NFL - Meglepő húzással kezdődött el az irányítókeringő az NFL-ben
Meglepő húzással kezdődött el az irányítókeringő az NFL-ben
Fotó: Europress/AFP

Meglepő húzással kezdődött el az irányítókeringő az NFL-ben

Németh DánielNémeth Dániel
2018/01/31 14:42

Hivatalosan még el sem kezdődött a holtszezon az NFL-ben, de máris megtörtént az első jelentős csere: a Washington Redskins megszerezte a Kansas City Chiefs irányítóját, Alex Smith-t. Ennek hatalmas jelentősége lesz az egyébként is izgalmas irányítópiacon, ugyanis Kirk Cousinsnak ezek után biztosan nem lesz maradása a fővárosban.

A történet pici távolabbra nyúlik vissza, egészen konkrétan 2016-ig, amikor is a washingtoni franchise általános meglepetésre úgy döntött, nem kínálják meg új szerződéssel az újonc kontraktusát maga mögött hagyó, egyébként a szezonban remeklő Cousinst, hanem úgynevezett franchise taget tesznek rá.

Ez röviden összefoglalva egy egyéves szerződés, mely garantált fizetéssel jár. További jelentősége, hogy exkluzív tag esetén más csapattal nem tárgyalhat a játékos. Általában akkor szoktak ilyesmit alkalmazni, amikor az egyik szabadügynökkel várhatóan nem tudnak rövid idő alatt megegyezni, ezért - részben így biztosítva magukat - a csapathoz láncolják játékosukat.

Az irányítók óriásit profitálhatnak a Cousins-sagából | Hosszabbítás

Hétfőn lejárt a határidő az NFL-ben a franchise-taggel megjelölt játékosok számára, hogy hosszabb távú szerződést kössenek csapataikkal, a Washington Redskins pedig továbbra sem tudott dűlőre jutni irányítójával, a tavaly remek szezont futó Kirk Cousinsszal. Míg azonban a fővárosiak hosszútávon spórolni igyekeznek a játékmesteren, ironikus módon évről évre hatalmas összegeket fizetnek Cousins szolgálataiért, jövőre pedig így minden eddiginél nagyobbat szakíthat Kirk kapitány.

Ez azonban igazából senkinek sem jó: mindkét félnek a hosszú távú szerződés lenne az érdeke, ezért általában ritka, hogy fontos játékosokat franchise taggel kössenek le. És mégis: Cousins 2016 után 2017-ben is csak taget kapott hosszú távú szerződés helyett. A csapatot egyszerűen nem tudta meggyőzni arról, hogy ő a franchise jövője.

Smith-nek nem volt maradása Kansasben

Bill Belichicktől megtanulhattuk, hogy helyenként nem mindig a leglogikusabbnak tűnő a legjobb döntés, manapság már nem is nagyon szokták megkérdőjelezni a Patriots edzőzsenijének húzásait. A Washington Redskinsnél azonban sehogyan sem látni, hogyan szeretnék felépíteni a csapatot legalább a playoff szintjéig. Alex Smith önmagában persze nem lenne rossz döntés, de Cousinhoz képest nem is előrelépés.

Smith-t éveken keresztül konzervatív irányítóként, a pár yardos passzok koronázatlan királyaként ismerték. A 2017-es szezonban azonban kibújt a game-manager irányítók árnyékából: 26 TD-t dobott mindösszesen 5 eladott labda mellett, az irányítómutatója pedig a legmagasabb volt a ligában. Sokáig még az MVP-jelöltek között is felmerült a neve, csakhogy a Chiefs teljesítménye szezon közben jócskán visszaesett, ezzel az ő esélyei is tovaszálltak.

Azon a tényen ez persze nem változtat, hogy Smith karrierje magasan legjobb évén van túl, mindezt ráadásul olyan csapatnál érte el, ahol már szezon előtt világossá tették: nem őt tekintik a franchise jövőjének. A Chiefs ugyanis a 2017-es draft 10. választásával az ő posztjára húzta ki Patrick Mahomest. Az egyértelmű volt, hogy a tehetséges irányító nem lesz azonnali kezdő, de azt is látni lehetett, hogy innentől kezdve Smith évei meg vannak számlálva a csapatnál.

