NFL - Elüldözött sztárok, elbaltázott költözés és teljes inkompetencia - az NFL legrosszabban menedzselt csapatai
Elüldözött sztárok, elbaltázott költözés és teljes inkompetencia - az NFL legrosszabban menedzselt csapatai
Fotó: Europress/AFP

Elüldözött sztárok, elbaltázott költözés és teljes inkompetencia - az NFL legrosszabban menedzselt csapatai

Szabó BenceSzabó Bence
2020/07/02 16:27
A hozzá nem értő vezetői döntések hosszú időre tönkretehetik egy csapat jövőjét az NFL-ben. Ilyenekre az utóbbi években is számos példa akadt, ezeket szedtük most össze válogatásunkban. 


Fejétől bűzlik a hal, tartja a mondás. Az egy dolog, ha a gyengén összerakott keret, vagy a rosszul kiválasztott vezetőedző miatt kerül akár tartós gödörbe egy sportcsapat, igazán mély válságok azonban többnyire a hozzá nem értő felső vezetés miatt alakulnak ki. Nem kivétel ez alól az NFL világa sem. A ligában akad néhány franchise, amelynek vezetősége mintha hosszú évek óta aktívan küzdene azért, hogy elkerüljék a sikerek. Válogatásunkban most a legkirívóbb eseteket szedtük össze.       

New York Jets

Ha van tipikus példa az önsorsrontásra az NFL csapatok körében, akkor az a kisebbik New York-i franchise esete. Az együttes tavaly kinevezte vezetőedzőnek a csoportrivális Miaminál korábban már megbukó Adam Gase-t, a kísérlet pedig épp olyan látványosan kudarcnak bizonyult, ahogy azt sokan várták. A főedzőre már előző munkahelyén is a gyenge eredmények és konfliktusokat kereső vezetési stílus volt jellemző, ebben a tekintetben pedig New Yorkban sem okozott csalódást.  

A Jets az előző szezont gyenge játékkal, negatív mérleggel zárta, ez azonban korántsem a legnagyobb probléma volt Gase tevékenységével. Ugyanis a vezetőedző, aki valamilyen rejtélyes oknál fogva az új idényre is megtarthatta az állását, stílusával sikerrel idegenítette el a csapat egyik legjobb játékosát, a fiatal védő Jamal Adamset. A safety annyira ki nem állhatja Gase-t, hogy a hetekben az elcserélését is kérte a csapattól, véleményét pedig állítólag több nevesebb játékostársa is osztja.

jets-adams.jpgA liga egyik legjobb safety-je, Jamal Adams is menekülne a Jetsből Fotó: Europress/AFP

Egy rosszul sikerült főedzői kinevezés azonban, legyen bármilyen katasztrofális is, nem juttatna egy csapatot erre a listára. A Gase-ügy viszont csak az elmúlt évek inkompetens vezetői munkájának legújabb fejezete New York zöld felén. A Jets vezetése, élén a tulajdonos Woody Johnsonnal, évek óta képtelen tartós irányt szabni a franchise-nak, a koncepció szinte szezononként változik a nagynevű szabadügynökök szerződtetése és a draftról szerzett tehetségekre építés között. Az eredmény? Évtizedes középszerűség, a csapat 2010 óta a playoff részvételt sem érte el. 

Los Angeles Chargers

Egy katasztrofális edzőválasztás ugyan nem, egyetlen szörnyen elhibázott döntés azonban helyet biztosíthat egy alapvetően jó csapatnak is a liga legrosszabbul menedzselt franchise-ai között. A Chargersnél ezt a döntést még 2017-ben sikerült meghozni, amikor a vezetőség San Diegoból elköltöztette a csapatot Los Angelesbe, ezzel tulajdonképpen az NFL egyik legszomorúbb viccét csinálva az együttesből.

