NFL - Mi lesz a legkiszámíthatatlanabb NFL-csoportban?
Mi lesz a legkiszámíthatatlanabb NFL-csoportban?
Fotó: Europress/AFP

Mi lesz a legkiszámíthatatlanabb NFL-csoportban?


2017/09/06 12:37

A következő szezon egyik legizgalmasabb divíziója lehet a pár éve még lesajnált NFC South. A divíziók közül összességében talán itt a legjobb az irányítóhelyzet, és a játékmesterek ebben az offseasonben egytől-egyig értékes célpontokkal gazdagodtak. Pazar offense-csaták és rendkívül szoros derbik vannak tehát kilátásban délen.

Atlanta Falcons - Ha sikerül feldolgozni a tavalyi vereséget, jók lesznek

A Falcons idei sikere ellen két magától értetődő érv hozható fel: az ún. „Super Bowl-hangover” és a fájó vereség lélektani hatásai, ezeknél azonban jóval „kézzel foghatóbb” hatása lehet a szezonra az offensive coordinator, Kyle Shanahan távozása. Az offense sikerkovácsának tartott Shanahant egy másik kreatív támadóguru, a veretes egyetemi pedigrével rendelkező Pete Sarkisian igyekszik majd pótolni.

A játékoskeret azonban még erősödött is, a defense-ben Dontari Poe egyből óriási erősítés lehet, a pass rusher Takkarist McKinley-ért pedig felcseréltek a 23. helyre a drafton – alighanem bele is sokat látnak Dann Quinnért. A klasszis corner, Desmond Trufant pedig felépült, a fiatalok eddig is szépen fejlődtek, így a védelem alighanem előre felé indul majd meg a tavalyi 25. helyről, már ami az engedett yardok számát illeti.

A támadósorban gyakorlatilag mindenki visszatér, aki számít (a fullback Patrick DeMarcón kívül), Devonta Freeman a liga egyik legjobban fizetett running backjévé lépett elő új szerződésével, a Matt Ryan vezette támadósor jövőre is elit lesz minden bizonnyal.

Tampa Bay Buccaneers - Ahol mindent megtesznek Jameis Winston fejlődéséért

A Bucs igazi fan favorit csapat lehet idén, nagyjából, mint a tavalyi Raiders. Aki nézte a Hard Knocksot, bizonyára kíváncsi rá, a dokureality alapján óriási figurának tűnő irányító mire lesz képes a következő szezonban.

Az előrelépés a részéről már csak azért is elkerülhetetlennek látszik, mert az első körben húzott tight-end, O.J. Howard és a veterán elkapó, DeSean Jackson személyében két nagyon izgalmas „játékszert” kapott, mellettük pedig ott van továbbra is a legszűkebb elkapó elitbe berobbanni készülő Mike Evans. Ami zavaró tényező lehet, az Doug Martin eltiltása, a rutinos erőfutó négy meccset kapott tiltott szerek használatáért.

Az eddig is remek védelembe pedig nemrég újabb fontos láncszem érkezett: a Denverből lelépő veterán TJ Ward safety poszton tehet hozzá sokat a defense teljesítményéhez.

Carolina Panthers - Formába lendül "CamVP"? 

Charlotte-ban minden bizonnyal egy igazi „bounce-back year”-ben bíznak, amihez az kell persze leginkább, hogy a két évvel ezelőtti MVP egészségesebb és hatékonyabb legyen, mint tavaly. A dolga megkönnyítése érdekében pedig a vezetőség minden megtett, az 1/8-as running back, Christian McCaffrey sokoldalúságával rengeteg opciót nyithat meg az offense-ben, és a második körben húzott Curtis Samuel is hasznos lehet. Ted Ginn távozása fájhat esetleg, de lesz azért elegendő célpontja nélküle is Newtonnak.

Az amúgy sem gyenge linebacker sorba érkezett a Green Bay-től a mindig megbízható veterán, Julius Peppers, de itt a legnagyobb kérdés természetesen az elsőszámú vezér, Luke Kuechly egészségi állapota, akinek az előző szezonban igencsak meggyűlt a baja az agyrázkódásokkal. (Ő maga és a csapat persze váltig állítja, hogy minden rendben.)

Az offseason egyetlen nehezen érthető húzása Ryan Kalil kitömése volt, a gyenge Vikings-falból érkező tackle 5 év alatt 55 milliót tehet majd zsebre – ezt elég nehéz lesz megszolgálnia.

New Orleans Saints - A tökéletes bizonyíték, hogy védelem nélkül semmit nem ér egy csapat

A Saintsnél a többiekkel ellentétben a legfontosabb cél a védelem erősítése volt, hiszen passzvédekezésben például tökutolsók voltak tavaly is a ligában. Ennek orvoslására érkezhet a 11. helyen húzott corner, Cody Lattimore a csapat legnagyobb hiányposztjára. A linebacker sor erősítésére pedig két szabadügynököt szerződtettek, Manti Te’ó-t és AJ Kleint. Így is bőven vannak lyukak még ebben az egységben, de igazából csak előrefele léphetnek.

Támadóoldalon Brandin Cooks elcserélése a legfontosabb történés, de Willie Snead, Michael Thomas és a Kleinhez hasonlóan a rivális Carolinától elhappolt Ted Ginn személyében azért bőven lesz minőségi célpontja Drew Breesnek.

A 38 éves irányító három év után térne vissza a rájátszásba a csapattal. Nem az övék a legkompaktabb csapat, de ezt a támadósort hiba lenne azért leírni.

NFC North

Idén is Aaron Rodgers lenne észak királya az NFC trónjáért folytatott harcban | Hosszabbítás

Az NFC North erősségét jelzi, hogy 2009 óta mindösszesen egy olyan szezon volt (2013), amikor csak a csoportgyőztes jutott a rájátszásba. Idén is hasonlóra van kilátás, a Super Bowl-győzelemre hajtó Green Bay Packers mellett a Detroit Lions és a Minnesota Vikings is oddaérhet a playoffba, de lassan talán valami Chicagóban is elindul csapatépítés terén.

További beharangozóink:

NFC West - A védelem ismét győzelemre vezetheti a Seattle-t

NFC East - Megismételné tavalyi szezonját "Amerika csapata"

Beharangozóink az AFC csoportjairól:

AFC North – Lesz-e kihívója a Pittsburgh Steelersnek?

AFC South – A Tennessee Titans lenyomhatja a Houston Texanst AFC West – Komoly csata várható az NFL legizgalmasabb csoportjában AFC East – New England Patriots: címvédésre fel!

Ki nyeri a csoportot szerintünk? 

Rév Dániel: Buccaneers. Ők is felfelé ívelnek, mint a Raiders, és ez egy elég kiegyenlített csoport.

Jaeger Ákos: Falcons. A tavalyi SB vesztese nem fog úgy járni, mint a Panthers két éve. jól draftoltak és az FA piacon is jól erősítettek, de a Tampa végig a nyomukban lesz.

Lasányi Csaba: Falcons. Még mindig az egyik legkompaktabb csapat, támadóoldalon ha vissza is esnek némileg, a védelemtől fejlődés várható.

Németh Dániel: Panthers. Egyik csapatot sem érzem kiegyensúlyozottnak, de a Bucs még talán nem áll készen, a Falconsnak meg a "Super Bowl-másnapossággal" kell megküzdenie.

Szántó Petra: Falcons. Nagyon kiegyensúlyozott csoport, de most kivételesen nem esik majd vissza a Falcons, mert fáj még az a SuperBowl.

Hozzászólások