NFL - Mi lesz a New Englanddel most, hogy visszavonul minden idők legjobb tight endje?
Mi lesz a New Englanddel most, hogy visszavonul minden idők legjobb tight endje?
Fotó: Europress/AFP

Mi lesz a New Englanddel most, hogy visszavonul minden idők legjobb tight endje?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/03/26 09:11
Vasárnap bejelentette visszavonulását Rob Gronkowski, a New England Patriots tight endje. A 29 éves játékos háromszoros bajnokként fejezi be pályafutását, amely következő állomása a cantoni Hírességek Csarnoka lesz majd.

Miért fejezi be?

Gronkowski visszavonulása cseppet sem meglepő. Sérülésekkel bajlódott egész pályafutása során, már egyetemen is ki kellett hagynia utolsó szezonját egy hátműtét miatt. Családjával együtt korán felismerték, hogy a teste nem fogja engedni, hogy 10-15 éves karrierje legyen, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a karrierje alatt megkeresett pénzére, valamint a karrierje utáni egészségére vigyázzanak.

A 2018-as szezonban is sérülésekkel küzdött, és már tavaly is gondolkodott a visszavonuláson, de az elveszített Super Bowl, és a lehetőség, hogy ismét Tom Bradyvel játsszon együtt, legyőzte a fájdalmakat. A szezon elején nem játszott jól, főleg azért, mert az elkapó sor nagyon gyenge volt, ezért az ellenfelek mindent megtettetek, hogy megállítsák, és a sok ütközéstől ismét legyengült. Mivel a cseréi is nagyon gyengék voltak, ezért nem csak a meccseken (1200 játéknál is többet volt a pályán), de az edzéseken is komoly teher hárult rá, amit nagyon nehezen viselt el.

-  hátműtét Arizonai Egyetemen
-  térdszalagszakadás (2013)
-  hátműtét (2013 nyara, 2016)
-  alkarműtét (2012-ben kettő)

Könnyebben viselte volna talán, ha jobb szerződése lett volna, ám egész karrierje során csak a második éve után megkötött 6 éves, 54 millió dolláros szerződése volt, ami bár 2012-ben jó fizető volt, 2017 körül már borzasztóan alulfizetetté vált, figyelembe véve, hogy nála sokkal gyengébb játékosok évi 16 millió dollárt is kerestek.

Gronk és a Patriots kapcsolata ezért nem volt igazán felhőtlen onnantól, hogy a klub felvette az opciót 2016-ban, így nem lehetett szabadügynök, és nem igazán érvényesíthette alkuerejét, ami a káprázatos játéka volt.

Éppen ezért, nem is sietett a döntéssel, ám amikor már Jared Cook tight end a New Orleans Saints-el egyezett meg, mert nem tudta, hogy Gronk visszatér-e a Patshez, a csapat szólhatott Gronknak, hogy mondjon már valamit, mert most már negatívan befolyásolja a helyzete a csapatot a szabadügynök piacon.

Ennek ellenére, nem zárható ki, hogy valamikor visszatér, főleg, ha a teste addig jobb állapotba kerül, és a karrier utáni élet nem olyan lesz, mint amilyenre számít, hiába vannak filmes ajánlatok Gronk asztalán.

Willie McGinest, a csapat korábbi játékosa mondta, hogy nem lenne meglepő, ha Gronk szezon közben térne vissza. Ez a kijelentés mindenképp érdekes, hiszen McGinest volt Alex Guerrero személyi edző első kliense, aki aztán Brady legendás trénere lett, és Gronkowskival is remek munkát végzett. Lehet, hogy valami zörgeti a harasztot…

A Patriots helyzete

A Patriots hiába volt agresszív a szabadügynök piacon, Adam Humphries, Golden Tate és Jared Cook is elutasította őket. Gronk visszavonulásával 9,9 millió dollár kikerült a könyvelésükből, így nyugodtan cserélhetnek egy jobb elkapóért, bár egy tight endet mégsem lehet egy elkapóval pótolni.

