NFL - Hogyan lett ünnepelt sztárból megosztó emberjogi aktivista?
Hogyan lett ünnepelt sztárból megosztó emberjogi aktivista?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan lett ünnepelt sztárból megosztó emberjogi aktivista?

Németh DánielNémeth Dániel
2017/09/13 13:56

Egy évvel ezelőtt Colin Kaepernick alaposan felforgatta az NFL életét, amikor úgy döntött: azzal hívja fel a figyelmet az afroamerikaiakat ért rendőrségi támadásokra, hogy letérdel az amerikai himnusz alatt. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lett az NFL egyik legtehetségesebb játékosának tartott irányítóból az amerikai sport legmegosztóbb figurája.  

Egy téli estén történt, hogy az egyetemi sztárjátékos megjelent, és azt mondta, csatlakozni szeretne. A "Kappa Alpha Psi" - zömében feketékből álló - testvériség, a Nevadai Egyetem egy kisebb szervezete, pontosan tisztában volt azzal, kicsoda a magas, sovány, fehér és fekete felmenőkkel is rendelkező fiatal, akit kevesebb mint egy év választott el attól, hogy megszerezze üzleti diplomáját.

"Amikor jött és azt mondta, szeretne csatlakozni a testvériséghez, körülbelül úgy néztem rá: ja, persze" - mondta Olumide Ogundimu, a szervezet egyik tagja. "Nem vettem túl komolyan. Azt gondoltam: "te vagy a sztárirányító. Mi hiányzik az életedből, hogy a mi testvériségünkhöz akarsz csatlakozni?"

A srácot Colin Kaepernicknek hívták, és - amint azt Ogundimu és a többiek később megtudták - szeretett volna mélyebb kapcsolatot kialakítani a gyökereivel, és meg jobban meg akarta érteni, hogyan élnek a többiek. Hét évvel később a most 29 éves Kaepernick az amerikai sportélet legmegosztóbb alakjának számít. A politikát leszámítva nincs olyan alakja a populáris kultúrának, aki ilyen komplexitással képes egyszerre embereket megosztani és mozgósítani, egyúttal megvetésre vagy megbecsülésre késztetni.

A Kaepernicket jellemző vélemények elképesztően széles skálán mozognak, vannak, akik árulónak tartják. "Talán olyan országot kellene találnia, amelyik jobban passzol hozzá" - mondta a mindig elképesztően intelligens véleményt megfogalmazó Donald Trump még elnökjelöltként. Mások ellenben egyfajta hőst látnak benne "Ő korunk Muhammad Alija" - magyarázta Harry Edwards, emberjogi aktivista egy interjúban. A szekértábor logikában működő politizálás és az érzelmes viták nagyjából a hazafias felszólalások és az egyenlőségi kérdések között zajlanak.

Kaepernick manapság (és vélhetően ez élete végéig így lesz) leginkább egy egyszerű, csendes gesztus miatt került ebbe a helyzetbe. Ő az az irányító, aki tavaly az NFL-meccsei előtt letérdelt az amerikai himnusz alatt, ezzel tiltakozva a társadalmi igazságtalanság, különösen a fekete közösséget ért rendőrségi atrocitásokkal szemben.

Hirtelen ezek az egyébként elképesztően fontos és valós problémák - a rendőrségi erőszak, az elnökségi politika, az olyan faji jellegű ellentétek, amelyek mind a mai napig jellemzőek például Charlottesville-ben - Kaepernick gesztusának szűrőjén keresztül jelentek meg. A Time magazin például címlapon hozta a térdelő játékost a következő szavak kíséretében: "A veszélyes háború."

Az NFL-szezon a héten már el is kezdődött, így már biztosan kijelenthető: Kaepernick (egyelőre?) ligán kívülre került, amit nézőponttól függően tekinthetünk egyfajta száműzetésként, de visszavezethetünk az utóbbi években gyengülő teljesítményére is.

Az NFL - és a 32 tulajdonos, akik között egyetlen afroamerikai sem található - az amerikai sport egyik legkonzervatívabb közege. A játékot gyakorlatilag elárasztják a hazafias rituálékkal, közben pedig - az egyébként is sisakok és védőfelszerelés mögé rejtőző - játékosok minden egyéni showmankedésének igyekeznek elejét venni. A tulajdonosok közül hétről biztosan tudjuk, hogy legalább egy millió dollárral járultak hozzá Trump kampányához, ami lényegesen nagyobb összeg, mint amit más sportok vezetőinél láthattunk.