Még mindig nehéz átlátni a Redskins terveit

A Redskins amellett, hogy lecsapott az irányítóra, még új szerződést is kínált neki, várhatóan négy évre szóló, 94 millió dolláros kontraktust ír alá. A Washington korábbi general managere, Scot McCloughan azzal indokolta Cousins franchise tagelését, hogy nem láttak semmi különlegeset a játékában, és úgy érezték: nem éri meg köré szervezni a csapatot. Tekintettel arra, hogy Cousins azóta sem kapott új szerződést, a franchise tag pedig jövőre már 34 millió dollárral terhelné a fizetési sapkát, ezt azóta is így gondolják a csapatnál.

Ennek fényében minimum érdekes, hogy a négy évvel idősebb Smith-ben mégis láttak annyit, hogy hosszú távú szerződést adjanak neki. Ráadásul a 3. körös draftcetli mellett még a kiváló slot cornert, Kendall Fullert is feláldozták érte. Ezzel újabb hiányposzt keletkezett a csapatban. 

Cousins az utóbbi három szezonban 81 TD-t, 36 interceptiont és átlagban 4300 yardot ért el. Ebben az időszakban Smith 61 TD-t, 20 interceptiont és átlagban 3700 yardot dobált össze. A különbség abban rejlik, hogy amíg Cousins három év alatt egyszer vezette playoffba csapatát, addig Smith irányításával öt szezon alatt csak egyszer nem volt ott a Kansas City. Más kérdés, hogy a rájátszásban csak egy győzelmet tudtak összekaparni az évek során.

A győzelmek azonban nem Cousins teljesítménye miatt maradtak el, a Redksins egyszerűen nem elég jó csapat. 2017-ben még sérülések is hátráltatták őket, így aztán hiába játszott helyenként ihletett formában az irányító, kevés volt a pozitív szezonhoz. Mivel a Redksins ezer sebből vérzik a labda mindkét oldalán, aligha Smith fogja elhozni a megváltást a fővárosban. Kansasben például a használható támadófal és a kiváló futójáték is a segítségére volt. A Redskinsnél egyik sem áll majd a rendelkezésére.

Cousins megkaphatja a nagy pénzt

Egy évvel ezelőtt még arról lehetett olvasni, hogy Cousins a San Francisco 49ers játékosa lehet, és vélhetően rekordközeli fizetést raknak majd le elé az asztalra. A San Francisco azóta megszerezte a New Englandtől Jimmy Garoppolót, aki sorban szállította a győzelmeket csapatának, és azonnal visszaadta a reményt, hogy a közeljövőben újra győztes csapat épül San Franciscóban. Ez a hajó mondhatni elúszott Cousins számára.

Ettől függetlenül lesz olyan csapat, amelyik tárt karokkal várja majd az irányítót. A Cleveland Browns és a New York Jets például egészen könnyedén ki tudna gazdálkodni akár egy gigaszerződést is. A Browns klasszis bal oldali tackle-je, Joe Thomas nemrég még kampányolt is az irányító mellett. Ezekben a csapatokban azonban azzal is számolni kell, hogy nagyon távol állnak a győztes szezonoktól, különösen a 0-16-tal záró Clevelandnél.

Bár Cousins javítana a teljesítményükön, rövid távon aligha tudná playoffba vezetni ezeket a csapatokat.

Az érdeklődők között ott lehet a Denver Broncos és a Jacksonville Jaguars is. Ugyan egyik csapat sem áll jól a fizetési sapkával, vélhetően hajlandóak lennének áldozatot hozni az irányítóért. Ezeknél a csapatoknál ugyanis szinte csak egy irányító hiányzik ahhoz, hogy stabil rájátszáscsapattá váljanak. A fő kérdés az, vajon mi fontosabb Cousins számára: a hatalmas szerződés, vagy a pályán elért siker. A kettő ugyanis valószínűleg nem fog egyszerre menni.

Hozzászólások