NFL - Összejön-e a Philadelphia Eaglesnek a címvédés?
Összejön-e a Philadelphia Eaglesnek a címvédés?
Fotó: Europress/AFP

Összejön-e a Philadelphia Eaglesnek a címvédés?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/01/05 17:36

Szombat este elkezdődik a világ legversenyképesebb ligájának, az NFL-nem a rájátszása. Főcsoportonként 6-6 csapat maradt versenyben a Vince Lombardi Trófeáért, a hétvégén pedig főcsoportonként 2-2 mérkőzést fogunk látni a wild card körben.


Houston Texans-Indianapolis Colts szombat 22:35

Ez a két csapat az AFC Dél csoportjában szerepel, minden évben két meccset játszanak egymással. Mindkét meccsen vendég győzelem született, így nagy kérdés, hogy lehet-e háromból háromszor vendéggyőzelem a két csapat találkozóján.

Mérkőzés kulcsai lehetnek:

- T.Y. Hilton (Colts) a két meccsen 13 elkapást, 314 yardot hozott össze a Texans ellen, ami meccsenként 157 yardot jelent, ami hatalmas szám. Hilton hetek óta sérülten játszik, kérdés, hogy a Houston védelme meg tudja-e végre fogni, ha nem, akkor nagyon nehéz helyzetben lesznek a hazaiak.

- Deshaun Watsont (Texans) 12 alkalommal sack-elte a Colts a két csoportmeccsen, mivel a Texans támadófala a liga legrosszabbjai közé tartozik. Watson mobilitása segíthet a falnak, azonban ez a párharc komoly hátrányba hozhatja a hazaiakat. Watsonnak csak 4 passza volt 20 yard felett a két meccsen, ami szintén aggasztó lehet.

- A Houston védőfalában J.J. Watt és Jadeveon Clowney ligaelitbe tartoznak, ám mindketten súlyos sérülésekből épültek fel az elmúlt években, a keret pedig nem túl mély mögöttük. Ha a Texans védelme friss tud maradni, vagyis kb. 25-30 percet kell csak játszaniuk, jó esélyük lehet, azonban meg kell állítaniuk Andrew Luckot, és a jó 3. kísérletes védekezés kiemelt fontosságú lesz ennek elérésében.

- DeAndre Hopkins mellett nincs igazán veszélyes célpontja a hazaiaknak, ezért Watson improvizáló képességében kell bízniuk a labda folyamatos előrejuttatását illetően.

- A Colts vezetőedzője Frank Reich tavaly a bajnok Philadelphia támadó koordinátora volt, és az Eagles egészen szenzációsan játszott a 3. kísérleteknél. Ezt idén Indianapolisban bizonyítja Reich, 49%-ban szereznek first downt harmadik kísérletek után, ezzel ligaelsők.

Összességében úgy tűnik, hogy az Indianapolis a jobb csapat, ám a Texans irányítója, Watson már egyetemen (Clemson) is megmutatta, hogy mindig a legnagyobb meccseken hozza a legjobbját.

Dallas Cowboys-Seattle Seahawks vasárnap 2:05

Ez a két csapat a harmadik fordulóban találkozott egymással, akkor sima Seattle győzelem született 24-13-as arányban. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a Cowboys megszerezte Amari Coopert, és a védelem is egyre jobban játszik. A Seattle évek óta playoff-esélyes, és amikor Pete Carroll vezetőedzővel bejutottak a rájátszásba, minden évben nyertek legalább egy meccset.

Mérkőzés kulcsai lehetnek:

- Egyik csapat sem passzolt 200 yardot az első meccsükön. A Seattle passzjátéka különösen aggasztó, mert a 6. legkevesebb first downt szerzik passzal, 8. legtöbb sack-et engedik, a Dallas védelme pedig erős a passzsiettetésben.

- A Dallas a szezon második felére javult fel, Ezekiel Elliott futójátéka, és Dak Prescott mobilitása és passzjátéka megindította őket, a védelem pedig igen jó játékosokból áll, főleg a front sevenben.

- Prescottot ötször sack-elte a Seahawks ősszel, azonban most Dallasban leszünk, fedett pályán, és a Cowboysnak nem kell megküzdenie a seattle-i hangzavarral.

- Aggasztó a két főedző közti különbség, Pete Carroll egy Super Bowl és Nemzeti Bajnokságot nyerő edző, miközben Jason Garrett egyetlen playoff-meccset nyert szűk 10 év alatt, az ember pedig néha nem érti, mit is csinál vajon Garrett ennél a csapatnál.

- A Seattle irányítója, Russell Wilson is rendszeresen nyújt kiváló teljesítményt a playoffban.

- A Seattle vezeti a ligát a szerzett- és az eladott labdák különbségében (turnover mutató), ami nem véletlen egy Pete Carroll vezette csapatot illetően. Carroll minden gyakorlatot a labda köré épít fel edzésen, így természetes, hogy csapata a legjobb a ligában ezen a területen. Prescott hajlamos erőltetni a labdákat az elkapói felé, ami neki nem fér bele, hiszen nem tartozik a legpontosabb irányítók közé.

Elmondható, hogy nagyon szoros meccs várható. Mivel fedett pályán lesz a találkozó, az offenseknek ez kedvez, így kicsit pontgazdagabb találkozóra is számíthatunk. Nem lenne meglepő, ha a két rúgó teljesítménye döntené el a mérkőzést.