A hosszú évekig helyi franchise nélkül létező Los Angelesről ugyanis kiderült, hogy igazán egy csapat iránt sem mutat érdeklődést, nem hogy rögtön kettőt el tudna tartani. Márpedig a Chargers egy évvel később tért vissza a városba, mint az úgy-ahogy sikeresen beilleszkedő Rams, ennek pedig katasztrofális következménye lett a csapat szurkolói bázisára nézve.

chargers-szurkolok.jpgLos Angelesben nem sokan kíváncsiak a Chargersre - Fotó: Europress/AFP

Bár a Chargers az elmúlt éveket bérlőként az egyik helyi MLS csapat alig 30 ezres stadionjában töltötte, még így sem tudta hazai rajongókkal megtölteni a lelátót. Pedig a csapat nem játszott rosszul, a szerencsétlenül alakuló sérülések nélkül rendszeres playoff résztvevő is lehetett volna az időszakban. Idén viszont távozott a veterán irányító Philippe Rivers, a csapat jelenlegi irányítóhelyzete pedig koránt sem fényes. Így még új, hipermodern stadionjukba költözve sem lesz egyszerű megmozgatni a helyi szurkolókat, márpedig ha az érdektelenség nem enyhül, az könnyen újabb költözéshez vezethet a franchise életében. 

Houston Texans

Arra, hogy a borzasztó vezetői döntések nem függenek össze az (azonnali) eredménytelenséggel, tökéletes példa a Houston csapata, az embernek mégis nehezen van olyan érzése, hogy a dolgok nem az elkerülhetetlen katasztrófa irányába haladnak a Texansnál. Ennek oka elsősorban Bill O'Brien általános igazgató (general manager - GM) és főedző, aki ugyan pár éve már rendszerint sikerrel vezeti csapatát playoffba, megkérdőjelezhető döntéseivel közben teljesen aláássa a csapat jövőjét.

O'Brien kinevezése GM-nek ideiglenes jelleggel kezdődött, ez azonban nem akadályozta meg az edzőt abban, hogy rögtön elkezdje saját elképzelésére szabni a csapat keretét, téve mindezt a hosszútávú gondolkodás teljes nélkülözésével. Vezetésével a csapat értékes draft pickeket cserélt el azonnali problémák orvosolására, miközben az edző elképzeléseibe nem illő játékosokat áron alul értékesítette. O'Brien eddigi tevékenységének csúcsa az idei holtszezon legérthetetlenebb játékoscseréje volt, amikor a Texans a szebb napokat megélt (cserébe óriási pénzt kereső) futó David Johnsonért cserébe passzolta el a sztárelkapó DeAndre Hopkinst Arizónába.

houston-obrien.jpgBill O'Brien vezetőedző/GM - Fotó: Europress/AFP

A hangsúly azonban az eddigi szón van, a Houston tulajdonosait ugyanis meggyőzhette a csapat pillanatnyi eredményessége, hosszú keresés után inkább O'Brient hagyták meg GM poszton. A vezető így lényegében teljes kontrollt gyakorol a franchise jövője felett, előbb-utóbb pedig szembe kell majd néznie rövidtávú gondolkodásának következményeivel. 

Washington Redskins

Ha ki kéne osztani az NFL leginkompetensebb tulajdonosának címét, a Washington Redskinst vezető Dan Snydernél aligha akadna alkalmasabb jelölt. Mióta 1999-ben megvette a franchise-t, a csapat amely az előző évtizedek egyik legsikeresebbje volt a ligában, 142-192-es mérleget, mindössze 6 pozitív mérlegű szezont és alig két playoff győzelmet tud felmutatni. Mélyrepülés a javából.

A Snyder-éra gyakorlatilag teljesen lerombolta a Redskins korábban felépített jó hírnevét, Washingtonban ma már többen nézik a közeli Baltimore Ravens meccseit, a csapat átlagos nézőszáma pedig a liga élmezőnyéből a 25. helyre süllyedt. A franchise a játékosok körében sem örvend túl nagy népszerűségnek, a legnagyobb nevű szabadügynökök többnyire messze elkerülik a fővárost. És akkor még a sokak szerint rasszista csapatnév körüli állandó konfliktust nem is említettük.

washington-snyder.jpgDan Snyder, a Washington Redskins tulajdonosa - Fotó: Europress/AFP

Bő húsz éves regnálása alatt Snyder 10 főedzőt fogyasztott el, mindenfajta stratégiát kipróbálva a csapat felvirágoztatására. Az egyetlen állandó tényező a franchise sikertelenségében ő maga volt, ez azonban a mai napig nem akadályozza meg abban, hogy könnyed arroganciával kezelje a felelősségét vitató kérdéseket és rutinszerűen másokat (köztük a saját szurkolótáborát) hibáztasson. Vezetésével nehéz fényesnek látni a jövőt Washingtonban.


via Guardian

Hozzászólások