Kaepernick hiányában más játékosok követik a példáját, és térdelnek a himnusz alatt. Néhányan tüntetni fognak, páran egyenesen bojkottra készülnek. A játék nélküle is folytatódik, így a szurkolók által viselt mezeit ma már leginkább politikai állásfoglalásként kell kezelni, mintsem sportrelikviaként. Barátai szerint Kaepernick tudatosan döntött úgy, hogy hátrébb vonul a közélettől, azt szeretné ugyanis, ha a párbeszéd nem róla folyna, hanem azokról a problémákról, melyekre igyekezett felhívni az emberek figyelmét. Így aztán, ha lesz olyan csapat, amelyik hajlandó leigazolni, fel fog állni a himnusz alatt.

A hétvégén pályára lépő játékosok között ott volt Brandon Marshall, a Denver Broncos linebackere. Marshall a Navadai Egyetemen Kaepernick csapattársa volt, és ő javasolta az irányítónak, hogy csatlakoznia kellene a testvériséghez. Nem volt benne biztos, hogy hajlandó lesz erre a játékos. "Valójában azt megelőzően megjelent a gyűlésen, mielőtt odaértem volna. Azt kérdezte merre vagyok, mert ő már megérkezett. Nagyon gyors volt. Én pedig azt gondoltam: "oké, ezek szerint Colin komolyan gondolja."

Kaepernick kíváncsisága folyamatosan nőtt, többnyire azonban csendben. Akkoriban még senki nem tudhatta, hogy pár évvel később Super Bowlba vezet egy csapatot, azt pedig még kevésbé, hogy egy csendes gesztussal még nagyobb zajt csap.

"Ha tagja vagy a testvériségnek, egy egészen új világ nyílik számodra" - magyarázta Ogundimu. "Számomra nem kétséges, hogy ott kezdett el még jobban érdeklődni a felmenői iránt, ott látott egyre több dolgot. Rájött például arra, hogy a dolgok nem mindig annyira egyszerűek számunkra."

"Hogy merészelsz ilyet kérdezni?"

Turlock Kalifornia szívének kellemes, jellegzetes részében található. A nyarak forróak, télen pedig általában hűvös és esős az idő. A Kalifornia belsejében található városokhoz hasonlóan ezt a környéket is kertvárosi élet és a mezőgazdaságot fokozatosan kiszorító nagy bevásárlóközpontok jellemzik. Szintén a kertvárosokra jellemző módon a 73 ezer fős település zömét fehérek egy egyre növekvő mértékben latinók alkotják. Turlock lakosságának kevesebb mint 2%-a afroamerikai a legutóbbi felmérések alapján.

Kaepernick négyéves volt, amikor ideköltöztek. Milwaukee-ban született, fehér és fekete szülők gyermekeként, akik úgy döntöttek, örökbe adják. Nem sokkal később Rick és Teresa Kaepernick adoptálta. A párnak ekkor már volt két saját gyermeke is, Kyle és Devon. Korábban két másik fiút csecsemőkori szívelégtelenség miatt korán elveszítettek. A család Kaliforniába költözött, mert Rick Kaepernick a Hilmas Cheese gyárban ügyvezetői állást kapott, később ő lett a cég alelnöke. A fiatal Colin sokszor szembesült azzal, hogy az emberek egyből látják, biológiailag nem tartozik a Kaepernick-családhoz.

Amikor valaki arról kérdezte, örökbe fogadták-e, rendre azt válaszolta: "Hogy merészel valakitől ilyesmit kérdezni?" Azután nevetett.

"Nyaranként sokszor fordult elő, hogy kocsival kirándulni mentünk, és különféle motelekben aludtunk" - mondta Kaepernick 2015-ben a US magazinnak. És minden évben, minden motel előcsarnokában ugyanaz a dolog történt meg, függetlenül attól, mennyire álltam közel a családomhoz. Valaki odalépett hozzám - általában egy ideges menedzser - aki megkérdezte tőlem: "Elnézést. Segíthetek valamiben?"

