NFL - Interneten bénázó klubvezetők tehetik emlékezetessé az NFL egyik legnagyobb eseményét
Interneten bénázó klubvezetők tehetik emlékezetessé az NFL egyik legnagyobb eseményét
Fotó: Europress/AFP

Interneten bénázó klubvezetők tehetik emlékezetessé az NFL egyik legnagyobb eseményét

Németh DánielNémeth Dániel
2020/04/23 18:08
A koronavírus-járvány miatt az NFL is kénytelen volt változtatni a tervein. Az egyetemi játékosok éves börzéjét, az NFL-draftot eredetileg Las Vegasban szerették volna megtartani, ám az elmúlt hetekben világossá vált, hogy alternatív megoldást kell választani. Végül úgy döntöttek: megtartják a draftot, de a személyes érintkezést elkerülendő, mindent virtuálisan intéznek.

Roger Goodell komisszár ebben az évben a színpad helyett az otthoni pincéjéből hirdetheti ki, melyik csapathoz kerülnek a legtehetségesebb egyetemi játékosok. A döntés, miszerint a vírushelyzet ellenére megrendezik a draftot, nem aratott osztatlan sikert a csapatok körében, hiszen a szokásosnál kevesebb információval rendelkeznek a játékosokról, a liga azonban két okból is jobbnak látta ezt a megoldást. Egyrészt, mert nincs rá garancia, hogy a helyzet rövidesen változik, másrészt, mert az emberek amúgy is ki vannak éhezve az élő sporteseményekre.

Egy dolog biztos

Ez a helyzet mindenki számára új, és benne van a pakliban, hogy az egész esemény káoszba fullad. Ehhez akár már egy kisebb technikai probléma is elegendő lehet, mondjuk, ha az egyik general manager üzenete olyan csatornára érkezik, amihez mindenki hozzáférhet, vagy egyszerűen elmegy az internet. Talán már csak ezért is érdemes lesz nyomon követni a draftot, ebben az évben garantáltan láthatunk olyat, amire évek múlva is emlékezni fogunk. Az idei draftot megelőzően legfeljebb egy dologban lehetünk biztosak.

Méghozzá abban, hogy az első választás az idei felhozatal legjobb irányítója, Joe Burrow lesz.

Az LSU egyetem játékosa rengeteget fejlődött a tavalyi szezonban, az egyetemi futball történetének egyik legjobb teljesítményét tette le az asztalra. 60 touchdown mellett csupán hat interceptiont dobott, megkapta a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman-trófeát, emellett pedig bajnokságot nyert a csapatával. Az első pickkel jelenleg a Cincinnati Bengals rendelkezik, és ugyan elméletileg szóba jöhet a csere, a gyakorlatban elképzelhetetlen, hogy lemondanak egy ilyen szintű játékosról, aki a franchise arca lehet a következő években.

"Nem láttunk korábban olyan szezont, mint amilyet Joe Burrow futott"mondta a Telegraph-nak az NFL Networknél dolgozó Brian Baldinger. "Tudja merre menjen a labdával, elképesztően pontos. Karerősség tekintetében nem tartozik az elithez, ami aggasztó lehet, de nagyon jó érzékkel dobálja a labdákat. Toptehetség, és pont. Lehet, hogy csak egy kiemelkedő éve volt, de az az év a legjobb volt, amit valaha bárki is produkált" - jelentette ki Baldinger, aki támadófalemberként a Dallas, az Indianapolis és a Philadelphia színeiben is megfordult.

Csúszhat az egyik legnagyobb tehetség?

Burrow-val ellentétben az Alabama irányítója, Tua Tagovailoa régóta ott van a megfigyelők szeme előtt, és pár hónappal ezelőtt még egyértelműen a top 3-ba várták a szakemberek. Novemberben azonban súlyos csípősérülést szenvedett, ami miatt a pályafutása is veszélybe került, és hiába épült fel, a járványhelyzet megakadályozta, hogy a csapatok megnyugtatóan kizárják a fizikai állapotával kapcsolatos aggodalmakat. Az irányítónak a múltban is voltak súlyos sérülései, jelenleg pedig a csípője mellett a bokájával és a kezével is bajlódik.

"Úgy gondolom, nagy a különbség Tua és Justin Herbert vagy Jordan Love között. Láttunk már olyat, hogy irányítók, akik nem feltétlenül voltak top 10-es tehetségek, a top 10-ben kötöttek ki. Szerintem most is ez lesz. Tua csúszni fog egy kicsit, Herbert pedig feljebb kerülhet. Tua sérülései valódiak és súlyosak, és - ezt az edzője, Saban is elmondta - ez azért van, mert túl sokáig próbálja megnyújtani a játékokat, ezért összeomlik a zseb. Így sérült meg a bokája, az ujja és a csípője" - magyarázta az NFL szakértője.

