NFL - Mesébe illő feltámadás után lett az NFL bajnoka a Kansas City Chiefs
Mesébe illő feltámadás után lett az NFL bajnoka a Kansas City Chiefs
Fotó: Europress/AFP

Mesébe illő feltámadás után lett az NFL bajnoka a Kansas City Chiefs

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/03 23:01
Bár a mérkőzés java részében nem sokan fogadtak volna rá, a negyedik negyedben mutatott hatalmas feltámadásának köszönhetően a Kansas City Chiefs lett az NFL 100. szezonjának bajnoka. Nagyon sokan értek végre oda, ahol már régen helyük volt - és az is lehet, hogy legenda született. Ez történt az 54. Super Bowl-on.

Számítani lehetett arra, hogy a liga valami igazán különleges felvezetéssel készül a 100. szezon döntőjére, de így is minden várakozást sikerült felülmúlnia a szervezőknek. Kezdve azzal, hogy a 100 év legnagyobb - még élő -  játékosait és edzőit összecsődítették Miamiba, egészen addig, hogy egy grandiózus videóval vezették fel a döntőt, ahol a legnagyobb sztárjátékosok, edzők és tulajdonosok is szerepet vállaltak. A videóban egy 12 év körüli kissrác szaladgált át egész Amerikán egy labdával a kezében, s mindenki segített neki abban, hogy “hazavigye” - majd a srác a labdával szaladt be a Hard Rock Stadiumba, ahol már csak rá vártak, hogy elkezdhessék a meccset.

Nem is finomkodtak a csapatok, szinte azonnal igyekeztek egymásnak esni, ám a gyors rajtot gyors fék is követte: egészen az első negyed végéig kellett várni az első touchdownra, a tavalyi alapszakasz MVP-je, Patrick Mahomes futott egy rendkívül pimasz TD-t.

Ez egy kicsit felébresztette a futásban szintén nem gyenge San Francisco 49erst, hamarosan érkezett a válasz, igaz, passzolt TD-vel: Jimmy Garoppolo szokatlan módon a fullback Kyle Juszczyket találta meg tűpontos labdával. A passzjáték egyébként az egész meccsen szépen működött a Ninersnél.

A második félidőben aztán nagyon úgy tűnt, hamar szeretne pontot tenni a meccs végére a kaliforniai csapat, több gyors pontszerzéssel, valamint a Mahomesra helyezett folyamatos nyomással a negyedik negyed közepére elhúzott, ekkor már 20-10 volt az eredmény.

Ami azonban ekkor következett, az csak azért nem lett minden idők legnagyobb döntős fordítása, mert azt a New England Patriots már három éve bemutatta. Mahomes összeszedte magát, és második interceptionje után teljesen más támadójátékokkal visszatérve folyamatosan kezdte ledolgozni a hátrányát a Chiefs. A liga leggyorsabb játékosa, a 2012-ben atlétikai junior vb-t is nyerő Tyreek Hill is több hosszú passzt kapott el a kulcspillanatokban, a tight end Travis Kelce TD-passzt kapott, illetve a védelem is felnőtt a feladathoz. A Chiefs három touchdownt szerzett csaknem 5 percen belül, így a 10 pontos hátrányból 11 pontos előnyt kovácsolt. A végén Garoppoloék mindent megpróbáltak, de egy perccel az óra lepörgése előtt egy eladott labda végleg megpecsételte a sorsukat: a Chiefs 31-20-ra győzött.

A Niners vezetőedzője, Kyle Shanahan három éven belül másodszor szórt el kétszámjegyű előnyt nagydöntőben, 2017-ben az Atlanta Falcons támadó-koordinátoraként egy 25 pontos előnyt szórakozott el másfél negyed alatt.

Nagyon csalódott vagyok, ahogy természetesen a játékosaim is - mondta a meccs után Shanahan - de azt is hozzá kell persze tennem, hogy hihetetlenül büszke vagyok mindenkire. Nehéz elveszíteni egy Super Bowl-t, lelkileg jó ideig megviseli az embert, ez igaz. De ha végignézek rajtuk, eszembe jut, mekkorát küzdöttünk. Büszke vagyok mindenkire.

A legértékesebb játékos, vagyis az MVP - némileg talán érdemtelenül - a Kansas City irányítója, Patrick Mahomes lett, aki ezzel a győzelemmel sokak szerint máris kezdi felépíteni legenda státuszát. 

“Végre én is kimondhatom, amire annyi éve várok: megyünk a Disney World-be!” - mondta a győzelemtől megrészegült fiatal irányító.

A legtöbb cikk azonban nem róla, hanem a vezetőedző Andy Reidről szólt, aki 25 éves edzői karrierjét koronázta meg végre azzal, hogy vezetőedzőként is a csúcsra tudott érni. Ő immár az egyetlen olyan edző, akinek 20 évnél több kellett mindehhez.

“Hogy mit fogok csinálni most? Betolok egy akkora sajtburgert, amit ti el se tudtok képzelni, de még nem is láttatok akkorát. Abból is szerintem duplát" - mondta nevetve Reid, aki természetesen a szurkolóknak is megköszönte azt az elképesztő szurkolást, amit nyújtottak az egész szezonban.

A győztes csapat szerdán tartja hagyományos városjáró parádéját Kansas City-ben, addig azonban, mint Mahomes is megemlítette, még vár rájuk a Disney World, és rengeteg interjú.

Szöveg: Reichenberger Dániel
Hozzászólások