Testvére, Kyle a Bo becenevet adta neki Bo Jackson után, mivel Colin amerikai fociban és baseballban is tehetséges volt. Az egyetemek érdeklődtek iránta dobójátékosként és irányítóként is, ő azonban hamar világossá tette, hogy számára a foci előnyt élvez. Kyle kiírta DVD-kre a középiskolás meccseiről készült felvételeket, és elküldte őket egyetemeknek. Egyedül a Nevadától kapott ösztöndíj-ajánlatot. Reno volt az a hely, ahol igazán felismerték a Kaepernickben rejlő potenciált, és az afroamerikai közösség iránti érdeklődése tovább nőtt, különösen azt követően, hogy szembesült azzal, mennyire más körülmények között nőttek fel csapattársai.

"Láttam őt átalakulni, fejlődni, nevezzük akárhogyan" - mondta John Bender, a csapat egyik támadófalembere. "Hatalmas dolog volt számára, hogy rátalált az identitására, mert fekete irányítóként gyakran érték rasszista inzultusok a fehérek részéről. Másoktól pedig azért kapott hasonlóan rasszista megjegyzéseket, mert fehér család nevelte fel. Hogyan illene ő ebbe a közegbe?"

Többnyire Kaepernick volt a csapat kezdője a négy év alatt. Ő lett az első NCAA- (egyetemi bajnokság) játékos, aki több mint 10 000 yardot dobott, és mellette 4000-et futott. Földön 62, levegőben 82 touchdownt ért el. 2010-ben - Kaepernick utolsó évében - a Nevada 13-1-es szezonnal zárt, legyőzték hosszabbításban a 3. helyen kiemelt Boise State-et, és 11. helyen végeztek az Associated Press év végi szavazásán.

Soha nem kedvelte igazán a sikerrel járó figyelmet, de rendkívül ügyesen kezelte a médiát, hajlandó volt interjúkat adni, és gyorsan megosztotta a sikereit. Azon kevés játékosok közé tartozott, akiknek soha nem kellett külön elmagyarázni hogyan kell a médiával bánniuk. Kaepernick azt mondta, édesapja elmagyarázta neki a helyes etikett fontosságát, és hogyan kell mások előtt megfelelően viselkedni. Egyszer csatlakozott a csapattársaihoz, akik azokat a bérleteseket hívták fel, akik még nem újították meg a következő idényre szóló tagságukat. Egy idősebb nő azt mondta neki, hogy szeretett meccsekre járni férjével, de sajnálatos módon nemrég elhunyt. Azt mondta, nem engedheti meg magának, hogy vegyen egyet, és azt sem tudja elképzelni, hogy egyedül menjen.

Kaepernick családjának akkor már 24, egész szezonra szóló jegye volt - a Turlocktól számított négyórás autóút nem akadályozhatta meg őket abban, hogy egy kisebb sereggel menjenek ki minden meccsre. Ő pedig úgy gondolta: mit számít még egy? Így aztán vásárolt a nőnek egy bérletet. "Valószínűleg mi vagyunk az egyetlen NCAA-iroda, amelyiknek le kellett ellenőriznie, hogy szabályos-e, ha egy játékos ajándékoz valamit egy szurkolónak" - mondta Chad Hartley, a Nevadai Egyetem sportokért felelős igazgatója.

Kaepernick nem csak a pályán, de az órákon is jól teljesített. Diplomáját meg is szerezte üzleti menedzsmentből. Néhányan csodálkoztak is, mikor jutott ideje alvásra. Amikor csatlakozott a Kappa Alpha Psi-hez, a tagok úgy gondolták, abban a pillanatban ki fog lépni, ahogyan sor kerülne a különböző rituálékra, a közösségi szolgálatra, a testvériség történetéről szóló egész éjszakás tanulásra. Marshall elismerte, hogy abban a félévben a jegyein meglátszódott a leterheltség, Kaepernick azonban továbbra is tökéletes eredményeket szállított.

"A folyamat nem egyszerű" - magyarázta Ogundimu, aki manapság a Las Vegas-i rehabilitációs kórház menedzsereként dolgozik. "Ennek során felszínre kerülnek az erősségek és a gyengeségek. Neki csak erősségei voltak." A Kappa Alpha Psi - ami az elmondottak alapján 120 ezer főből áll - kiállt Kaepernick mellett, írtak egy levelet az NFL-komisszár Roger Goodellnek, és a liga központjánál rendezett Kaepernick-párti tüntetésen is részt vettek.

