NFL - Máris csodát tett az NFL történetének legfiatalabb edzője
Máris csodát tett az NFL történetének legfiatalabb edzője
Fotó: Europress/AFP

Máris csodát tett az NFL történetének legfiatalabb edzője

Németh DánielNémeth Dániel
2017/09/22 16:20

A Los Angeles Rams az előző idényben (tegyük hozzá: végre) megunta a középszerűséget, és egy újabb csalódást keltő szezon közben menesztette Jeff Fisher vezetőedzőt. A franchise ezt követően merész döntést hozott: a Washington Redskins támadókoordinátorát, Sean McVay-t nevezték ki a csapat főedzőjévé. McVay a maga 30 évével az NFL történetének legfiatalabb vezetőedzője lett, de egyelőre úgy tűnik, nem is hozhattak volna jobb döntést, a fiatal támadóguru irányítása alatt ugyanis szárnyal a csapat.

A csütörtök esti, remek színvonalú mérkőzésen a Rams 41-39-re legyőzte a szintén fiatal edző (Kyle Shanahan) irányítása alatt újjáépülő San Francisco 49erst. Ez azt jelenti, hogy a szezon során már második alkalommal sikerült 40 pont fölé kerülnie a csapatnak, ilyesmi pedig nem mostanában fordult elő a Ramsnél. Jeff Fishernek például négy év alatt csupán kétszer sikerült elérnie a 40 pontos határt. Ezt most McVay három forduló alatt abszolválta.

Van azonban ennél is durvább adat: legutóbb 2006-ban fordult elő, hogy a Rams egy szezon során két 40+ pontos találkozót is összehozott.

Három fordulót követően tehát ott tartunk, hogy az előző években lesajnált csapatból az NFL egyik legizgalmasabban társasága lett, amely támadóoldalon is tele van korábbi első körös játékosokkal, elég ha Sammy Watkinsra, Todd Gurley-re vagy Jared Goffra gondolunk. Amennyiben a védelem a zseniális Wade Phillips alatt javulni fog a szezon hátralévő részében (egyelőre azért vannak gondok a rendszerével) és a támadók nem esnek vissza, a Los Angeles Rams akár a csoport első helyéért is harcban lehet.

A Seattle Seahawks ugyanis hiába rendelkezik a liga talán legjobb védelmével, a támadófal annyira pocsék, hogy Russel Wilsonnak kis túlzással minden yardért bravúros játékot kell bemutatnia, az Arizona Cardinals elveszítette legjobb támadóját (David Johnson), a San Franciscótól pedig eleve nem idén várunk nagy teljesítményt. Fura kijelenteni, de még az is lehet, hogy az NFC West legjobb csapata a Los Angeles Rams.

Nem először bizonyítja zsenialitását

Sean McVay 2008 óta edzősködik az NFL-ben. Első állását a Tampa Bay Buccaneersnél kapta, ahol az elkapók munkáját segítette segédedzőként. 2010-ben már a Washington Redskinsnél dolgozott, ahol villámgyorsan lépkedett előre a szamárlétrán. Első évében a tight endeknél volt segédedző, ezt követően két évig ő felelt ezért a posztért, majd 2014-ben őt nevezték ki a csapat támadókoordinátorává. Legnagyobb erényének azt tartják, hogy az ő irányítása alatt tudott szintet lépni a 2012-es draft negyedik körében választott irányító, Kirk Cousins.

Cousinst ugyanabban az évben szerződtette a csapat, mint a második helyen draftolt Robert Griffint. Az atletikus irányító játéka azonban visszaesett az ígéretes kezdést követően, és a sérülései miatt lehetőséghez jutottak a csereirányítók is. Ennek megfelelően pályára lépett Cousins is, aki első három évében 14 mérkőzésen 18 TD-t és 19 interceptiont dobott. Ez nagyjából a csereirányítók szintje az NFL-ben.

2015-ben azonban kemény döntésre szánta el magát a Washington, kirakták a kezdőből RGIII-t, és Cousins kezébe adták a csapat irányítását. Az irányító pedig egy év alatt hatalmasat fejlődött, 2015-ben rájátszásba vezette csapatát, 4166 yardot passzolt és 29 touchdown (+5 futott) mellett csak 11-szer adta el a labdát. Egy évvel később a playoff nem jött össze, de Cousins továbbra is jól teljesített, közel 5000 yardot passzolt.

A Rams támadósora évek óta nézhetetlenül rossz

Jeff Fisher 2012-ben vette át a Rams irányítását. A csapatnál eltöltött öt éve alatt egyetlen alkalommal sem zártak pozitív szezont, és az egyébként erős NFC Westben kétszer is a csoport utolsó helyén végeztek. A korábban védelmi koordinátorként is dolgozó Fisher alatt főleg a támadókkal voltak gondok. Mentségére szóljon, hogy a csapat korábbi 1/1-es irányítója, Sam Bradford kétszer is komoly sérülést szenvedett (2013-ban ráadásul karrierje legjobb számait produkálta), így ezekben az években cserékkel kellett befejeznie a szezont.

