NFL - Minden idők legfurcsább NFL-es cseréje?
Minden idők legfurcsább NFL-es cseréje?

Minden idők legfurcsább NFL-es cseréje?


2017/03/11 12:15

Csütörtök este indult be a szabadügynök-keringő az NFL-ben, és bár jó néhány érdekes szerződtetés történt rögtön, a legnagyobb hír kétségkívül a Houston Texans és a Cleveland Browns között köttetett trade volt, melynek keretein belül az alulteljesítő irányító, Brock Osweiler került át Clevelandbe egy idei hatodik, és egy jövő évi második körös draft pick mellett, a Browns idei negyedik köröséért cserébe.

Magyarul: a Cleveland gyakorlatilag egy második körösért cserébe benyelte Osweiler idei 16 milliós fizetését. Ehhez hasonló megegyezéseket gyakran látni az NBA-ben például, az NFL-ben azonban merőben szokatlan –és egyesek szerint szabályellenes- a Browns húzása. Lássuk a részleteket!

Miért volt ez jó a Houstonnak?

A Houston mindenképpen meg akart szabadulni a nagy szerződése ellenére tavaly penetránsan teljesítő irányítótól, ezt pedig csak csere révén tehette meg. Osweiler idei 16 milliója ugyanis teljesen garantált volt, ami azt jelenti, akár kiteszik a keretből, akár nem, ezt a pénzt nem csak, hogy ki kellett volna fizetniük mindenképp, de a fizetési sapkát is nyomta volna. Vagyis ez a teher csakis abban az esetben kerülhetett le a vállukról, amennyiben egy másik csapat hajlandó átvenni a 26 éves irányító fizetését. A Houstonnak mindenképpen szüksége van erre a cap space-re, mivel meg szeretnék szerezni a Dallasban létszámfölöttivé váló Tony Romót, ezért hajlandóak voltak megválni az említett draftcetliktől.

Miért volt ez jó a Clevelandnek?

A Browns számára óriási értékkel bír minden draft pick, Paul DePodesta tanácsadó és Sashi Brown GM regnálása alatt szinte minden döntésük a draftcetlik halmozásáról szólt. Ez önmagában nem új koncepció, Jimmy Johnson is így építette újjá a ’80-as évek végén, ’90-es évek elején a Dallas Cowboyst, de említhetjük Bill Belichicket is, aki többet cserél draftjogokért, mint bárki mást.

A Browns azonban minden eddiginél jobban magáévá tette ezt a stratégiát, különösen nagy hangsúlyt fektetve a jövőbeni pickekre. A tavalyi draft időszakában többször is lefelé trade-eltek későbbi pickekért, és olyan értékes játékosoktól is megváltak hasonló ellenértékért mint Mitchell Schwartz vagy Tashaun Gipson. Jamie Collinsért beáldozták egy jövő évi pickjüket, de így is két-két idei első-, második- és negyedik körös választással várták a tegnapi napot, nem beszélve arról, hogy 2018-ra is volt már két-két második és negyedik körösük. A tegnapi nap után pedig ez a helyzet:

20172018
Első kör21
Második kör23
Harmadik kör11
Negyedik kör12
Ötödik kör31
Hatodik kör22
Hetedik kör01

A csere tehát tökéletesen illik a vezetés filozófiájába, és tulajdonképpen nem adtak föl mást, mint cap space-t, ami számukra jelenleg bőven belefér.

Jól járt-e a Browns?

Nem teljesen egyértelmű. Az alaplogika – lényegében megvenni egy draft picket- természetesen ésszerű. Ha azonban jobban belegondolunk, annyira nem lenyűgözőek a részletek. A Cleveland ugyanis az idei 142. picket küldte az idei 188-ért, plusz a Houston jövő évi második köröséért. Ha a Houston jövőre is az erőviszonyoknak megfelelőn 8-8 körül végez, ez egy második kör közepére szóló pick lesz. Ezen számokat végignézve kérdésessé válik, hogy mennyire éri meg a Brownsnak benyelni Osweiler 16 milliós szerződését.

Ugyanakkor itt nem feltétlenül ér véget a történet. Látva, hogy Mike Glennon például évi 15 milliót ért meg a Bearsnek, minden bizonnyal Osweiler is bír még valamilyen értékkel, akár trade assetként, akár a Browns játékosaként. Houstoni teljesítményével együtt is kompetensebb csereirányító lehet legalább, mint sok csapat jelenlegi tartalékja. Az a Brian Hoyer, akit tavaly nem marasztaltak Houstonban, gondolván, hogy Osweiler klasszisokkal jobb lesz, például két évre 12 milliót kap majd a 49erstől.