"Az anti-Manning"

Négy évvel ezelőtt Kaepernickről még egészen más kontextusban beszéltek, ő volt - Peter King, a Sports Illustrated újságírójának szavaival élve - az "anti-Manning". Ha pontot szerzett csapatának, rendre megcsókolta tetovált bicepszét, ezt a mozdulatot nevezték "Kaepernickezésnek". San Franciscóban mindenütt az ő nevével ellátott mezt lehetett látni. Meztelenül szerepelt az ESPN Body Issue kiadásában. Beszélt az egyre csak növekvő tetoválásairól, amik közül az elsőt, egy Biblia-idézetet még az egyetemen varratott fel magára. Aktív volt a Twitteren, de többnyire csak a rajongóknak mondott köszönetet, felhívta a figyelmet a megjelenéseire, a véleményét pedig megtartotta magának.

"Szeretnék olyan pozitív befolyással lenni, amennyire csak lehetséges" - mondta 2013-ban. "Az emberek szoktak írni a tetoválásaim miatt. Az örökbefogadásommal kapcsolatban. Kaptam üzenetet olyanoktól, akik szintén fehér és fekete szülőktől származnak. Még olyanok is írtak, akiknek a gyermeke szívelégtelenségtől szenved - anyukám két fiút is elveszített emiatt, és ez gyakran szóba kerül az örökbefogadásommal kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy minél több emberrel tudsz érintkezni, és pozitívan hatni, annál jobb."

Kaepernick a 2012/13-as szezonban Super Bowlba vezette a San Francisco 49erst. Jim Harbaugh főedző szezon közben nevezte ki a csapat első számú irányítójának. Élete talán legnagyobb győzelme az volt, hogy egy brutálisan hideg decemberi estén legyőzte Tom Brady-t és a New England Patriotsot, méghozzá 41-34-re. "Ez lehetett a legjobb meccse irányítóként, és egyike volt a legjobbaknak, amiket valaha láttam" - mondta az NBC szakértője, Cris Collinworth egy interjúban. A rájátszásban legyőzték a Green Bay Packerst is. A mérkőzésen Kaepernick jobb statisztikákkal rendelkezett Aaron Rodgersnél, és szétfutotta a védelmüket, összesen 181 yardot ért el.

A Super Bowlban kikaptak a Baltimore Ravenstől, miután a hétyardos vonalról nem tudtak TD-t szerezni az utolsó másodpercekben, de az irányító körüli izgatottságra ennek nem volt hatása. "Komolyan azt gondolom, hogy Colin Kaepernick a játék történetének egyik legjobb irányítója lehet" - ezek már az ESPN elemzőjének, Ron Jaworskinak a szavai. "Imádom a képességeit. Úgy gondolom a határ a csillagos ég."

Kaepernick azonban érezte a sztárság árnyoldalait is. Meg kellett például védenie a tetoválásait, miután az egyik kolumnista azt írta, hogy az irányító lényegében a franchise "vezérigazgatója", és "senki nem akarja azt, hogy a vezérigazgató úgy nézzen ki, mint akit épp most engedtek ki a sittről." (Világos, hiszen fekete is (jó, csak félig) meg tetkója is van, mi más lenne, mint börtöntöltelék?) Ahogyan egyre híresebb lett, előkerült édesanyja, Heidi Russo is, aki azt nyilatkozta, hogy szeretné felvenni a kapcsolatot a fiával. Cikkek sorozata kapta fel a témát, még a Super Bowlt megelőző héten is ezen csámcsogtak. Kaepernick ugyanis nem mutatott érdeklődést a nő iránt, amiért szintén kapott kritikákat.

Kaepernick nyilvános viselkedése kezdett megváltozni, amiben benne lehetett a média iránti bizalmatlansága is (legyünk őszinték: ez jogos volt, mégis mennyivel rosszabb ember a tetoválásai miatt, vagy azért, mert nem akar találkozni azzal a nővel, aki lemondott róla?), és Harbaugh vezetőedző viselkedése is, aki gyakran volt tiszteletlen a riporterekkel, és nem tulajdonított túl nagy jelentőséget az információk megosztásának. Egyre többször fordult elő, hogy rideg volt az újságírók előtt, rövid mondatokkal reagált. A riporterek között még viccelődtek is a jelenséggel, számolták például, hány szóval reagál. Gyakran nevetségesen rövid válaszai voltak.

