NFL - Idén is Aaron Rodgers lenne észak királya az NFC trónjáért folytatott harcban
Idén is Aaron Rodgers lenne észak királya az NFC trónjáért folytatott harcban
Fotók: Europress/AFP

Idén is Aaron Rodgers lenne észak királya az NFC trónjáért folytatott harcban

Németh DánielNémeth Dániel
2017/09/06 16:28

Az NFC North erősségét jelzi, hogy 2009 óta mindösszesen egy olyan szezon volt (2013), amikor csak a csoportgyőztes jutott a rájátszásba. Idén is hasonlóra van kilátás, a Super Bowl-győzelemre hajtó Green Bay Packers mellett a Detroit Lions és a Minnesota Vikings is odaérhet a playoffba, de lassan talán valami Chicagóban is elindul csapatépítés terén.

Green Bay Packers - Átlépik-e saját árnyékukat Aaron Rodgersék?

A sajtfejűek 2010-ben - 10-6-os alapszakaszt követően - egészen a Super Bowlig meneteltek, és ha már ott voltak, le is gyűrték a Pittsburgh Steelerst. Azóta viszont kevésbé szerencsések a rájátszásban, 2011 és 2015 között összesen három győzelmet értek el, kétszer pedig rögtön az első összecsapást elveszítették. Tavaly úgy tűnt, Aaron Rodgers képes lehet megismételni a 2010-es bravúrt, de a botrányosan gyenge secondary (és persze a remek Atlanta Falcons) megálljt parancsolt a Packersnek.

A wisconsini gárda az utóbbi években szerencsésnek sem mondhatta magát, tavaly az egyébként is gyenge védelemből dőltek ki az emberek, egy évvel korábban a támadósor legjobbjai hullottak ki, a 2014-es szezont pedig Rodgers lábsérülése miatt dobhatták a kukába. A Green Bay papíron 2017-ben is készen áll a végső győzelemre, és most is az lesz elsősorban a kérdés, mennyi játékos fog kidőlni a sorból. Ha ezúttal korlátozni tudják a sérültek számát, a Super Bowl is összejöhet.

Talán mondani sem kell, hogy 2017-ben is a támadósor lehet a legnagyobb erősségük, ahol a ligaelit irányító munkáját olyan elkapók fogják segíteni, mint Jordy Nelson, Randal Cobb vagy Davante Adams, és a jelek szerint a futóposztot is sikerült feltölteni tehetséges játékosokkal, Jamaal Williams és Aaron Jones előtt azonban jelenleg a tavaly elkapó posztról átmozgatott Ty Montgomery áll az első helyen. Nagy erősítés lehet a címvédőtől elcsábított tight end, Martellus Bennett, akit vélhetően tömni fog labdával Rodgers. A támadófalból ugyan távozott TJ Lang, de a helyére igazolt Jahri Evans képes lesz rövid távon pótolni, így itt nem várható tőlük visszaesés.

A drafton prioritást élvezett a védelem megerősítése, így a második körben Keving King cornerbacket és Josh Jones safetyt is behúzták. Rá is fért az erősítés erre az egységre, elég arra gondolni, mit művelt előző szezonban Julio Jones (180 yard + 2TD) a sajtfejűek védelmével. Elit teljesítmény persze nem várható ettől a csapategységtől, de már az is nagy előrelépés lesz, ha nem veszítik el a mérkőzést.

Detroit Lions - Stafford játékán múlik a csapat teljesítménye

A Detroit Lions tavaly kilenc győzelmet ért el az alapszakaszban, amivel épp rájátszásba került a Matthew Stafford vezette csapat. A tavalyi szezonhoz képest nem lettek gyengébben az oroszlánok, sőt a támadófal erősítésével még Stafford testi épségére is gondoltak. (Bár a tavaly remeklő Taylor Decker sérülése érzékeny veszteség.) Kifejezetten a bravúr kategóriához tartozik, hogy tavaly a kilenc győzelemből nyolcat vesztes állásból hozott össze Jim Caldwell csapata, ami nem mellesleg új NFL-rekord lett. Éppen ez a legnagyobb kérdés velük kapcsolatban, mert arra nem építhetnek még egy szezont, hogy majd Stafford a végén úgyis megfordítja a meccseket.

