NFL - Közeleg a határidő: 5+1 NFL-csere, ami nagyot szólhat a zárás előtt
Közeleg a határidő: 5+1 NFL-csere ami nagyot szólhat a zárás előtt
Fotó: Europress/AFP

Közeleg a határidő: 5+1 NFL-csere, ami nagyot szólhat a zárás előtt

Szabó BenceSzabó Bence
2020/10/29 10:45
Az NFL rájátszásra esélyes csapatai idén is igyekeznek utolsó pillanatos cserékkel erősíteni, a határidő előtt egy sor nagynevű játékos klubváltására van esély. Összeszedtünk öt reálisnak tűnő és egy kicsit elrugaszkodott cserét, amire sor kerülhet a következő napokban.


A szezon féltávjánál esedékes cserhatáridő mindig kulcspillanata az NFL aktuális idényének. Eddigre többnyire elválik, hogy mely csapatok küzdenek majd a rájátszásért és melyek tervezhetnek már nyugodtan a következő évre. Emellett az is tisztábban látszik, hogy a jó csapatok hol szorulnának még erősítésre, a gyengébbeknél pedig kinek az elküldésével lehetne értékes pénzt felszabadítani a jövőre. Ezeknek az igényeknek a találkozása minden évben szül pár nagyot szóló utolsó pillanatos üzletet, összeszedtük, idén milyen sztárok elcserélésére lehet esély a november harmadikai határidőig.  

Julio Jones - Atlanta Falcons

Kétségtelenül óriásit szólna, ha a liga még mindig egyik legjobb elkapója csapatot váltana a cserehatáridő előtt, de a körülmények miatt egyáltalán nem elképzelhetetlen. Az Atlanta 1-6-os mérlegével pocsékul kezdte a szezont, kirúgták Dan Quinn vezetőedzőt és a general managert (GM) is, a csapat pedig igazából évek óta a holtponton van. Ideje lehet egy újjáépítésnek, ebben pedig könnyen lehet, hogy a 31 éves, óriási pénzt kereső Jonesnak már nem lesz szerepe.

Persze az elkapó elcserélését az előbb felsoroltak bizonyos szempontból épp úgy hátráltathatják is. Az idősödő Jones három éves, 66 millió dolláros szerződését csak a nagyon nagy fizetési sapka alatti hellyel rendelkező, vagy magukat a Super Bowl-győzelemhez nagyon közel érző csapatok engednék meg maguknak, így nem lenne egyszerű partnert találni az üzlethez. Szóba jöhetne mondjuk a poszton gondokkal küzdő Indianapolis Colts, de a cserét az is nehezíti, hogy a fent említett kirúgások miatt pillanatnyilag nincs állandó vezető az Atlantánál, aki meghozhatna egy ilyen nagy döntést.

Épp ezért a pletykákat a héten a Falcons és maga Jones is cáfolta, de egy nagyon jó ajánlat esetén láttunk már olyat korábban is, hogy az ilyen nyilatkozatok nem sokat jelentettek.

csere-jones.jpgAtlantában Jones mellett az irányító Matt Ryan elcserélése is felmerült -Fotó: Europress/AFP

Brandin Cooks - Houston Texans

Hasonlóan Atlantához, a Texansnál is masszív csalódással és edzőmenesztéssel kezdődött a szezon, így itt is felmerülhet a nagytakarítás gondolata. Ennek áldozata lehet az elkapósor, a Cooks-Cobb-Fuller-Stills négyesből lényegében egyik játékos távozása sem lenne meglepő, annak ellenére sem, hogy hárman közülük az elmúlt két szezonban érkeztek a csapathoz.

Bár Fuller számai idén kicsit meggyőzőbbek, egy dolog miatt mégis Cooks került a listánkra: az elkapó egyszerűen vonzza a cseréket. Az elmúlt években a Patriots, majd a Rams is első kört adott a játékosért, idén a Houston viszont már csak egy másodikat fizetett érte. Valószínűleg még ennél is kevesebbet kapnának mondjuk az egész szezonra megsérülő Odell Beckham Jr. helyére elkapót kereső Brownstól, de a Texansnál jövő évi első és második körös húzás nélkül most minden picknek örülnének, így még a veszteség mellett is bőven van realitása az üzletnek. 

