NFL - Hova tűnt Colin Kaepernick a Sports Illustrated címlapjáról?
Hova tűnt Colin Kaepernick a Sports Illustrated címlapjáról?
Fotó: Twitter/Sports Illustrated

Hova tűnt Colin Kaepernick a Sports Illustrated címlapjáról?

Csatári FlóraCsatári Flóra
2017/10/01 13:39

A Sports Illustrated még a múlt hét elején osztotta meg Twitteren a - dátumozás szerint - holnapi címlapját, amelyen az USA zászlója előtt az amerikai major sportok ismert arcai közül olyanok szerepelnek, akik valamilyen formában bekapcsolódtak a himnusz alatti tiltakozás miatt kialakult társadalmi diskurzusba. A felirat a képen egy megosztott nemzetről szól és a sport egyesítő szerepére is utal. Az amerikai sportmagazin ezzel a digitális montázzsal az NFL előző fordulójának tüntetéshullámára reagált, de az összeállítás éles kritikákat váltott ki, amelyen sajnos nem alaptalanok.

A képre felkerült  a sportolók közül LeBron James (NBA), Steph Curry (NBA), Candace Parker (WNBA), Bruce Maxwell (MLB), Aaron Rodgers (NFL), Cameron Jordan (NFL) és Michael Bennett (NFL), velük szimbolikusan karöltve szerepel a címlapon  a Golden State Warriors edzője, Steve Kerr, a Jacksonville Jaguars tulajdonosa, Shahid Khan és az NFL híres-hírhedt komisszárja, Roger Goodell.

Ami viszont alighanem első ránézésre is mindenkinek feltűnik, és finoman szólva is problémás, az épp a térdelést elkezdő Colin Kaepernick hiánya.

A San Francisco 49ers korábbi irányítója 2016 augusztusában döntött úgy, hogy saját sportolói szerepét és ismertségét kihasználva megpróbálja felhívni az emberek figyelmét bizonyos társadalmi problémákra. “Nem fogok felállni és büszkeséget mutatni egy olyan ország zászlaja alatt, amelyik elnyomja a fekete és a más színű embereket.” - mondta Kaepernic, aki a himnusz alatti látványos akciójával igyekezett beemelni a közbeszédbe a kisebbségek elnyomása és a faji alapú rendőri brutalitás témáját.

Épp ezért, az ő megmagyarázhatatlan "kiradírozásával" a Sports Illustrated címlapjára egy sokak szerint nevetségesen inkoherens összeállítás került, ugyanakkor a magazin által Twitteren posztolt kép politikai inkoherenciája túlmutat a lefejtett Kaepernic esetén. A Guardian ennek kapcsán arról ír, hogy a kollázs sok szempontból kulturális vákuumot is teremt a nagyközönség számára, azáltal, hogy az "egység" sekélyes narratívájába beemeli az udvariasság, a tisztelet és a hazafiasság iránti  elkötelezettségét.

Azon túl ugyanis, hogy ki miért nem került rá a képre, az sem tud egységes történetté összeállni, hogy azok, akik szerepelnek rajta, miért kerültek oda egymás mellé. Vannak a címlapon olyan alakok, mint Michael Bennett, Bruce Maxwell és Steve Kerr, ők például mind vagy le is térdeltek a himnusz alatt tiltakozva a rendőri erőszak faji formái ellen, vagy nyilvánosan kiálltak e mellett a gesztus mellett. Velük együtt viszont címlapra kerültek olyanok, például Shahid Khan vagy Roger Goodell is, akik egészen addig közönyösek voltak a témával kapcsolatban, amíg az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Donald Trump valamiért úgy nem határozott, hogy jó lesz, ha az NFL-en és az NBA-n egyszerre köszörüli a nyelvét. (Ráadásul, ha már Khan megosztó szerepeltetésénél járunk, ide kívánkozik, hogy ő az NFL hét olyan tulajdonosának egyike, akikről biztosan tudhatjuk, hogy legalább 1 millió dollárral támogatták Trump kampányát.)

Szembetűnő továbbá az is, hogy amíg az NFL és NBA játékosok szép számban megjelennek a magazin borítónak tervezett montázson, addig WNBA sportolóinak szerepe a kérdésben nagymértékben marginalizálódott, annak ellenére, hogy az USA profi női kosarasainak ligájában a játékosok az elsők között emelték fel a hangjukat a szisztematikus faji elnyomás ellen annak kapcsán, hogy 2016 júliusában egy minneapolisi rendőrtiszt egy egyszerű közúti ellenőrzéssorán agyonlőtte a fekete Philando Castile-t.

A Guardian szerint nagyon sokat számítanak a fent említett hiányok és torzítások, már csak azért is, mert a címlapot a Sports Illustrated készítette el. Egy olyan magazin, ami a globális populáris kultúra egyik fontos médiuma. Stuart Hall kultúrakutatóra hivatkozva hívják fel a brit napilap szerzői olvasóik figyelmét arra, hogy a populáris kultúra a hatalomért folytatott harc színtere, amelyen a hatalomra, az emlékezetre és a jelentésre vonatkozó kérdéseket vitatják meg. Márpedig a Sports Illustrated legfrissebb borítója ez alapján a megközelítés alapján épp ezért a hatalomért folytatott küzdelemben vesz részt.

Azokat, akik törődnek a faji igazságtalanságok kiküszöbölésének kérdésével, leginkább az zavarja a Sports Illustrated címlapja kapcsán, hogy ez a borító is fontos szerepet játszik abban, hogy a Kaepernick által elindított mozgalom fókusza látványosan átalakult az elmúlt héten. A térdelés ügye ugyanis, amely eredetileg a rendőrségi erőszak faji formáira, illetve ennek kapcsán a kisebbségek elnyomására akarta ráirányítani a figyelmet, most már sokkal inkább az USA jelenlegi elnöke, Donald Trump elleni összefogás felhívásának tűnik.

Bár a Colin Kaepernickáltal tavaly meghirdetett mozgalom az elmúlt napokban minden eddiginél nagyobb nyilvánosságot kapott, az eredeti ügy miatt kiállók számára egyre nehezebb kihívást jelent, hogy a térdelés és a tüntetés egyéb formái továbbra is az eredeti kérdésekről szóljanak és ne csak "szent egységesség"-re való felhívásként értelmeződjenek.

részben via The Guardian
Hozzászólások