NFL - Az utolsó szalmaszál: öt csapat, amelyeknek az újabb vereség végzetes lehet
Az utolsó szalmaszál: öt csapat, amelyeknek az újabb vereség végzetes lehet
Fotó: Europress/AFP

Az utolsó szalmaszál: öt csapat, amelyeknek az újabb vereség végzetes lehet

Szabó BenceSzabó Bence
2020/09/24 13:18
Amelyik csapat három vereséggel kezdi a szezont az NFL-ben, az esetek legnagyobb részében lemondhat a rájátszásba kerülésről. Idén öt, az idény előtt playoff-esélyesként várt csapat is befulladt a rajtnál, így számukra a hétvégi meccs máris sorsdöntő lehet. 


3,4 százalék. Az elmúlt 50 évben a három vereséggel kezdő csapatok pontosan ekkora aránya tudott bejutni az NFL rájátszásába. Az esélyek ugyan idén a konferenciánként egyel több bejutó miatt valamelyest megnőnek, mégis nyugodtan mondhatjuk, akik 0-3-mal indítják az idényt, nagy valószínűséggel keresztet vethetnek a playoff-szereplésre. Mivel több, előzetesen esélyesnek tartott csapat két vereséggel kezdett, a hétvégi mérkőzések számukra máris kiemelt jelentőséggel bírnak. Összeszedtünk öt franchise-t, amelyeknek mindenképpen nyerniük kéne, hogy életben tartsák reményeiket.      

Houston Texans

A houstoni franchise stabil rájátszás-résztvevő volt az elmúlt években, az igazán jó ellenfelekkel szemben azonban a playoffban rendre felsült Bill O'Brien csapata. Az edzőség mellett a General Manager-i (GM) feladatokat is ellátó szakember alatt viszont a keret érezhetően nem a jó irányba fejlődött az utóbbi időszakban, a sztárelkapó DeAndre Hopkins nyári elcserélése pedig az utolsó csepp lehetett a pohárban: a Texans gyenge játékkal és két tulajdonképpen sima vereséggel kezdte az idényt.

Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Ravens és a Chiefs személyében az AFC két talán legerősebb csapata ellen kezdték az évet. A helyzet azonban a következő fordulóban sem lesz egyszerűbb, hiszen a két győzelemmel kezdő és nagyon masszívnak tűnő Pittsburgh Steelers otthonába látogatnak majd. Épp ezért viszont talán a Houston lehet a szabályt erősítő kivétel, a csapat, ami három vereség után is tovább reménykedhet majd. Bár a sorsolásuk nem egyszerű, a könnyebbnek tűnő meccsek azért jönnek majd: a következő két találkozón a Minnesotát és a Jacksonville-t fogadják. Ráadásul segítségükre lehet, hogy csoportjukban nincs kiemelkedő csapat, egy jó divízión belüli mérleg pedig a gyengébb kezdés mellett is rájátszásba juttathatja őket.   

nfl-houston.jpgFotó: Europress/AFP

Denver Broncos

Bár a Broncos tavaly nem volt ott a rájátszásban, az idény előtt sokan mégis meglepetéscsapatként számoltak a denveriekkel. Ennek alapvetően két jó oka volt: az előző idény végén az újonnan draftolt irányító, Drew Lock ígéretesen szállt be (kezdőként 4-1-es mérleggel zárt), a holtszezonban ráadásul jónak tűnő támadósort is épített köré a franchise. A szezonkezdet viszont nem a vártaknak megfelelően alakult.

A Denver ugyan két szoros meccset bukott el, ráadásul nem is gyenge csapatok, a Titans és a Steelers ellen, az összkép mégsem volt nagyon hízelgő. Lock teljesítményben egyelőre nem lépett előre a tavalyihoz képest, a fiatal QB ráadásul a második meccset vállsérülés miatt végig sem tudta játszani, állítólag 2-6 hét pihenő vár rá. Sérülésével és az első számú elkapó Courtland Sutton kidőlésével tovább romlott a csapat helyzete.