A draft lehet az igazi megoldás, ahol a csapatnak 6 draftjoga van az első 100 választásból, és tehetséges osztály érkezik a börzére a tight end poszton.

Jelenleg Tom Brady egyáltalán nem lehet boldog, hiszen a 42 éves irányítónak jelenleg van egy 33 éves elkapója (Julian Edelman), Bruce Ellington, Philip Dorsett, Maurice Harris, tight endek között pedig nincsen értelmes játékosuk.

Bill Belichick erre azt mondaná, hogy senki nem fog játszani márciusban, és ez teljesen egybeesik Belichick azon filozófiájával, hogy nincs pótolhatatlan játékos az irányítóján kívül, és Brady nélkül is sikerült meccseket nyerniük a múltban. Az is meglepő lenne, ha a zseniális edző és general manager Belichick nem látta volna előre ezt a helyzetet már jó ideje.

A tight end poszt a legfontosabb ebben az offense-ben, hiszen Belichick még a Giants védelmi koordinátoraként jött rá, hogy a csapatban játszó Mark Bavaro milyen óriási mértékben befolyásolta a játékot. Belichick számos tight endet draftolt New Englandben, de Gronkowski és Aaron Hernandez draftolása 2010-ben jelentette a jackpot megütését.

Ahogy Brady öregszik, egyre inkább a pálya közepe felé fog dobálni, és mivel egy tight end általában ott operál, ezt a hiányt sürgősen orvosolnia kell a csapatnak.

Mitől minden idők legjobb tight endje Gronkowski?

Egy tight end feladata a futásban és a passzjátékban a blokkolás, valamint passzjátékban az elkapás, ez tehát egy univerzális poszt. Belichick szerint aki nem jó elkapó, az csak egy falember, aki pedig nem jó blokkoló, az csak egy nagy elkapó, nem pedig tight end (Travis Kelce, Jimmy Graham). Gronk egy igazán komplett játékos, egy olyan kombináció a méreteknek, sebességnek, erőnek, és intelligenciának, amilyent még nem láttunk az NFL történetében ezen a poszton, emellett vezér, edzők álma, a szenvedélye, valamint pozitív hozzáállása segített neki abban, hogy felülemelkedjen a nehézségeken.

Belichick úgy beszélt róla, mint aki minden évben fejlesztette a játékát: „A legfontosabb dolog vele kapcsolatosan a passzjátékban, hogy bármilyen játékot is hívsz, mindig üresen van a termete és a hosszú karjai miatt. Bárhol van a védő, van egy pont, ahova Rob elérhet, és el is ér. Még ha védő ugyanazon a ponton is van, Rob egyszerűen csak tovább tud nyúlni.”

gronk.png Fotó: YouTube

Emellett blokkolásban is kiváló volt. Itt éppen Von Millert blokkolja meg egy az egyben. Nem sok tight end képes erre, akik pedig mégis, azok nem jó elkapói a labdának.

Itt pedig megblokkolja Haloti Ngata védő tackle-t, ami egészen lenyűgöző, hiszen Ngata ekkor All-Pro játékos, és 30 kg-val nehezebb volt. 

Emellett képes volt bármilyen útvonalat megfutni, megverni cornerback-eket, továbbá safety-ket és linebackereket.

Néhány eredménye:

-  3-szoros Super Bowl-győztes

-  4-szeres All-Pro

-  5-szörös Pro Bowl-er

-  68,4 elkapott yard/meccs (1. tight endek között)

-  0,69 (rá jellemző szám) elkapott touchdown/meccs (1. tight endek között, csak Randy Moss előzi meg az elkapók közül)

-  1163 elkapott yard a Playoffban, 12 touchdown (1. tight ednek között)

-  72,7 elkapott yard/playoff meccs (1. tight ednek között)

-  A vörös zónában 155-ször vették célba, és több touchdownt kapott el (67), mint sikertelen passzkísérlet (59) az irányítótól!!!

