NFL - Lezárult az utóbbi évek egyik legnagyobb NFL-botránya
Lezárult az utóbbi évek egyik legnagyobb NFL-botránya
Fotó: Europress/AFP

Lezárult az utóbbi évek egyik legnagyobb NFL-botránya

Németh DánielNémeth Dániel
2019/02/16 14:21
Colin Kaepernick és Eric Reid megállapodott az NFL-lel - jelentette be pénteken a két játékos ügyvédje, Mark Geragos. Kaepernickék eredetileg azért perelték be a ligát, mert azt állították, a csapatok összejátszottak ellenük, ezért nem kaptak szerződést a 2016-os tiltakozáshullámot követően. Egyelőre nem ismert, mekkora kártérítést kapnak a játékosok, de becslések szerint nagyjából 50 és 100 millió dollár közötti összegről lehet szó.

Kaepernick 2016-ban döntött úgy egy előszezonbeli mérkőzésen, hogy nem áll fel a himnusz alatt, ezzel tiltakozva az afroamerikaiakat ért rendőri erőszakkal szemben. Gesztusa elképesztően megosztotta nem csak az NFL-t, de úgy általában az egész sportvilágot. Sokan egyfajta hősként tekintettek rá, aki kiállt a faji igazságtalanság ellen, viszont rengetegen gondolták úgy, a himnusz alatt tiszteletlenség akármi ellen is tüntetni, így véleményét más formában kellett volna kifejeznie.

Hogyan lett ünnepelt sztárból megosztó emberjogi aktivista? | Hosszabbítás

Egy évvel ezelőtt Colin Kaepernick alaposan felforgatta az NFL életét, amikor úgy döntött: azzal hívja fel a figyelmet az afroamerikaiakat ért rendőrségi támadásokra, hogy letérdel az amerikai himnusz alatt. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lett az NFL egyik legtehetségesebb játékosának tartott irányítóból az amerikai sport legmegosztóbb figurája.

"Nem fogok felállni és kifejezni a büszkeségem, miközben ebben az országban elnyomják a fekete és más színes bőrű embereket. Számomra ez nagyobb dolog a focinál, és úgy érzem önző lennék, ha ezt másképp gondolnám. Az utcán testek hevernek, az emberek meg megúsznak gyilkosságokat, és fizetett szabadságot kapnak" - magyarázta az irányító az egyik akcióját követően, amit nem sokkal később - egy veteránnal való konzultációt követően - térdelésre módosított.

Ebben a formában vált ikonikussá Kaepernick tiltakozása, ami rövid időn belül valóságos mozgalommá gerjedt: számos játékostársa követte példáját (köztük Eric Reid, a San Francisco safetyje), sőt, idővel más sportágakban is tiltakoztak így valamilyen társadalmi igazságtalanság ellen. Szinte általánossá vált NFL-mérkőzéseken a himnusz alatt térdelő játékosok látványa, ami hosszabb távon olyan szinten veszélyeztette az NFL és a csapattulajdonosok anyagi érdekeit, hogy az előző szezon előtt betiltották azt.

Kikopott a ligából

A San Francisco a 2016-os szezon végén nem hosszabbította meg Kaepernick szerződését, aki így szabadon igazolható játékossá vált. Noha első kezdőként lejátszott idényében nyújtott teljesítményét később nem tudta megismételni, az irányító hagyományosan hiányposztnak számít az NFL-ben (tisztelet a kivételnek), így normál esetben valamelyik QB-needdel rendelkező franchise lecsapott volna a játékosra, ha másképp nem, legalább csereként. Kaepernick kétes megítélése azonban elriasztotta a csapatokat.

063_627666152.jpgFotó: Europress/AFP 

Kaepernick 2017-ben beperelte az NFL-t, mivel szerinte a csapatok - a kollektív szerződés (CBA) - egyik pontját megsértve összebeszéltek, ezért nem kapott szerződést egyetlen franchise-tól sem. Ahhoz, hogy sikerrel járjon, a játékosnak azt kellett bebizonyítania, hogy legalább kettő csapat, vagy egyenesen a liga és valamelyik csapat megállapodott abban, hogy nem biztosít játéklehetőséget az irányítónak. Ez adott esetben a CBA megszűnéséhez is vezethetett volna.

Bár az időzítés valóban több mint gyanús, az összeesküvés tényét borzasztó nehéz lett volna bizonyítani. Az NFL-nek mégis az volt az érdeke, hogy minél hamarabb lezáruljon az ügy. Mint arra már korábban is utaltunk, a tüntetések Kaepernick hiányában is a közbeszéd tárgyát képezték, az amerikai elnök, Donald Trump például többször kifejtette véleményét a tiltakozók kapcsán. Valószínűleg ezért is döntött a liga a megállapodás mellett a hosszú és nagy érdeklődésre számot tartó pereskedés helyett.

Reid visszakerült

2018 májusában Kaepernick egykori csapattársa, Eric Reid is beperelte az NFL-t, miután a tüntetések során szintén aktív, 27 éves safety szolgálatai iránt nem mutatkozott érdeklődés a szabadügynök-piacon. Végül a védőt - részben kényszerből - a sérülésekkel küszködő Carolina Panthers szeptemberben leigazolta, és 13 mérkőzésen 73 szereléssel, öt leütött passzal, egy interceptionnel és egy sackkel zárt. Idény végén három évre szóló, 22 milliós kontraktust kötött a csapattal.

063_1074345088.jpgFotó: Europress/AFP

"Ez is csak megerősíti a tavalyi álláspontom" - nyilatkozta a szerződéshosszabbítás után a játékos. "Egészen az alapszakasz kezdetéig senki sem igazolt le. Ebben az évben viszont, a piac hasonló fázisában egy jelentősebb szerződést kötöttem. Pedig én ugyanaz a játékos vagyok" - magyarázta Reid.

Kaepernick nyert

Hogy pontosan mit tartalmaz a megállapodás, nem tudjuk és valószínűleg nem is fogjuk megtudni. Charles Robinson, a Yahoo Sports újságírójának forrásai szerint Kaepernick csak jelentős összegért cserébe volt hajlandó kiegyezni az NFL-lel, ami becslések szerint nagyjából 50 és 100 millió dollár között mozoghat. Nagy az esélye annak, hogy ennél pontosabb adatok nem kerülnek nyilvánosságra, ugyanis a közlemény szerint a megállapodást bizalmasan kezelik.

Elméletileg Kaepernick a megállapodást követően is pályára léphetne még az NFL-ben, sőt, olyan csapatoknál, ahol irányítóhiány van, legalább pletykaszinten fel fog merülni a neve. Reálisan nézve azonban kijelenthetjük, hogy a játékost 2016-ban láttuk utoljára a profik között, hiszen a liga nagyon szeretne túljutni az egész ügyön, amit a visszatérése aligha segítene elő. Az sem teljesen világos, hogy Kaepernick egyáltalán akar-e még játszani, az utóbbi időben ritkán beszélt a fociról.

063_1027286530.jpgFotó: Europress/AFP

Kétségtelen, hogy a tiltakozás Kaepernick karrierjébe került, összességében mégis sokat nyert az ügyön, és nem csak a vélt vagy valós kártérítés miatt. Az elmúlt két és fél évben rengeteget tett azért, hogy az afroameriaiakat ért rendőri erőszakot központi témává emelje, képes volt olyan térbe helyezni ezt az egyébként hihetetlenül bonyolult kérdéskört, ahol máskülönben egészen biztosan nem jelent volna meg, aminél aligha szeretett volna többet elérni akciójával.  

Hozzászólások