Érzik ezt a csapatnál is, ennek megfelelően próbáltak erősíteni a szabadügynök-piacról. Ez leginkább a támadófalon fog látszódni, ahol Stafford jobb oldalát Ricky Wagner fogja védeni, középen pedig TJ Lang állíthatja majd az ellenfelek pass rushát. Ez pedig fontos lehet, mert Stafford ugyan tavaly bizonyította, hogy nyomás alatt is képes csodákat művelni, mégis jobban járnak ha a csapat legjobb játékosának hagynak időt a passzokra. Sok múlhat még az elkapók teljesítményén. Tavaly Golden Tate a szezon elején volt gyengébb, de fokozatosan javult a játéka, míg Marvin Jones épp fordított utat járt be. Nekik mindenképpen kiegyensúlyozottabban kell majd játszaniuk, különösen a veterán Anquan Boldin távozása után, aki tavaly 8 elkapott TD-vel zárt.

A védelemben azért akadnak lyukak, különösen a védőfalban, a linebacker- és a safety-poszton. Sőt, a tavalyi év alapján a pass rush sem tartozik a csapat erősségei közé, igaz Ezekiel Ansah-tól mindenképpen jobb szezont várnak. A tehetséges defensive end 2015-ben 14,5 sacket gyűjtött be, előző - sérülésekkel is hátráltatott - idényében viszont csak kettő jött össze. Ennél mindenképpen többre lesz szükség tőle.

Azt még érdemes hozzátenni, hogy az utószezon alatt a liga legjobban fizetett játékosává tette a Lions Staffordot, aki öt éves, 135 millió dolláros szerződést írt alá, melyből két év alatt 86 teljesen garantált fizetés lesz. Ez is extra motivációt jelenthet a 29 éves irányítónak...

Minnesota Vikings - Minden adott, kivéve a támadófal

A Vikings tulajdonképpen egészen korrekt csapat. Mike Zimmer vezetőedző kezei alatt a liga egyik legerősebb védelme állt össze, 2015-ben pedig a kissé idejétmúlt, főleg futásra épített támadójátékkal a csoportgyőzelmet és így a rájátszást is sikerült kiharcolniuk, ahol egy mezőnygól választotta el őket a győzelemtől. A csapatnak igazából egyetlen gyengesége van, az viszont elég lehet ahhoz, hogy a vikingek 2017-ben se zárjanak kiemelkedő idényt: a támadófal.

Az utószezonban ennek megfelelően a támadófalba próbáltak igazolni, annak is elsősorban a két szélére. Mike Remmers a Carolina Panthers csapatában védte Cam Newton jobb oldalát, míg Riley Reiff a Detroit Lions korábbi első körös, de a várt teljesítménytől rendre elmaradó vakoldali tackle-je volt. Mostantól mindketten Sam Bradfordot védik, és annak ellenére, hogy a liga leggyengébb tackle-jei közé tartozó Matt Kalilnél és TJ Clemmingsnél jobbak lesznek, erősen kétséges, hogy jó üzletet kötöttek-e velük Minnesotában. Az irányító védelmében egyik játékos sem használható igazából, egyedül a futás lehet az, amit újra beindíthatnak.

Ebből kifolyólag egyértelmű, hogy támadásban továbbra is a futóknak kell majd a hátukra venni a csapatot, ahogyan azt Adrian Peterson tette 2015-ben. A "lila jézus" a tavalyi gyenge idényt követően New Orleans-ba távozott (a Vikings-szal nem sikerült megállapodniuk a fizetésében), helyére két játékost is hoztak. Latavius Murray nem tartozik az elit játékosok közé, de tavaly a Raidersben 12 TD-t szerzett, így a red zone-ban gyengélkedő csapaton sokat segíthet. A drafton megszerzett Dalvin Cook is ígéretes játékosnak tűnik, őt a futás mellett a passzoknál is igyekeznek majd bevonni.

Ha már passzjáték: Sam Bradford tavaly remekül játszott, de pályafutását figyelembe véve kisebbfajta csoda történt, hogy egészséges maradt egész szezonban. Amennyiben a támadófal akár csak minimálisan is több időt hagy neki, ő is tovább javulhat, amihez a célpontjai meglesznek: Stefon Diggs és Adam Thielen mellett a tavalyi első körös Laquon Treadwell is ígéretesen mozgott.