-  15,1 elkapott yard/elkapás, ami a legjobb mélységi elkapók szintjén van, nem tight endek szintjén!

gronk1.png Fotó: Profootballreference

Ez egy lista azokról, akik 500+ elkapás, és 15yard/elkapással bírnak. A sorrend a játékosok súlya szerint van rangsorolva. Nem lehet látni, 265 fontos (120 kg-os) játékosokat ilyen listán.

-          Elmúlt 3 évben 11,2 yard/kísérlet 3. kísérletnél. 10,4 yard/kísérlet, 61% sikeresség, 113,0-as passer rating minden kísérletet figyelembe véve.

-          794-szer vette őt célba az irányító, ebből 79-szer lett tocuhdown. Minden 10. passzkísérlet, ami felé ment, TD lett.

-          A Brady-Gronk kapcsolat 127,1-es passer ratinget, amikor pedig a védelem blitz-elt, ez felment 144,6-ra, mindegyik legjobb a történelemben.

-          Legtöbb elkapott TD, amióta a ligába került, pedig nem is elkapó, hanem tight end!

-          3. legtöbb TD-elkapás 30. születésnap előtt (minden idők két legjobb elkapója, Moss és Rice előzi csak meg)

-          Rájátszás mérlege 12-4, ami egy teljes szezonnyi alapszakasz meccset felölelő mennyiség

-          Újonc évét leszámítva minden évben legalább a főcsoportdöntőig jutott a csapattal

-          Hazai pályán 62-7 a mérlege, Brady-vel 61-6!!!!!

-          Egy játékos van ebben az érában 600 elkapással, 9000 yarddal, és 90 touchdown-nal, minden posztot figyelembe véve. Rob Gronkowski.Itt látható, hogyan vette át a meccs irányítását a mindent eldöntő drive-ban, Dion Lewis az ő blokkja mögött futott touchdownt. Tökéletes képet adva Gronk sokoldalúságáról.


0:27 és 0:35, az idei AFC-döntőben bemutatott két óriási elkapással járult hozzá csapata győzelméhez.Karrierje utolsó elkapása a legnagyobb színpadon, a Super Bowlon a 4. negyedben döntetlennél, a meccs legnagyobb játéka volt, amelyet követően Sony Michel megszerezte a meccs egyetlen touchdownját.


Pályán kívüli életéről az önéletrajza kapcsán már írtunk korábban….

Ő az NFL korszakos zsenije és ügyeletes partiarca egyszerre, de a gronkság ennél többről szól | Hosszabbítás

Bárkinek, aki nem az USA-ban nőtt fel, de látott legalább egy olyan filmet, sorozatot vagy könyvet, ami amerikai középiskolában játszódik, van egy képe az izomagyú rögbijátékosról focistáról. Arról, akinek az élete a buli, a népszerűség, a győzelem, a macsóság és persze a csinos pomponlányok kőrül forog.

Lehet, hogy nem játszott 17 évet, mint Tony Gonzalez, ám Gonzalez csak egy meccset nyert a rájátszásban, míg Gronk leszámítva újonc szezonját, minden évben legalább kettőt (amikor nem volt sérült, mint 2012-ben, 2013-ban, 2016-ban).

Kevés poszt van az NFL-ben, ahol egyértelműen meghatározható minden idők legjobbja. Talán csak az irányító (Brady), tight end (Gronkowski), elkapó (Jerry Rice), linebacker (Lawrence Taylor) rendelkezik egy biztos névvel a történelem álomcsapatában.

063_462644140.jpg Gronkowski és Brady párosa a legrettegettebb az NFL történetébenFotó: Europress/AFP

Rob Gronkowskit sokoldalúsága és a legnagyobb pillanatokban nyújtott extraklasszis teljesítménye emelte a sportág legnagyobbjai közé, és nem valószínű, hogy fogunk hozzá hasonló játékost látni a tight end poszton. 


Hozzászólások