Azok az emberek, akik már Renóban is ismerték Kaepernicket, igencsak meglepődtek a jelenségen. Azonban egészen addig, amíg a csapat győzelemre állt, kevesen foglalkoztak a pályán kívüli viselkedésével. 2014-ben azonban csalódást keltő, 8-8-as szezont zártak, és a vezetőséggel folytatott vitákat követően Harbaugh is távozott idény végén. Kaepernick pályafutása erősen hanyatlóban volt, egyre inkább hullócsillagnak tűnt, mintsem valódi sztárnak. A 49ers Jim Tomsula irányítása alatt 2-6-ra állt, amikor a főedző úgy határozott, hogy lecseréli Kaepernicket, majd sérültlistára került, így pályára sem léphetett abban az évben.

2016-ban Chip Kelly váltotta Tomsulát, aki szintén Blaine Gabbertet választotta kezdőnek az első három előszezon-meccsen. Sokan már azon gondolkoztak, hallanak-e egyáltalán még Kaepernickről.

Kapcsolata az oktatással

Kaepernick Twitter- és Instagram-fiókján keresztül is érzékelni lehet a változásokat. 2016 elején volt még néhány futballal kapcsolatos bejegyzés, gratulált például korábbi edzőjének, Harbaugh-nak, amiért Bowl-meccset nyert a Michigan egyetemi csapatával. Februárban már Malcolm X-ről posztolt egy idézetet a meggyilkolásának évfordulóján. Júniusban az 1996-ban lelőtt rappertől, Tupac Shakurról töltött fel egy videót. "Nem állítom, hogy uralni fogom, vagy megváltoztatom a világot" - mondja a klipben. "De garantálom, hogy szikrát gyújtok majd a fejekben, és az majd megváltoztatja a világot. Az a feladatunk, hogy hatással legyünk azokra, akik figyelnek."

Kaepernick következő üzenetében köszönetet mondott a szívbeteg gyermekeket segítő Taylor tábor támogatásáért, aminek egyébként Rick Kaepernick az egyik vezetője. Addigra Colin már elvégezte a feketék reprezentációjáról szóló nyári kurzust a Californiai Egyetemen. Minden óra előtt egy órát vezetett, szorgalmasan jegyzetelt, olvasott és részt vett az órai beszélgetésekben. Erről az előadó, Ameer Hasan Loggins írt egy közelmúltban megjelent esszéjében. Kaepernick és Loggins az irányító barátnőjén, a rádiós műsorvezető, és MTV-s médiaszemélyiség Nessa Diabon keresztül ismerkedtek meg, akivel 2015 óta alkotnak egy párt. (Diab egyébként korábban a 49ers azóta kivágott játékosával, Aldon Smith-szel randizott, emiatt volt is egy kisebb konfliktusuk a 2015-ös edzőtáborban.)

A nőnek jelentős szerepe volt abban, hogy Kaepernick nézetei megváltoztak az utóbbi két évben. Az MTV-s munkája mellett egy New York-i hip-hop adónál dolgozik, ahol többször is kiállt a Black Lives Matter nevű mozgalom mellett. Sokkal aktívabb és nyíltabban politizál a közösségi oldalakon, mint Kaepernick. Loggins és Diab osztálytársak voltak pár évvel ezelőtt a Berkeley-n, és megkérdezte tőle, tudna-e valamilyen könyvet ajánlani Colinnak. Nem ez volt az első alkalom, hogy az irányító olvasni akart valamit a témában. Még újonc volt a 49ersnél, amikor a csapat tanácsadójaként dolgozó, egyébként végzettségét tekintve szociológus civil jogi aktivistát, Harry Edwardsot kérte meg, összeállítana-e egy olvasmánylistát a témában.

Malcolm X önéletrajzát, James Baldwin "The Fire Next Time" (Legközelebb a tűz), Ralpf Ellison "Invisible man" (Láthatatlan ember) és Maya Angelou "I Know Why the Caged Bird Sings" (Tudom miért énekelnek a ketrecbe zárt madarak) című köteteit ajánlotta. "Hajlandó volt munkát fektetni a dologba, és megismerni mi is történik a csapattársaival és más emberekkel, hogyan zajlott le az egész folyamat az utóbbi 400 évben" - mondta Edwards.

