NFL - Lezárult egy korszak, furcsán kezdődött az új: ilyen volt az NFL-év 
Lezárult egy korszak, furcsán kezdődött az új: ilyen volt az NFL-év
Fotó: Europress/AFP

Lezárult egy korszak, furcsán kezdődött az új: ilyen volt az NFL-év 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/12/31 18:08
2020 az amerikaifutball világában is mozgalmas év volt, most összeszedtük a legfontosabb és leginkább emlékezetes pillanatokat és eseményeket az évből.

A 100. szezon zárása

Az NFL világában az idények kezdetei és zárásai ugyan majdnem egybeesnek a naptári évvel, a bajnoki címről döntő rájátszások azonban minden szezonban már a következő évre esnek. Épp ezért a liga előző, történelmi századik szezonja már 2020-ban zárult, a Miamiban rendezett Super Bowllal. 

A tavalyi idény rájátszása ugyan nem a legizgalmasabb volt az utóbbi szezonoké közül, de bőven akadtak emlékezetes pillanatok. Hosszú évek után jutott döntőbe a San Francisco 49ers és még nagyobb kihagyás után a Kansas City Chiefs, a Super Bowl pedig egy izgalmas meccs és egy nagy fordítás után az utóbbi győzelmét hozta. Mi mégis azt a pillanatot emelnénk ki, ami az utolsó percekben újra megfordíthatta volna a meccset, ha az 49ers irányítója, Jimmy Garoppolo kicsit pontosabb a kiélezett helyzetben...

Tom Brady elhagyja New Englandet

A 100. idény vége nem csak egy szempontból jelentett korszakhatárt, a következő idény kezdetén ugyanis rögtön pontot tehettünk az NFL elmúlt 20 évét meghatározó dinasztia végére is. A legendás irányító, Tom Brady ugyanis márciusban szerződése lejártával elhagyta a New England Patriots csapatát, amellyel  hatszoros Super Bowl-győztes lett az elmúlt két évtizedben.

Brady azonban nem vonult vissza, 43 évesen is belevágott egy újabb szezonba a Tampa Bay Buccaneers játékosaként. A váltása egyelőre látványosan az idén rájátszásba sem jutó Patset sújtotta jobban, de az sem jelenthető ki teljesen, hogy az irányító megtalálta számításait új csapatánál. Szerződése mindenesetre még egy évre érvényes, szóval nem hogy idén, de valószínűleg jövőre sem kell még búcsút intenünk minden idők talán legjobb QB-jának.     

Elfogadják az új kollektív szerződést 

Egy átlag szurkoló számára talán kevésbé látványos esemény a liga, a csapatok és a játékosok viszonyát szabályozó általános szerződés pár évenkénti újratárgyalása, a 2020 márciusában elfogadott kollektív szerződésnek azonban mindenki számára jól látható következményei lesznek. 

Az NFL vezetői okosan taktikázva, a liga nagy részét kitevő alacsony fizetésű játékosoknak engedményeket téve ugyanis keresztülvitték régi elképzelésüket és további meccsekkel bővítették az idényt. A konferenciánként 7 csapatosra bővített rájátszást már idén is láthatjuk gyakorlatban, a következő szezonban pedig az alapszakasz is bővül majd egy újabb fordulóval, borítva az elmúlt évtizedekben jól megszokott 16 meccses rendszert.  

Draft az interneten 

A koronavírus-járvány ugyan a nagy amerikai sportok közül egyedül az NFL-t nem a szezon közben érte, a ligának mégis már tavasszal alkalmazkodnia kellett a vírus jelenlétéhez. Ennek eredményeként a Las Vegasba tervezett grandiózus áprilisi draftot lemondták, az új játékosok kiválasztására egy online megtartott eseményen került sor. Előzetesen ugyan sokan tartottak a klubvezetők bénázásától, az esemény azonban olyan zavartalanul és szórakoztatóan zajlott le, hogy igazából senkinek nem hiányzott az élő show. Az olyan jelenetek, mint a draft vége felé hirtelen "kutyává változó" Bill Belichick, pedig csak a bónuszt adták ehhez a különleges játékosbörzéhez.

