NFL - Mennyi lehet még bennük? Döcögve indult a szezon az NFL veterán irányítóinak
Mennyi lehet még bennük? Döcögve indult a szezon az NFL veterán irányítóinak
Fotó: Europress/AFP

Mennyi lehet még bennük? Döcögve indult a szezon az NFL veterán irányítóinak

Szabó BenceSzabó Bence
2020/09/16 13:07
Minden idény előtt nagy kérdés, hogy az NFL egyre idősödő ikonikus irányítói vajon az új szezonban is tudják-e még tartani formájukat. Idén a szokottnál is több volt a kérdőjel a veterán QB-k körül, az előjelek pedig a legtöbbjük esetében nem biztatóak az első fordulót követően.


Az NFL irányítóinak átlagéletkora az utóbbi években szépen megnövekedett, köszönhetően annak is, hogy az elit irányítók a korábban megszokottnál tovább kihúzzák karrierjüket. Jelenleg is öt, 35 évesnél idősebb, ikonikus kezdőirányító van a ligában (a Tua Tagovailova mögött előbb-utóbb elkerülhetetlenül padra szoruló Ryan Fiztpatricktől most tekintsünk el). Idén azonban szinte valamennyi veterán QB körül komoly kérdések merültek fel, így kíváncsian várhattuk, hogyan kezdik az új szezont. 

Az első forduló után az összkép vegyes, most röviden áttekintjük, hogyan alakult számukra az idény nyitómeccse. 

Tom Brady (Tampa Bay Buccaneers)

Teljesítmény az első fordulóban: 2 TD, 2 INT, 239 passzolt yard

A veterán irányítók első fordulós meccsei közül a legnagyobb várakozás egyértelműen Tom Brady pályára lépését övezte, nem meglepő módon, hiszen a hatszoros bajnok irányító 20 év után otthagyva a New Englandet igazolt Tampába a holtszezonban. A 43 éves QB teljesítményén ugyan már tavaly is érződött némi visszaesés, abban azonban nem volt egyetértés, hogy ez elsősorban az ő, vagy a körülötte játszó gyenge támadósor hibája volt. A Buccaneersnél mindenesetre elit elkapók és ígéretes támadófal várta, szóval adottnak tűnt az esély a jó kezdésre.

A dolgok azonban nem a vártaknak megfelelően alakultak. Hiába remek játékos a két elkapó, Mike Evans és Chris Godwin, Bardy láthatóan nem érezte még az összhangot a társaival, aminek látványos eredménye egy csúnya eladott labda lett az első félidőben. Ennél nagyobb probléma lehet, hogy egyelőre nem látszik, Bruce Arians edző hosszabb passzokra is építő taktikáját hogyan adoptálná a veterán irányító. 

brady-tampa.jpgFotó: Europress/AFP

A rossz döntésből adódó második interception emellett csak a jéghegy csúcsa volt, Brady egyelőre nem játszott jól. Igaz, az előszezon rövidsége sem könnyítette meg a beilleszkedését, ahogy a New Orleans elit védelménél is néz majd szembe könnyebb ellenfelekkel, szóval temetni még kár lenne Bradyt. Jövőhéten a Tampa a liga egyik leggyengébb csapatának tartott Carolinaval találkozik, ha ott is hasonló játékra lesz képes, már inkább lehet majd kongatni a vészharangokat.

Drew Brees (New Orleans Saints)

Teljesítmény az első fordulóban: 2 TD, 0 INT, 160 passzolt yard 

Brady bemutatkozását még érdekesebbé tette, hogy az ellenfél irányítója is egy 40 fölötti játékos volt Drew Brees személyében, ilyenre sem volt még példa az NFL történetében. Az összkép azonban a győztes meccs, és az eladott labda nélkül zárt mérkőzés ellenére a New Orleans irányítója számára sem sokkal pozitívabb.

A Saints QB-ja már az előző években is hajlamos volt arra, hogy a szezon végére kicsit elfáradjon és sorsdöntő rájátszásmeccseken már inkább hátráltassa csapatát, a szezon elejét azonban szinte minden alkalommal nagyon élesen kezdte. Ezúttal viszont messze nem a tőle megszokott produkciót hozta, 160 yard és a minimális vállalt kockázat inkább egy újonc irányítóhoz illő teljesítmény, mint a valaha volt legtöbb passzolt yarddal rendelkező legendához. Persze lehet mondani, hogy a jobbára kényelmes előny és a jól működő védelem miatt most nem is kellett több, de a szezonban eljön majd a pont, amikor szükség lesz Brees jó játékára. 

brees-saints.jpgFotó: Europress/AFP

Philip Rivers (Indianapolis Colts)

Teljesítmény az első fordulóban: 1 TD, 2 INT, 363 passzolt yard

Szintén új csapatban kezdte meg az évet a 38 éves Philip Rivers, a rutinos irányító a Chargerstől került a Coltshoz. A QB és a los angelesi csapat kapcsolata az előző idényben látványosan elfáradt, sokan azonban abban bíztak, hogy Indianapolisban a jobb körülmények, a stabil futójáték és a régen látott színvonalú támadófal mellett újra jó teljesítményére lehet képes. Hogy ez tényleg így lesz-e, azt a Jacksonville ellen elvesztett első forduló után egyelőre nehéz megmondani.

