tennessee és Las Vegas, csak hogy párat említsünk. Távozhat a minden évben körbeudvarolt támadókoordinátor, Josh McDaniels is, bár ha Bill Belichick pár éven belül visszavonulna, valószínűleg őt léptetnék előre.  

063_1196551203.jpg Fotó: Europress/AFP

Rég volt ennyi bizonytalanság a New England hosszú távú jövőjét illetően, ami akár az idei playoff-menetelésre is rányomhatja a bélyegét. Különösen, hogy bőven vannak gondok a jelenben is, főleg a Brady vezette támadósor teljesít siralmasan. (Nem feltétlenül a veterán QB gyengélkedése miatt.) Vasárnap a Patriots kikapott a szezont kőkemény tankolással kezdő Miamitól Foxborough-ban (!), így az utolsó körben bukta a 2. kiemelést és a pihenő hetet. Tíz év után ez az első alkalom, hogy a New Englandnek játszania kell a wild card körben.

Sokat elárul a Patriotsról, hogy a nyilvánvaló problémák ellenére benne van a pakliban, hogy februárban ismételten megmérkőzhet a Lombardi-trófeáért, de az előző évekhez képest jelentős különbség, hogy az sem lenne akkora szenzáció, ha már a playoff első fordulójában elvérezne.

Végre eljött Andy Reid ideje?

Sokan Reidet tartják a mostani éra második legjobb edzőjének, 21 éves pályafutása során 15. playoff-szezonjára készülhet. Azonban vezetőedzőként minden zsenialitásával együtt sem tudott Super Bowlt nyerni, egyetlen nagydöntőjét épp a Patriots ellen veszítette el az Eagles edzőjeként. Tavaly a Chiefs fájdalmasan közel járt a Super Bowlhoz, mindössze egy meg nem állított harmadik kísérleten múlt, hogy a Kansas City legyen az AFC bajnoka. De hát a Patriots az Patriots, főleg ha a rájátszásról van szó.

063_1195498875.jpg Fotó: Europress/AFP

Reidnek idén is minden megvan a kezében, hogy Super Bowlba jusson. Irányító poszton a tavalyi év legértékesebb játékosára, Patrick Mahomesra támaszkodhat, akit sikerült a liga leggyorsabb playmakereivel körbevenni, és a kellő mélység is adott támadó oldalon. Mostanában ráadásul a védelem is éledezni kezdett: múlt héten ugyan 21 pontot engedett a Chargersnek, az azt megelőző hat hétben átlagban 9,6 ponton tartotta az ellenfél támadóit. Ha ezen a szinten folytatja Steve Spagnuolo egysége, a Chiefs bárkit képes legyőzni.

Vajon lekerül a Saintsről a playoff-átok?

Egyáltalán nem lett volna elképzelhetetlen, hogy a New Orleans az idei szezonban már sorozatban a harmadik Super Bowl-címéért szálljon harcba, mégis úgy alakult, hogy a csapat - egészen szürreális forgatókönyvek mentén - lemaradt a döntőről. Két évvel ezelőtt Stefon Diggs utolsó másodperces csodatouchdownja miatt esett ki, tavaly pedig egy bizarr, szabályváltoztatással járó pass interference döntés következtében maradt hoppon. Ezek után a Saints megérdemelné a Super Bowlt, és az alkotóelemek idén is a rendelkezésre állnak, hogy elérje ezt a célt.

Bradyhez hasonlóan a Saints irányítója, Drew Brees is elmúlt 40, ezért jogosan merülhetnek fel a jövőjével kapcsolatos kérdések. Ha csak a mutatott játékát nézzük, nincs oka a visszavonuláson gondolkozni, nevetségesen jó az összhang közte és a liga legjobb elkapója, Michael Thomas között, és egyre jobban érzik egymást a tight end Jared Cookkal is, aki remekül kiegészítheti Thomas játékát. Nashville-ben ígéretesnek tűnt a csapat futójátéka Alvin Kamarával, plusz a védelem is elég masszív.

Ebben az idényben a Saints 7-1-es mérleggel rendelkezik idegenben, vagyis akkor sem fognak zavarba jönni, ha utazniuk kell januárban.

Megállíthatja bárki is a Lamar Jackson vezette Baltimore Ravenst?

Vasárnap a Ravens pihenőt adott sztárirányítójának és még sok más kulcsjátékosnak, és a playoff második köréig nem is láthatjuk őket. A Baltimore már korábban bebiztosította első helyét az AFC-ben, ami azt jelenti, hogy a rájátszásban akár végig élvezhetik a hazai pálya előnyét. Lamar Jackson vezetésével a futójáték többé-kevésbé egész évben megállíthatatlannak bizonyult, vasárnap sikerült a Patriots 1978-as rekordját átadni a múltnak, miután 3172 futott yarddal zárták a Hollók az alapszakaszt.

063_1195455688.jpg Fotó: Europress/AFP

Árulkodó a Ravens játékerejéről, hogy a többi playoffban szereplő csapattal szemben 5-1-es mérleggel rendelkezik: ebben az idényben legyőzte a New Englandet, a Houstont, a Buffalót az AFC-ből, míg az NFC-ből a San Franciscót és a Seattle-t is megállította. Egyetlen vereségét a Kansas Citytől szenvedte el, bár az még a harmadik héten történt. Tavaly a Baltimore játéka szétesett a rájátszásban a Chargersszel szemben, az idei teljesítménye azonban sokkal meggyőzőbb volt, így bárki is jöjjön a következő körben, esélyesként lép pályára.

Meddig cipelheti a hátán Carson Wentz az Eaglest?

Wentz egy lényegében sohasem látott helyzetbe került azzal, hogy franchise irányítóként is örökösen a cseréje árnyékába szorult. Két évvel ezelőtt Nick Foles vezetésével nyert Super Bowlt a csapat, hogy aztán Wentz tavaly is megsérüljön a szezon hajrájára. Hasonló forgatókönyvre ezúttal nem volt szükség (mondjuk lehetőség sem, hiszen Foles immáron a Jaguars cseréje), Wentz pedig decemberben igazi vezérként vitte előre csapatát. Ha nehezen is, de az Eagles megkaparintotta az NFC East első helyét.

063_1196559832.jpg Fotó: Europress/AFP

Ebben az idényben kevésbé valószínű, hogy kijön a lépés az Eaglesnek, mivel az NFC elképesztően erősnek tűnik, a Phillyt pedig rengeteg sérülés sújtja. Elkapó fronton konkrétan a három legjobb játékosa hiányzik, Wentz az év nagy részében kénytelen volt cseréknek dobálni. Ezzel együtt nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy előre leírjuk az Eaglest, mert az elmúlt két évben bőségesen bizonyította, hogy megvan benne a szükséges keménység. Tavaly a Bears a saját bőrén tapasztalta meg, mennyire nem könnyű megállítani a playoffban ezt a csapatot.

via ESPN

Hozzászólások