A győzelmeket azonban nem az offense, hanem a defense fogja szállítani. Tavaly a Minnesota 5-0-val kezdett, amit elsősorban a parádés védelemnek, illetve a speciális egységnek köszönhettek. Szezon közben azonban a védelmet sem kímélték a sérülések, végül el is fáradtak, így ilyen szempontból is fontos, mennyi időt tudnak Bradfordék a pályán tölteni. A pass rushról a fiatal Danielle Hunter és a kiváló Everson Griffen gondoskodik, a futásokat Linval Joseph pusztíthatja, a linebacker sorban Anthony Barr és Eric Kendricks is minőségi játékosok, a secondaryben pedig Xavier Rhodes és Harrison Smith lesznek a vezérek, de fejlődést várnak a két évvel ezelőtti első körös választástól, Trae Waynestől is.

Chicago - Megtalálhatták a franchise jövőjét

A Bears csapatépítését sokan furcsának tartják, mivel rengeteg, a piacról megszerzett játékossal kötnek rövidtávú szerződéseket, közben pedig a drafton sem látni egyértelműen kijelölt irányt. Idén például négy húzásukat is másodosztályú játékosokra lőtték el, holott egyébként elég ritkán válnak be az NFL-ben az alsóbb osztályból igazolt játékosok. Közben viszont - némi meglepetésre - draftoltak egy irányítót, a North Carolina egyetemi sztárja, Mitchell Trubisky lett a szerencsés kiválasztott.

Trubisky az előszezonban nem is mutatott rosszul a csapatban, összesen 364 yardot és 3TD-t passzolt, miközben egyszer sem adta el a labdát, és az esetek 68%-ban még pontos is volt. Ennek ellenére nem ő a csapat kezdő irányítója, hanem Mike Glennon, a Tampa Bay korábbi csereirányítója. Sok jóra egyébként sem lehet számítani a támadóktól, a viszonylag korrekt támadófalat és a csoportszinten is kiemelkedő futópárost (Jordan Howard, Jeremy Langford) leszámítva mindenhol gyengébbek a többieknél. Különösen a célpontokban vannak hiányosságok: talán a korábbi első körös Kevin White hozhat extrát, feltéve ha egészséges tud maradni.

A védelemben maximum a linebacker sort lehetne kiemelkedőnek tekinteni, ahol Danny Trevathan és Jerrell Freeman kiváló párost alkottak az előző idényben is. Nagy teljesítményt azonban ettől az egységtől sem érdemes elvárni, így leginkább az lesz a kérdés ebben a szezonban is, hányszor tudják megviccelni a csoportellenfeleket, és ha közvetve is, de bele tudnak-e szólni a rájátszásért folyó küzdelembe. No meg arra érdemes figyelni, mikor unják meg Glennon teljesítményét, és dobják be a mély vízbe fiatal irányítójukat.

NFC South

Mi lesz a legkiszámíthatatlanabb NFL-csoportban? | Hosszabbítás

A következő szezon egyik legizgalmasabb divíziója lehet a pár éve még lesajnált NFC South. A divíziók közül összességében talán itt a legjobb az irányítóhelyzet, és a játékmesterek ebben az offseasonben egytől-egyig értékes célpontokkal gazdagodtak. Pazar offense-csaták és rendkívül szoros derbik vannak tehát kilátásban délen.

További beharangozóink:

NFC West - A védelem ismét győzelemre vezetheti a Seattle-t

NFC East - Megismételné tavalyi szezonját "Amerika csapata"

Beharangozóink az AFC csoportjairól:

AFC North – Lesz-e kihívója a Pittsburgh Steelersnek?

AFC South – A Tennessee Titans lenyomhatja a Houston Texanst AFC West – Komoly csata várható az NFL legizgalmasabb csoportjában AFC East – New England Patriots: címvédésre fel!

Ki nyeri a csoportot szerintünk?

Rév Dániel: Packers. Irányító liga, és nem látom, hogy a Lions ne lőné megint lábon magát valamivel.

Jaeger Ákos: Packers. Amíg Aaron Rodgers játszik, a Green Bay mindig esélyes lesz a PO-ra, ha nem lesznek komoly sérültjeik, a Super Bowl-ba is bejuthatnak.

Lasányi Csaba: Packers. Rodgers bajsza mindent visz.

Németh Dániel: Packers. Ha nincsenek sérültjeik, megállíthatatlanok, de a Lions és a Vikings és PO-részvételért fog küzdeni.

Szántó Petra: Packers. Mert Aaron Rodgers a legnagyobb király! ;)

Hozzászólások