Ami pusztán a számokat illeti, a több mint 350 passzolt yard nem mutat rosszul, a Colts támadósora pedig igazából az egész meccsen jól haladt. A problémát a Riversre az utóbbi években már jellemző meggondolatlan passzok okozták, amikből kétszer is labdát szerzett a Jaguars, egy alkalommal pedig csak szabálytalanság mentette meg Riverst az újabb interceptiontől. 

Az új csapat/rövid holtszezon kifogást persze itt is lehet alkalmazni, ahogy az is igaz, hogy a nyitófordulók és a jacksonville-i vendégjáték sose voltak a Colts erősségei. Marlon Mack korai kidőlésével ráadásul a dominánsra várt futójáték sem tudott annyit hozzátenni, de az újonc Taylor személyében meglehet a RB pótlása indianapolisban, így arra sem kell mindig számítani, hogy Rivers közel 50 alkalommal kísérel meg passzolni. Pontosabb játékra azonban mindenképpen szüksége lesz.

rivers-colts.jpgFotó: Europress/AFP

Ben Roethlisberger (Pittsburgh Steelers)

Teljesítmény az első fordulóban: 3 TD, 0 INT, 229 passzolt yard

A Big Ben becenévre hallgató irányító esetében nem a csapatváltás, hanem a tavalyi, lényegében az egész szezon kihagyását okozó sérülés jelentett óriási kérdőjelet az idény előtt. 38 évesen sohasem egyszerű visszajönni egy komoly sérülésből, Roethlisberger azonban az idény első, New York Giants elleni mérkőzésén biztatóan tért vissza. 

Az irányító ugyan nem vállalta túl magát, de magabiztosan játszott és eladott labda nélkül, 3 passzolt TD-vel hozta le a meccset. A Giants ellen többre nem volt szükség, a jó védelem és a működő futójáték pedig akkor is kisegíthetik majd az irányítót, ha már nem lesz képes 5000 yardot passzolni, mint a sérülése előtti évben. 

Ami mégis nyugtalanító lehetett a Steelers drukkerek számára, hogy a meccs egy pontján a QB a tavaly megsérült könyökét nyújtva állt az oldalvonal mellett, mialatt cseréje melegíteni kezdett. A legtöbb rajongóban ekkor felvillanhatott a tavaly Mason Rudolph-fal lehozott szezon rémképe, Big Ben azonban a következő támadásnál is visszatért a pályára és nyomát sem mutatta sérülésnek. Ha ez idény végéig így marad, okkal bizakodhatnak Pittsburghben.

rodgers-packers.jpgFotó: Europress/AFP

Aaron Rodgers (Green Bay Packers)

Teljesítmény az első fordulóban: 4 TD, 0 INT, 364 passzolt yard

Ha volt veterán irányító, aki az első fordulóban egyértelműen rácáfolt a vele kapcsolatban felmerülő kételyekre, akkor az a Packers QB-ja, Aaron Rodgers volt. Pedig a holtszezonban komoly pletykák merültek fel arról, hogy a csapat és Rodgers között feszültségek  vannak, Matt LeFleur edző nem jön ki a QB-val, ezt pedig az első körös irányító, Jordan Love draftolása is megerősíteni látszott.

Ehhez képest Rodgers, aki a holtszezonban szinte semmilyen erősítést nem kapott a tavaly sem túl veretes támadósorhoz, közel hibátlanul lehozta a Minesota elleni nyitómérkőzést. 4 TD mellett 400 passzolt yard közelébe jutott, a labdára pedig szokás szerint nagyon vigyázott. Ennél is biztatóbb volt azonban, hogy az edzői stáb mintha kicsit nagyobb teret adott volna az irányítójának, nem erőltették annyira a futójátékot, ez a váltás pedig láthatóan jót tett Rodgersnek. Ha teljesítménye nem esik vissza, a Green Bay idén is reménykedhet a tavaly elért főcsoport döntőben, Love pedig könnyen lehet, hogy még évekig a padra szorul.  

                

Hozzászólások