Loggins listáján Frant Fanon "The Wretched of the Earth" (A Föld nyomorultjai), Patricia Hill Collins “Black Feminist Thought: Knowledge, Consciousness, and the Politics of Empowerment (Fekete feminista gondolatok: tudás, tudat és a felemelkedés politikája), bell hooks "Black Looks: Race and Representation" (Fekete megjelenés: verseny és reprezentáció) és Carter G. Woodson a “The Mis-Education of the Negro" (A négerek félreoktatása) című könyvek szerepeltek.

Kaepernick és Loggins hosszú beszélgetéseket folytattak, egészen addig amíg az irányító rá nem kérdezett arra, hogy beülhet-e a professzor egyik nyári kurzusára. "Az emberek amint megtudják, hogy a Berkeley egyetemre került, azt feltételezik, hogy az én órámon fordult a politika felé" - írja Loggins. "Colin azonban tudatosan, koncentráltan, olvasottan, tanulásra éhesen érkezett. Az ő döntése volt, szívből jött. Intellektuális kíváncsiság hajtotta felém. A kutatásaimmal kapcsolatos kérdései, az órák amiken részt vett, egyszerűen szivacsként szívta magába a tudást."

Kaepernick rendkívül gyorsan reagált közösségi oldalain, amikor 2016 júliusának elején egymást követő napokon lőttek le rendőrök feketéket. "Így néz ki 2016-ban a lincselés!- írta Instagramra és Twitterre, miután az Alon Sterling haláláról készült videó nyilvános lett. "Újabb bőrszínnel kapcsolatos utcai gyilkosság olyan emberektől, akik azt mondták, meg fognak védeni minket. Mikor lesznek elszámoltathatóak? Vagy veszélyben érezte az életét amikor kivégezte ezt az embert?"

Egy nappal később Kaepernick a kocsijában haldokló Philando Castile-ról, akit szintén egy rendőr lőtt meg. "Támadás alatt állunk!" - írta utána. "Világos, mint a nap! Kevesebb mint 24 óra telt el, de ismét ott egy test az utcán!"

Kaepernick közösségi médiás dühe azonban nem sok vizet kavart, legalábbis a futball berkein belül. Edzőtáborba ment, ahol Gabberttel kellett felvennie a versenyt a kezdőért. Fájós válla miatt nem tudott játszani az első két előszezonbeli meccsen. Nem volt beöltözve, ez lehet az oka annak, hogy a médiában senki nem figyelt fel a himnusz alatt üldögélő játékosra. Augusztus 26-ig, a harmadik mérkőzésig nem figyelt fel senki Kaepernick gesztusára. Akkor azonban egy riporter fotót készített a San Francisco kispadjáról - nem a játékost akarta eredetileg lefotózni - de a képen felfedezték, ahogyan egyedül üldögél a ventilátorok társaságában.

A tiltakozása nem kapott nagy nyilvánosságot. Steve Wyche, az nfl.com riportere volt az egyetlen, aki beszélt vele a meccset követően. "Nem fogok felállni és büszkeséget mutatni egy olyan ország zászlaja alatt, amelyik elnyomja a fekete és más színű embereket. Számomra ez a focinál is nagyobb dolog, és önző lennék, ha másképp látnám. Testek hevernek az utcákon, amiért meg is fizetnek embereket, és megússzák a gyilkosságokat."

Bojkottal fenyegetőznek a rendőrök Kaepernick miatt | Hosszabbítás

A Santa Clara-i rendőrök szakszervezete levélben jelezte, hogy amennyiben Colin Kaepernick nem kap büntetést csapatától, a jövőben nem biztosítják a San Francisco 49ers mérkőzéseit. Az ügy előzménye, hogy Kaepernick nem állt fel az amerikai himnusz alatt, ezzel tiltakozva a feketéket ért inzultusok miatt .

Azt is hozzátette, hogy nem kapott engedélyt a csapattól vagy szponzoraitól erre. "Nem kérem senki hozzájárulását. Ki kell állnom az elnyomott emberek mellett. Ha emiatt elveszik tőlem a focit és a szponzori megállapodásokat, akkor is tudom, hogy a helyes cél érdekében álltam ki."