Sokak szerint az idei draft legjobb játékosa a passzsiettető Chase Young, aki ennek megfelelően szintén a börze elején talál majd magának csapatot. Hogy pontosan hol, azt a cserék még befolyásolhatják, például, ha az egyik irányítóhiánnyal küzdő csapat felcserél a második helyre. "Óriási hájp volt körülötte, ezért megnéztem a felvételeit, és hát fantasztikus"mondta Osi Umenyiora, a BBC szakértője. "Dinamikus, nagyon hamar átér a vonalon, jó a motorja, és folyamatosan megy előre, próbálja elérni az irányítót."

"Nagy, fizikális, ijesztően atletikus. Úgy gondolom, ez a srác szupersztár lesz a következő tíz évben. Ő az egyetlen, akiről ki merem jelenteni, hogy kihagyhatatlan tehetség."

Cserék tehetik izgalmassá

Az NFL-draftokat gyakran feldobják a cserék, főleg, amikor óriási értékeket mozgatnak meg a csapatok. Idén a legnagyobb dobás kétségtelenül az lenne, ha az 1/1-es pick új gazdára találna, amire a szakértők szerint legfeljebb a Miami Dolphinsnak lehet némi esélye. "Mi van akkor, ha a Miami, amelynek rengeteg draftcetlije van (három első kör), olyan ajánlatot tesz, amit a Cincinnati nem tud majd visszautasítani?" - tette fel a kérdést Jason Bell, egy másik BBC-s szakértő. "Ez lehet az egyetlen forgatókönyv, amiben Burrow nem a Cincinnatihez kerül."

A legjobb pickekkel rendelkező csapatok közül többen - és ilyen a Washington és a Detroit is - megfelelő ellenérték fejében hajlandóak lennének hátrébb cserélni, hogy még több hiányposztot oldhassanak meg a drafton. Az a kérdés, hogyan gondolkoznak a Miami Dolphins és a Los Angeles Charges vezetőségében. "A Detroit egy cornebacket szeretne megszerezni (Jeff Okudah a harmadik helyen kiváló megoldás lenne), de cserélhetnek, ha a Miami vagy a Los Angeles meg akarja szerezni az egyik irányítót a másik elől" - mondta Bell.

Tom Brady aláírt a Tampa Bay Buccaneers csapatához | Hosszabbítás

Hivatalosan is a Tampa Bay Buccaneers játékosa lett Tom Brady, a profi amerikaifutball-liga (NFL) hatszoros Super Bowl-győztes irányítója. A 42 éves sztár - aki a százéves liga történetében egyedüliként hatszoros bajnok - a klub pénteki közleménye szerint több évre szóló szerződést írt alá, de pontos részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

 

Az idei draft egyik nagy kérdése lehet a Patriots, ahonnan 20 év után távozott Tom Brady. "Én mindenhonnan azt hallottam, hogy nagyon bíznak Stidhamben" - jegyezte meg Umenyiora. "Szerintem nyugodtan fognak ülni, és megnézik, hogyan alakul a következő szezon." Ebben Bell is egyetértett. "Nem fognak felcserélni a 23. helyről egy irányítóért, ez nem szokásuk. Ha Jordan Love lecsúszik, talán kiválasztják, de egyébként más poszton fognak erősíteni. Az is lehet, hogy olyan játékost figyelnek, akiről nem is tudunk, mert a Patriots nem szokott beszélni."

A tartaléknak is van tartalékja

Mivel a csapatok létesítményeit bezárták, ebben az évben a hagyományos war room (az a helyiség, ahol a kiválasztás folyamatában részt vevő szakemberek ülnek) nélkül zajlik a draft. Mindenki otthonról intézi a dolgokat, ami óriási IT-s munkát igényelt a liga és a csapatok részéről egyaránt, mindenhol dolgoztak a megfelelő internethálózat és tartalékrendszerek kiépítésén. Thomas Dimitroff, az Atlanta GM-je az ESPN-nek elmondta, a döntéshozóknak engedélyezték, hogy egy IT-s szakember személyesen segítse a munkájukat.

Az általános igazgatók közvetlen internetes kapcsolatban lesznek a ligával, a döntést is ezen a vonalon keresztül jelenthetik be. Amennyiben valamilyen technikai probléma támadna, úgy a klub egyik kijelölt képviselője telefonon vagy a liga hivatalos konferenciabeszélgetésén keresztül közölheti a döntést. Hogy minden eshetőségre felkészüljenek, mindegyik franchise kijelölt három embert, aki adott esetben bejelentheti a csapat választását. Vagyis - legalábbis elméletben - elkerülhető, hogy kicsússzanak az időből.

Az idő ugyanis a draftokon kulcsfontosságú, a csapatoknak tíz perc áll rendelkezésükre, hogy bejelentsék, kit választottak. Ha valaki kicsúszik az időből, akkor a következő csapat előzhet, ahogyan ez meg is történt 2003-ban a Minnesota Vikingsszal. Idén egy picit lazábban kezelik a helyzetet, és ha mindhárom megbízott embernél technikai gondok lépnek fel, akkor meg fogják állítani az órát. Várhatóan a csapatok is próbálják felgyorsítani a folyamatot, és a megszokottnál korábban közlik a ligával a kiszemelt játékos nevét.  

Hozzászólások