Nevet vált a Washington

A tavasszal és nyáron az Egyesült Államokban zajló fekete emberijogi megmozdulások hatása nem kerülte el az NFL világát sem. Évek óta érett már a döntés, a megváltozott közhangulat és ennek hatására kialakuló gazdasági nyomás azonban most kikényszerítette, hogy lecserélje rasszista fennhangú nevét a Washington Redskins csapata. A franchise ezzel párhuzamosan vezetői szinten is komoly megújuláson esett át, új nevet viszont egyelőre nem kapott, ideiglenesen Football Teamként szerepel (egyébként várakozáson felül) az idényben.  

Nincs buborék, van szezon

Ahogy közeledett az új idény tényleges kezdete, a járvány pedig az USA-ban csak nem akart enyhülni, úgy vált egyre aggasztóbbá a helyzet. A liga nagyon sokáig húzta a terv kialakítását a szezon lebonyolítására, júliusban a játékosok és a szurkolók is komolyan kételkedtek az idény megrendezésében.

A kompromisszumot végül sikerült időben megtalálni, az idény az előszezon törlésével ugyan, de elrajtolhatott. Az NFL nem követte az NBA által nyáron sikeresen használt buborékrendszert, lehetőséget adott viszont a a szezon kiülésére, amivel élt jó pár nagyobb nevű játékos is. Emellett komoly biztonsági intézkedéseket, de a csapatok számára rugalmas keretmenedzselési szabályokat vezettek be, hogy elejét vegyék a bajnak. 

Persze a szigorú protokoll mellett is várható volt, hogy az idény nem fog tudni minden probléma nélkül végig menni, az összkép egyelőre mégis pozitív. Akadtak ugyan elhalasztott mérkőzések és pár tömeges fertőzés miatt egy-egy meccsre lehetetlen helyzetbe kerülő csapat is, az alapszakasz legvégéhez érve azonban talán lassan kijelenthető, hogy ennek döntő hatása nem volt az idényre. 

Az év meccse Clevelandben 

Ha pedig már ment a szezon, a csapatok ezúttal is számos remek meccsel kápráztatták el a rajongókat. Közülük is kiemelkedik a Cleveland Browns és a Baltimore Ravens találkozója, ahol a két csapat parádés játékot produkálva egészen az utolsó másodpercekig körömrágós mérkőzést játszott. A végeredmény 47-42 lett a Ravens javára, igazi vesztese azonban nem volt a meccsnek, az utolsó forduló előtt úgy tűnik, mindkét csapat ott lesz a rájátszásban. Ide ráadásul a Browns 17 szezon után térhetne vissza, ez a leghosszabb aktív sorozat az NFL-ben. 

Karácsonyi "majdnem rekord"

Minden amerikai sportban hangsúlyos szerepe van a statisztikáknak és ehhez kötődően a precízen számon tartott rekordoknak is, az NFL pedig idén sem maradt mérföldkövek nélkül. Sok rekord fűződött a liga két veterán irányítójához, Bradyhez és Drew Breeshez, utóbbi passzkísérletekben, passzolt yardokban és TD-k számában is több fontos határt átlépett.

A legnagyobbat szóló ilyen mérföldkő azonban nem egy rekorddöntés, "csak" egy beállítás lett. Brees new orleansi csapattársa, Alvin Kamara ugyanis a múlt hétvégi karácsonyi fordulóban egy mérkőzésen 6 TD-t is futott, vezetésével a Saints pedig 52-33-ra lemészárolta a Minesota Vikingst. Ráadásul a rekordot jelentő hetedik hatpontos is simán meglehetett volna, a csapat azonban egy alkalommal valamiért a csereirányítót futtatta a kétyardos vonalról, elvéve ezzel Kamarától a történelmi tett lehetőségét. 

 

Hozzászólások