A harmadik fordulóban nem ígérkezik verhetetlen ellenfélnek a Tampa Bay, Tom Brady új csapata szintén döcögősen kezdte az évet. A Broncos rájátszás-esélyeit viszont tovább nehezíti, hogy a Chiefs mögött jó eséllyel amúgy is csak a wild card helyekben reménykedhettek, a csoporton belül pedig két forduló után a Raiders is életképes riválisnak tűnik. 

nfl-denver.jpgFotó: Europress/AFP

Philadelphia Eagles

Az NFC-ből három előzetesen erősebbnek gondolt csapat is két vereséggel kezdte a szezont, közülük azonban az Eagles beragadása egyértelműen a legnagyobb csalódás. A három éve még bajnoki címet szerző csapat kerete ugyan azóta pár poszton meggyengült, sok pozícióban viszont még mindig a legerősebbek között van a ligában. Már ami a kezdőjátékosokat illeti, a mélységgel kapcsolatban ugyanis látszottak problémák, és ez vezethetett a váratlanul gyenge kezdéshez is. 

Az Eagles-t az utóbbi évekhez hasonlóan ugyanis ismét utolérték a sérülések, ezúttal viszont már a szezon elején. Az évekig domináns támadófal egyik fele így szinte újonc beugrókkal lett feltöltve, ahogy az elkapók névsora sem veretes. Viszont ami ennél is aggasztóbb, hogy a több sérülés után visszatérő irányító, Carson Wentz sem érzi idén a játékot, két meccsen már négy eladott labdánál jár, az első találkozón pedig egyedül benyelt nyolc sacket.

A Rams elleni vereség még hagyján, az első fordulós Washington elleni, komoly előnyből elvesztett meccsre azonban tényleg senki nem számított. A hétvégén a szintén 0-2-vel kezdő Bengals ellen próbálhatnak meg javítani, utána viszont keménynek tűnő meccsek (49ers, Steelers, Ravens) jönnek majd sorban. Hiába nincs dominánsnak tűnő csoportrivális, a következő négy meccsből kettőt hozniuk kell, ha még bármilyen reális esélyt szeretnének a rájátszásra, látva a későbbi ellenfeleket pedig a hétvégi meccs tényleg élet-halál kérdése lehet számukra. 

nfl-philly.jpgFotó: Europress/AFP

Minnesota Vikings 

Az előző idényben konferencia elődöntőt játszó Vikingst idén sokan előzetesen a csoportgyőzelemre is esélyesnek tartották, ez a várakozás azonban egyelőre több okból sem tűnik igazoltnak. Egyrészt a riválisok közül a Packers kifejezetten jó játékkal kezdte a szezont, a Minnesota ellenben látványosan földbe állt. Az első fordulóban épp a Green Bay verte el őket aránylag simán, majd a múltheti Colts elleni vereséget követően a hétvégén már az utolsó esélyüket próbálhatják megragadni. 

A csapatnál igazából eddig semmi nem működik. Kirk Cousins irányító rettenetesen játszott a Colts ellen (alig 100 passzolt yard mellett háromszor is eladta a labdát), a támadófal nem védi hatékonyan a QB-t, a védelmet pedig már szétpasszolni és szétfutni is sikerült az első két mérkőzésen. Nehéz látni, hogy a stabilnak tűnő Tennessee ellen hogyan tudnának felállni, a sorsolásuk pedig később sem tűnik látványosan könnyebbnek. Az eddig felsorolt csapatok közül a Vikings szezonja tűnik a leginkább menthetetlennek. 

nfl-minnesota.jpgFotó: Europress/AFP

Atlanta Falcons

A 2017-es Super Bowl vesztes csapata azóta minden szezonban egyre gyengébben teljesít, Matt Ryan irányító és az alapvetően erős támadósor miatt mégis minden évben bennük van egy jó szereplés. Két forduló után úgy tűnik ez idén sem fog kijönni a csapatból. 

Ryan hiába passzolt a két meccsen összesen 6 TD-t és 700+ yardot, a csapat védelme képtelen volt feltartóztatni mind a Seattle, mind a Dallas támadóit, a két találkozón összesen majdnem 80 pontot kaptak. A Cowboys ellen ráadásul elképesztő módon, percekkel a meccs vége előtt is kilenc ponttal vezetve kaptak ki, mentálisan sem valószínű, hogy rendben mennek a dolgok a csapatnál. A Falcons a következő körben az ugyan két győzelemmel kezdő, de nem meggyőző Chicago ellen játszik, ha pedig Mitch Trubisky is nyer és életképes irányítónak tűnik ellenük, akkor alighanem nem csak a csapat szezonját kell temetni, de Dan Quinn vezetőedző idény közbeni menesztésére is nagyobb értékben mernénk fogadni.           


Hozzászólások