NFL - Lejárt a Super Bowl-győztes irányító ideje Green Bayben?
Lejárt a Super Bowl győztes irányító ideje Green Bayben?
Fotó: Europress/AFP

Lejárt a Super Bowl-győztes irányító ideje Green Bayben?

Szabó BenceSzabó Bence
2020/05/04 15:23
A nemrég lezajlott NFL draft egyik legnagyobb történése volt, hogy a tavalyi elődöntős Packers első körben választott irányítót Jordan Love személyében. Sokan a vezetőség és a jelenlegi QB, Aaron Rodgers személyes ellentétét látják a döntésben, pedig anno ő maga is hasonló módon került a csapathoz, a labda pedig most az ő térfelén pattog, hogy miként kezeli a helyzetet. 


Ha egy csapat első körös irányítót draftol az NFL-ben, annak mindig komoly hírértéke van. Ha ezt ráadásul egy olyan csapat teszi, amelyik az előző idényben konferenciadöntőt játszott (azaz egyetlen lépésre volt a Super Bowlba jutástól), a jelenlegi QB teljesítményére pedig legfeljebb saját, klasszis mércéjével lehet panasz, a dologból rögtön szenzáció lesz. A Green Bay Packers mégis úgy döntött, hogy Aaron Rodgers mellé megszerzi Jordan Love-ot is, sokan pedig úgy vélik, a csapat ezzel nyíltan üzent sztárirányítójának: lejárt az ideje. De vajon tényleg ez a helyzet?

"Tudom, hogy sok ember csak a jövő építését látja ebben a választásban, de nekem a jövőre és a jelenre egyaránt tekintettel kell lennem, ezért hoztuk ezt a döntést."

A Packers általános igazgatója (General Manager-GM), Brian Gutekunst által adott nyilatkozat jól mutatja a legtöbb NFL csapatvezető legnagyobb dilemmáját. Egy olyan kiegyenlített sportban, mint az amerikai futball, a GM-ek folyamatosan egyensúlyoznak a csapat keretének kialakításával, hiszen ha hosszútávon szeretnék megtartani állásukat, a jelen sikeressége mellett a jövő építését sem adhatják fel. Green Bayben komoly hagyománya van, hogy a vezetés számára az utóbbi a prioritás, erről pedig alighanem Rodgers is tudna mesélni.

063_1209159251.jpgJordan Love lehet a Packers következő irányítója -Fotó: Europress/AFP

A csapatnál ugyanis nagyon hasonló döntést hoztak a 2005-ös draft során, amikor a legendás, de már idősödő irányítójuk, Brett Favre mellé kiválasztották a nagy tehetségnek tartott Rodgers-et. A legtöbben akkor hasonlóan értetlenül álltak a döntés előtt, állítólag az akkori edző Mike Sherman sem repesett az örömtől, a leginkább pedig értelemszerűen Favre akadt ki a választáson. A két irányító között a viszony kezdetben fagyos volt. 

"A szerződésemben nincs olyan kitétel, hogy fel kéne készítenem Aaron Rodgers-et az NFL-re"- nyilatkozta Favre nem sokkal a draft után. 

Minden adott volt, hogy a helyzet elfajuljon, a csapat azonban végül jól jött ki a döntésből. A két QB kapcsolata később sokat javult, Favre néhány gyengébb szezont követően utolsó éveiben megint remek formát mutatott, Rodgers pedig 3 évet tanulhatott, mielőtt átvette a kezdő szerepet. A Packers így átmeneti gyengélkedés nélkül az NFL élmezőnyében maradt, Rodgers 2010-ben Super Bowl győzelemig vezette a csapatot, miközben a liga egyik legjobb irányítójává vált. 

A nagy kérdés, hogy a most 36 éves Rodgers hogyan kezel egy hasonló helyzetet a másik fél szerepében. A kezdeti jelek ismét nem biztatóak, az irányító a draft óta nem nyilatkozott, közeli ismerősök információi alapján viszont épp olyan dühös a csapatra, mint Favre volt annak idején. A vezetőedző Matt LaFleur persze rögtön sietett leszögezni az ellenkezőjét és elejét venni a konfliktusnak: 

"Nem akarok belemenni a részletekbe, de Aaron egy igazi profi és ő a csapatunk vezetője. A tiszteletem irányába hatalmas... nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire szeretek vele dolgozni."

063_1200629030.jpgRodgers és LaFleur viszonya már tavaly sem volt felhőtlen -Fotó: Europress/AFP

A kötelező PR nyilatkozat ellenére a csapatot tavaly óta irányító LaFleur szerepe megkérdőjelezhető a történtekben. Bár edzőként a rövid távú eredmények lennének érdekében, így elméletileg nem profitál Love kiválasztásából, sokan mégis az ő kezét látják a döntés mögött. LaFleur és a nehéz természetű Rodgers konfliktusáról már tavaly is pletykáltak, az pedig, hogy a csapat a draft későbbi köreiben sem hozott új elkapót az irányítójának, és inkább LaFleur futásközpontú rendszeréhez választottak játékosokat, tovább élezheti a helyzetet kettejük között.

A draft után rögtön megkérdezett Favre szerint az is előfordulhat, hogy a viszony annyira megromlik, hogy Rodgers  inkább máshol szeretné befejezni a karrierjét, erre azonban az irányító szerződése miatt elég kevés az esély. A QB két éve írt alá 2023-ig szóló, 134 millió dolláros hosszabbítást a Packers-szel, a szerződése alapján pedig még legalább két évig szinte elküldhetetlen és elcserélni sem éri meg. 

Ha Rodgers ennek ellenére ragaszkodik a váltáshoz, akkor bajban lehet a csapat, minden más esetben viszont a kimenetel könnyen pozitív lehet. Az idősödő irányítóban 2-3 jó év még simán benne van, a csapat pedig LaFleur rendszerével is rájátszás és Super Bowl esélyes lehet. Ezalatt Love, akinek tehetségét senki nem vitatja, de sokak szerint még nincs kész az NFL-re, egy barátságtalan Rodgers mögött padozva is sokat fejlődhet. A Packersnél egyértelműen hisznek benne, hogy övé lehet a jövő.

"Nagyon természetes a mozgása, nagyszerű atléta, minden dobásra képes. Egy kicsit még nyers a stílusa, de előtte áll a jövő. Egy nagyszerű srác, akit kedvelünk és passzol a csapat kultúrájába." - nyilatkozta róla Gutekunst.

Persze egyáltalán nem biztos, hogy Love beválik, de ideális esetben a csapatnak most legalább két éve van kideríteni hogy mennyi van benne, anélkül, hogy pályára küldenék. Rodgers helye egyelőre biztos a kezdőben, igaz, egy első körös irányítóval a padon a dolgok gyorsan megváltozhatnak, ahogy ezt nyilatkozatában Favre is sejteti:

"Tegyük fel, hogy három vereséggel kezdik a szezont, függetlenül attól, hogy játszik Aaron. Ebben az esetben sokan megpróbálják majd védeni magukat, a helyzet pedig elfajulhat."  


via ESPN

Hozzászólások