Sokan nem szerették Kaepernick himnuszos akcióját. Néhányan hadseregellenes gesztusként értékelték, és úgy gondolták, gyakorlatilag pofon vágta azokat az embereket, akik az országért harcolva estek el. (Kaepernick egyébként az első napon leszögezte, hogy "tiszteli azokat a férfiakat és nőket, akik az országért harcolnak", köztük számos barátját és családtagját is, és rámutatott arra, hogy még a veteránokkal sem bánik jól az ország.) Sokan úgy gondolták, hogy álszent dolog a feketék elleni elnyomás ellen fellépni egy milliomosnak, akit ráadásul fehér család nevelt fel. Más szurkolók azt gondolták, hogy a második számú irányítóvá lefokozott Kaepernick csupán így próbálja meg felhívni magára a figyelmet.

"A tiltakozásnak pont az a lényege, hogy a mindennapos életünket megzavarják" - magyarázta Wade Davis, egy korábbi amerikaifocista, nem mellesleg feketejogi aktivista. "Kaepernick tette megzavarta az egyik legnépszerűbb sporteseményünket. Lehet beszélni arról, hogy egyetértünk-e ezzel a taktikával. A fontosabb kérdés azonban az a téma, amivel kapcsolatban tiltakozott. Az a tény, hogy sokan egyáltalán nem akarnak erről beszélni azt jelzi, hogy ők is tudják, több mint tragikus, ami Amerikában zajlik."

A negyedik előszezonbeli mérkőzésen - ahol egyébként kezdőként lépett pályára - változtatott a tiltakozás módján, és a himnusz alatt letérdelt üldögélés helyett. A safety Eric Reid csatlakozott hozzá. Ugyanazon az estén a Seattle Seahawks cornerbackje, Jeremy Lane is leült a himnusz során. Később a focista (kivételesen az európai változatról van szó) Megan Rapinoe is tiltakozását fejezte ki egy profi mérkőzésen. Szeptember 9-én Kaepernick korábbi nevadai csapattársa (és testvére a testvériségből) a Broncos színeiben alapszakasz-mérkőzésen is megtette, ezzel hivatalos NFL-meccsen ő volt az első ilyen játékos.

A botrány valamelyest csitulni kezdett, ahogyan kezdett az elnökválasztás a közérdeklődés középpontjába kerülni. Kaepernick tovább folytatta a térdelést, de kevés alkalommal szólalt meg. A 49ers szörnyű volt, de legalább visszakapta a munkáját szezon közben. Egyetlen győzelmet ért el vele a csapat tíz vereség mellett, a San Francisco 2-14-gyel zárt. 16 TD-t és 4 interceptiont dobott (ez amúgy nem rossz), 59%-os hatékonysággal passzolt (ez már annyira nem dicsérhető), az irányítómutatója pedig 90,7 volt, amivel övé volt a 17. legjobb teljesítmény a posztján (erős középmezőny).

A csapattársak neki ítélték a csapat legrangosabb díját, a Len Eshmont kitüntetést, amit az "inspiráló és bátor játékért" szoktak odaítélni.

A gyenge szezont követően távozott az általános igazgató és az edzői stáb is, helyettük új arcok érkeztek. Kaepernick szerződésének értelmében a 49ersnek 16,5 milliót kellett volna fizetnie, ami csak akkor vált volna garantálttá, ha sikerül beverekednie magát a csapatba. Mivel ezt nem tartotta valószínűnek, ezért tesztelni kezdte a piacot, azóta nincs munkája az NFL-ben. A helyzete újabb vitákat generált, egyik oldalon azt állítják, a politika miatt maradt ki, mások szerint egyszerűen nem volt elég jó a teljesítménye. Az NFL-ben összesen 32 csapat van, mindegyiknél legalább két irányítót foglalkoztatnak, van ahol hármat is.

"Nehéz kijelenteni, hogy nem tartozik a legjobb 64 irányító közé" -mondta Collinsworth, az NBC elemzője. "Mindenkinek van oka arra, hogy miért nem szerződtették Colin Kaepernicket. Talán úgy gondolják, van két-három jobb játékos. Lehet, nem akarják, hogy eltereljék a csapat figyelmét. Vagy nem akarnak ennyi pénzt fizetni neki. De azt is nehéz belátni, hogy mind a 32 tulajdonos ugyanúgy gondolkozik. Ez nevetséges. Ez teszi igazán bonyolulttá ezt a helyzetet."