Baltimore Ravens-Los Angeles Chargers vasárnap 19:05

Ravens talán a legveszélyesebb csapat, és talán velük akar a most pihenő két AFC-s csapat a legkevésbé találkozni jövő héten. Az NFL-ben van egy mondás, miszerint néha csak egy sérülésnyire vagy attól, hogy igazán jó csapatod legyen. Ez igaz a Baltimore-ra is, amikor a megsérült, és évek óta gyengén játszó Joe Flaccót az újonc és 2016-os Heisman Trófea-győztes Lamar Jackson váltott. (Elég Tom Brady vagy Brett Favre első mérkőzésére gondolni…)

Jackson egy nagyon mozgékony irányító, komoly karerővel, ám gyenge pontossággal, ezért sok jóra és sok rosszra is számíthat tőle az ember.

A két csapat a 16. fordulóban játszott egymással, a Ravens 22-10-re győzött LA-ben. A Ravens engedi a legkevesebb yardot a ligában, Philip Rivers azonban élete szezonját futotta, és a Seattle-ben, Kansas City-ben, és Pittsburgh-ben aratott győzelmek mutatják a Chargers erejét hazai pályájukon túl is.

A Chargers gyengéje Anthony Linn vezetőedző, illetve a rúgójáték lehet, hiszen évek óta rengeteg mezőnygólt és extrapontot rontanak, attól függetlenül, hogy ki a rúgójuk.

Hiába fogták meg Jacksont csak 39 futott yardon, a 204 passzolt yard sok nagy játékot eredményezett, például egy 68 yardos átadást Mark Andrewsnak. Ezen kívül nem adhatják el a labdát a vendégek, Melvin Gordon futójátékos pedig nagy szerepet tölthet be a mérkőzésen.

Mérkőzés kulcsai lehetnek:

- Hagyja-e dobni Lamar Jacksont Marty Mornhingweg offenzív koordinátor. Jackson pontatlansága miatt nem sok passzkísérletet bíznak rá, ám a Louisville egyetemen bemutatta, hogy bizony nem Tim Tebow utódjáról beszélünk. Ha egysíkú lesz a játék, a Joey Bosa vezette védelem dominálhatja a Baltimore-t.

- Riverst négyszer sack-elték az első meccsen, a Chargers támadófalának jobb oldala különösen támadható. Riversnek fel kell lépni a zsebben, ami a két guard között meghúzódó területnek számít. Rivers csupán 6,3 yardot dobott kísérletenként az első meccsen, ami nagyon gyenge. A Chargers elkapói és tight endjei abszolút ligaelitnek számítanak, ők segíthetnek ezen a problémán.

- A rúgók közti különbség: Justin Tucker a játék történetének egyik legpontosabb rúgója, azonban a Chargersnél évek óta gondok vannak ezen a poszton. Meglátjuk, Michael Badgley milyen teljesítménnyel fog előrukkolni.

Chicago Bears-Philadelphia Eagles vasárnap 22:40

A címvédő az utolsó pillanatban kúszott be a playoffba, éppen a Chicago minnesotai győzelmének köszönhetően. Ha a Bears kikapott volna, most ismét a Vikings ellen játszanának, akiket már megvertek egyszer hazai pályán.

Miért akarsz a bajnok ellen játszani?

A Bears-é a liga egyik legjobb védelme, az Eagles pedig újra jól támad, a védelem pedig ismét csak 25-27 percet tölt a pályán, mint a tavalyi menetelés során.

Mérkőzés kulcsai lehetnek:

- A Bears az elmúlt 5 meccsén 34 percen át birtokolta a labdát. 6,8 yardot passzolt kísérletenként Mitchell Trubisky, akinek a menedzselése kardinális kérdés lesz. Ha az Eagles előnyből tud játszani, és arra kényszerítik Trubiskyt, hogy a karjával nyerje meg a meccset, a Bears nagy bajba kerülhet.

- Az Eagles támadósora ismét megindult, úgy, mint tavaly. Carson Wentz ismét megsérült, úgy, mint tavaly, és Nick Foles ismét jól szállt be, úgy, mint tavaly.

- Foles-nak köszönhetően Alshon Jeffrey is megtáltosodott, amióta Foles a QB, az elmúlt 3 meccsen 5,3 elkapást, 100 yardot átlagol meccsenként, 11 first downt érő elkapása volt, és négy 20 yard feletti elkapást is bemutatott. Foles 6/17 20+yardos passzoknál az elmúlt három meccsen, ami igen jónak számít.

Mindig is gond lehet olyan edző-irányító párosoknál, ahol az edző újonc és az irányító is fiatal. Adott esetben ezt láthatjuk Matt Nagy és Trubisky esetében. Trubisky egy mozgékony, de pontatlan játékos, és mentális képességekben sem tart ott, ahol Lamar Jackson. A playoff rutintalanság, illetve a bajnoki rutin komoly gondot okozhat a hazaiaknak.

A Wild Card fordulóban pihennek: Kansas City Chiefs, New England Patriots, New Orleans Saints, Los Angeles Rams.


Baltimore Ravens
 
0% (0 szavazat)
Houston Texans
 
0% (0 szavazat)
Indianapolis Colts
 
0% (0 szavazat)
Kansas City Chiefs
 
0% (0 szavazat)
Los Angeles Chargers
 
0% (0 szavazat)
New England Patriots
 
0% (0 szavazat)
Chicago Bears
 
0% (0 szavazat)
Dallas Cowboys
 
0% (0 szavazat)
Los Angeles Rams
 
0% (0 szavazat)
New Orleans Saints
 
0% (0 szavazat)
Philadelphia Eagles
 
0% (0 szavazat)
Seattle Seahawks
 
0% (0 szavazat)
Összes szavazat: 0
Hozzászólások