Brock Osweiler első és egyetlen houstoni szezonjában 15 TD-t és 16 interceptiont jegyzett

Ha a Browns valóban az első híreknek megfelelően egyszerűen kiteszi Osweilert, egy másik csapat még mindig jó eséllyel leigazolhatja őt. Ha pedig elkel ebben a magasságban, hat millióért, akkor rögtön hat millióval csökkennek a Browns terheti, és ebben az esetben a pick ára már „csak” tíz millió lenne. Ez bőven belefér, tekintve, hogy mennyi cap space-szel rendelkeznek.

Az is elképzelhető ráadásul bizonyos híresztelések szerint, hogy a Browns még el tudja cserélni Osweilert egy irányítóproblémákkal sújtott csapathoz, újabb draftcetliket behúzva ezzel. Ilyen csapat lehet a Jets, vagy neadjisten Osweiler korábbi egyesülete, a Denver Broncos. A Cleveland a szabályok értelmében a kontraktusból 10 milliót átkonvertálhat aláírási bónusszá, majd 6 milliós fizetéssel cserélhetné el ebben az esetben új munkaadójához, már amennyiben persze lesz olyan csapat, aki hajlandó lesz érte picket föladni.

Egyáltalán szabályos ez?

Bár sokan megkérdőjelezték a trade legitimitását, Kevin Seifert az ESPN honlapján megjelent írásában kifejti, miért nem beszélhetünk szabályszegésről. Az NFL a trade-ek kapcsán annyi tiltást eszközöl csupán, hogy játékosok és draft pickek nem cserélhetnek gazdát pénzért cserébe ("Any trade of a draft choice or draft choices, or of player contract rights or negotiation rights, for any amount of money, is conduct detrimental to the league." - szól a szabály szövege) , valamint, hogy a cserék más cseréktől függetlenül kell, hogy végbemenjenek, azaz nem lehet általuk múltbeli megegyezéseket kompenzálni, vagy jövőbelieket előkészíteni. Ezen felül értelemszerűen tilos valamit nyilvánvalóan áron alul cserélni, például első köröst ötödik körösre, már ha bárkinek eszébe jutna ilyesmi... ( "There shall be no trades for past, future or nominal consideration.")

Seifert szerint jelen esetben azonban nem történt semmiféle szabályszegés, mivel gyakorlatilag cap space cserélt gazdát, nem pedig közvetlenül készpénz. A Browns így nyugodtan ki is vághatja Osweilert, nincs jelentősége a csere szabályossága szempontjából. Egyébként sem valószínű, hogy a felek bejelentették volna az üzletet, ha bármi kétség lenne a liga jóváhagyása felől.

Miért nem láttunk ilyet eddig?

Bill Barnwell szerint GM-ek korábban is munkálkodtak ehhez hasonló transzfereken, ám nem könnyű egy ilyen megegyezést összehozni. Az egyik félnek ugyanis a draft pick beáldozásával gyakorlatilag be kell ismernie, hogy hibázott az adott játékos szerződtetésénél, ami PR-szempontból kellemetlen, míg a túloldalon meg kell győzni a tulajdonost, hogy kvázi dollármilliókat költsön egy draftjogra, ami aztán utólag majd vagy megérte, vagy nem.

A két csapat jelenlegi körülményei azonban tökéletes lehetőséget biztosítottak egy ilyen jellegű trade-re. (Olyannyira, hogy az említett Barnwell azt még decemberben meg is jósolta.) A Houston-drukkerek ugyanis annyira kiábrándultak Osweilerből, hogy vélhetően senki nem fogja kritizálni Rick Smith GM-et a beáldozott draftjogért, pláne ha ezzel megteremtik a lehetőségét egy jobb QB leigazolásának. A Brownsnál pedig a draftjogokat annyira értékelik, hogy sikerült Jimmy Haslem tulajt meggyőzni, érdemes ezt a pénzt elkölteni egy második körösért is. Az ötlet önmagában nem új tehát, de aligha fogunk túl sűrűn látni ilyet ebben a ligában.

Tony Romo, a Houston elsőszámú célpontja

Mi vár a két csapatra?

A Browns minden bizonnyal megpróbálja újabb pickre beváltani Osweilert, ha pedig ez nem sikerül, kiteszik, vagy akár meg is tarthatják, hiszen irányítófronton nem állnak túl fényesen ők maguk sem. (A sérülékeny Robert Griffin III-öt ki is tették, így Osweileren kívül Cody Kessler és Kevin Hogan szerepel még a rosterben QB-poszton.) A Texans pedig ezzel cap roomhoz jutott, a fennmaradó pénzt felajánlhatják Tony Romónak, és maradhat némi pénzük a védelem megerősítésére is. Az első hallásra bizarr trade végül minden résztvevőnek nyereséges lehet hosszútávon.

via és via

 

Hozzászólások