Ettől független tény, hogy a támadók teljesítménye egyre csak romlott az irányítása alatt. 2013-ban és 2014-ben egyaránt a 21. legjobb teljesítményt nyújtották a 32 fős mezőnyben (vagyis jobb napjain is átlag alatt voltak), 2015-ben már csak a 29. helyen álltak, tavaly pedig ők szerezték a legkevesebb pontot az NFL-ben. Ezért hiába volt erős a védelme a csapatnak, a támadók reménytelen, kiszámíthatatlan teljesítménye miatt a csapat győzelmi esélyei minimálisak voltak.

A tavalyi mélypontot elsősorban a támadófal szörnyű teljesítménye okozta, amit a passz- és futójáték is megszenvedett. Todd Gurley a biztató első szezonját követően nem tudta a hátára venni csapatát, összesen 885 yardig és 6TD-ig jutott, aminél 2015-ben úgy produkált jobb statisztikákat, hogy hárommal kevesebb meccsen lépett pályára. Case Keenum kilenc meccset játszott kezdőként, de 9 TD mellé 10 interceptiont is dobott. A franchise 1/1-es választottja, Jared Goff még nála is reménytelenebb volt: borzasztóan pontatlanul játszott (54%-kal passzolt), átlagban 155 yardot passzolt meccsenként és csak 5 TD-ig jutott 7 eladott labda mellett.

McVay nyáron megkezdte az átalakítást

A Rams támadósora finoman szólva ráncfelvarrásra szorult, és ehhez nem volt elegendő a jó playbook, a játékosállományt is frissíteni kellett. A támadófalat két veteránnal erősítették meg, érkezett center posztra John Sullivan, a vakoldali tackle pedig a 35 évesen is kiváló Andrew Whitworth lett. Mindketten jók a passzblokkolásban és a futásban egyaránt, de ami a legfontosabb: a támadófal két legfontosabb posztjára szereztek tapasztalt játékosokat.

Goff munkáját az elkapósor átalakításával is segítették. A szabadügynök piacról megszerezték a Billses Robert Woodsot, a draftról Cooper Kupp és Gerald Everett érkezett, majd a Buffalóval kötött üzlet keretein belül a korábbi első körös Sammy Watkins is a gépezetbe került. Egyetlen nyár alatt tehát sikerült olyan játékosokkal feltölteni a keretet, akikkel McVay jelentősen megkönnyíthette a másodéves irányító dolgát. És ennek látszik is az eredménye.

Három meccs után Goff 5 TD-nél és 1 interceptionnél jár, több mint 800 yardot passzolt, az irányítómutatója 118,2 a tavalyi 63,6 után, 70%-os pontossággal passzol és láthatóan sokkal jobb döntéseket hoz. Vannak még hibák a játékában, a Washington ellen győztes drive-ot kellett volna vezetnie, de már az első passzát lehalászta az egyik védő. A játéka összességében minden tekintetben javult, és idén úgy játszik ahogyan azt egy 1/1-es irányítótól elvárják.

Gurley is visszatalált a két évvel ezelőtti formájához, idén már hat TD-nél jár, azaz három meccs után beállította az előző évi mérlegét. McVay nem csak a futójátékban számít a tehetséges running backre, de úgy alakította a játékrendszert, hogy a passzjátékból is hatékonyan kivegye a részét. Idén már 140 yardnál és 2 elkapott touchdownnál jár.

Ők lehetnek Los Angeles csapata

Los Angelesnek 1995 óta nem volt NFL-csapata, és a nagy Rams-szurkoló hírében álló polgármester, Eric Garcetti mindent megtett annak érdekében, hogy visszacsábítsa a franchise-t a városba. Ez végül sikerült, azonban egyelőre nincs különösebben nagy érdeklődés a csapat iránt. Amíg nem készül el a Rams saját stadionja, addig a Coliseumban játsszák a hazai meccseket. Legutóbb majdnem 57 ezer néző látogatott ki a találkozóra, a USC egyetemi csapatára viszont közel 85 ezer néző volt kíváncsi.

Időközben ráadásul a Chargers is elköltözött San Diegóból, így már két NFL-csapat küzd a Los Angeles-i piacért. Vagyis a két franchise egymással is küzd a szurkolók kegyeiért, így a McVay által feltámasztott támadójáték nem jöhetett volna jobb pillanatban. Az eddig lejátszott három meccsen ugyanis öröm volt nézni a Rams játékát, és ha Goffból sikerül valódi sztárt faragni, az növelhetné a franchise iránti érdeklődést.

Az lenne persze a legjobb, ha megnyernék az NFC Westet, ami nem lehetetlen feladat, de nem is lesz könnyű. A Rams ugyanis az eddig lejátszott három meccséből kettőt nyert meg (mindkettőt gyenge csapat ellen), a Washingtontól viszont szoros küzdelemben, de végül kikaptak. Ahhoz, hogy valódi esélyessé lépjenek előre, az erősebb csapatok ellen is bizonyítaniuk kell, amire lesz is esély: jövő héten a Dallas Cowboys, egy héttel később pedig a Seattle Seahawks vár McVay csapatára.

Hozzászólások