A.J. Green - Cincinnati Bengals 

Még mindig a sztárelkapóknál maradva jön elő a szebb napokat is látott Green neve. A tavalyi évet sérülés miatt lényegében teljesen kihagyó Green nem találja az összhangot az újonc irányító Joe Burrow-val, az újjáépülő csapatnak pedig nincs feltétlen szüksége az idősödő sztárra. Az előbb már említett Browns ismét partner lehetne az üzlethez, de mivel csoportriválisok, a PackersPatriots vagy Colts valószínűbb állomás lehet az elkapónak. Mindkét csapatra ráférne az erősítés a poszton, egy jó környezetben pedig Green még mindig komoly fegyver lehet. 

csere-green.jpgGreen akár a Coltsban is kiköthet -Fotó: Europress/AFP

Dwayne Haskins - Washington Football Team 

Az irányítócserék ritkák, mint a fehér holló, pláne ha tavalyi elsőkörös QB-ról beszélünk, Haskins és a Washington esete azonban kivételnek tűnik. A fiatal irányítót még az előző vezetés hozta a csapathoz, Ron Rivera edző pedig egyértelműen nem számol vele, néhány rosszabb meccs után már nem hogy nem kezdő, de csak a harmadik opció a posztján. Most már csak minél kisebb veszteséggel szabadulnának tőle. 

Más kérdés, hogy ilyen körülmények között ki érdeklődne az eddig túl sokat nem mutató Haskins iránt, de valaki akár fantáziát is láthat a fiatal és még hosszútávon olcsón megtartható QB-ban. Logikus célpont lenne a sérülések miatt az idén már harmadik irányítóját fogyasztó Dallas, de csoportriválishoz aligha cserélnek Washingtonban. Könnyen lehet, hogy enélkül viszont jóval alacsonyabb ellenértékkel kell majd beérniük.

Quinnen Williams - New York Jets

A jobb csapatok nem csak a támadósoraik, hanem a védelmeik megerősítésében is gondolkodhatnak a cserehatáridő előtt, erre pedig jó lehetőséget nyújthat egy újabb tavalyi elsőkörös, Quinnen Williams. A védőfalember jelenlegi csapata, a Jets reménytelennek tűnik, az év végén jó eséllyel repül a teljes mostani vezetés és új irányítóra is pályázik majd a csapat. Ilyen körülmények között pedig állítólag jelezték, legszívesebben megszabadulnának Williamstől. Már csak azért is, mert a 23 éves védő eddig nem mutatott igazán sokat, bár idén egyértelműen előrelépett a játéka az első évéhez képest. 

A nagy kérdés, hogy a csapatnál milyen ellenértékben reménykednek, hiszen a gyors előrelépést remélő cserepartnerek olcsóbb és rutinosabb opciót is találhatnak a piacon. Egy hosszútávban gondolkozó üzletfél viszont akár még nagyot is húzhat Williamsszel. 

csere-williams.jpgWilliams hosszútávon jó befektetés lehet -Fotó: Europress/AFP

+1 Michael Thomas - New Orleans Saints

Michael Thomas a liga egyik legjobb elkapója, még csak 27 éves, csapata pedig nemhogy újjáépítés alatt állna, de az irányító Drew Brees karrierjének végén egyik utolsó esélyével pályázik a Super Bowl megnyerésére. Akkor mégis mi értelme lenne a cserének? Normális körülmények között semmi, van azonban valami, ami miatt mégis felmerült a lehetőség. 

Thomas ugyanis idén eddig mindössze egy meccsen játszott, aminek csak részben volt oka az első fordulóban összeszedett sérülése. Az elkapó több meccs óta azért ül a padon, mert edzésen összeverekedett egyik csapattársával, az eset pedig úgy tűnik komoly balhét okozott az öltözőben. Valószínűleg mégsem akkorát, hogy a csere egyáltalán megforduljon a vezetés fejében New Orleansban, de érdekes eljátszani a gondolattal, hogy melyik csapat próbálna meg lecsapni rá, ha Thomas hirtelen elérhetővé válna.


via részben Skysports.com

Hozzászólások