Aktivizmus a reflektorfényen kívül

Habár a játékra várnia kell, nem állíthatnánk, hogy tétlen maradt. Tavaly októberben meghirdette az "egy millió dolláros fogadalmat", melynek értelmében októbertől kezdve minden hónapban 100 ezer dollárt adományozott jótékonysági szervezeteknek. Ezek - a saját weblapját leszámítva - kevés nyilvánosságot kaptak. A kedvezményezettek többnyire kicsi, relatíve ismeretlen szervezeteknek számítanak, így igencsak meglepte őket, amikor eljutott hozzájuk a támogatás híre.

"Fogalmunk sincs arról, hogyan hallott rólunk Kaepernick" - mondta Caroly A. Watson, a nehéz helyzetben lévő egyedülálló anyákat segítő H.O.M.E. nevű szervezet alapítója és vezetője. Kaepernick egyik képviselője vette fel velük a kapcsolatot, "majd megadtuk a szükséges információkat, és megkaptuk a 25 ezer dolláros csekket." Hasonlóan kétkedett Muhibb Dyer, a Milawaukee-ban található "I Will Not Die Young Campaign" (Nem halok meg fiatalon-kampány) társalapítója, konkrétan azt gondolta, valaki szórakozik velük.

"Egészen különleges, hogy felismerte az olyan alulról induló szervezeteket, mint amilyen a miénk, és amelyek napi szinten küzdenek, hogy elvégezhessék a szükséges feladatokat" - mondta Dyer. "Rengeteg olyan helyzet van, amikor az ország legveszélyeztetettebb fiataljaival kell foglalkoznunk. Az ő hozzájárulása sokat segített abban, hogy folytathassuk a munkát, amiről ugyan kevés ember szerez tudomást, de nagyon is fontos a fiatalság számára."

Kaepernick adományai rendkívül széles skálán mozognak. Januárban például 25 ezer dollárt küldött a brooklyni Black Veterans for Justice (Fekete veteránok az igazságért) szervezetnek, a 350.org nevű zöld energiát támogató csoportnak, a Los Angeles-i bevándorlók jogaiért koalíciónak, és a "Center for Reproductive Rights" (Reprodukciós jogok központja) nevű New York-i szervezetnek. Michelle Horovitz, az "Appetite for Change" (Éhség a változásra) nevű, egészséges életmódot támogató szervezet társalapítója (támogatják a városi kertészkedést, és szemináriumokat tartanak a főzésről) azt mondta, hogy az adomány nagyon sokat jelentett nekik. Azt is hozzátette: "Nagy rajongói vagyunk, és személy szerint úgy döntöttem, hogy bojkottálom az NFL-t."

Kaepernick tartott három - "Ismerd a jogaid" - néven futó ingyenes tábort is gyerekeknek. A májusi, Chicagóban megtartott rendezvényen nagyjából 200-an vettek részt, de tartottak egyet Oaklandben és New Yorkban is. A honlap szerint a cél az, hogy "felhívják a figyelmet az oktatás fontosságára, az önállóságra és pontos instrukciókkal szolgálnak arra, hogyan kell megfelelően reagálni az erőszakszervezetekkel kapcsolatos interakciók során."

A gyerekek kaptak ingyen reggelit, valamint egy pólót, amin tíz "jog" szerepelt: a szabadság, egészség, biztonság, bátorság, élet, bizalom, szeretet, oktatás, kivételesség és persze az "ismerd a jogaid" szlogen. Előadásokat és órákat tartottak a feketék történetéről, köztük a szegregációval és a Jim Crow-törvényekkel (ez a törvény igazolta a feketék alsóbbrendűségét). Tartottak prezentációkat a helyes táplálkozásról és a háztartással kapcsolatos kiadásokról. Tanácsokat adtak, hogyan lehet beszélgetés közben vagy akár az öltözködéssel tiszteletet kifejezni, és azzal kapcsolatban is, hogyan kell megfelelő nyugalommal kezelni a rendőrségi intézkedéseket.

A szónokok között ott volt Eric Reid, Kaepernick korábbi San Franciscó-i csapattársa, és a Common néven futó hip-hop sztár is. A végén maga az irányító is megosztott néhány történetet a chicagói táborozókkal.

"Imádom a családom, ők a legcsodálatosabb emberek, akiket csak ismerek. De amikor csak tükörbe néztem, tisztában voltam azzal, hogy különböző vagyok. Fontos volt számomra megtanulni, milyen volt afrikainak lenni Amerikában, tehát nem csak szimplán feketének, de afrikainak. Ezen a tudáson keresztül képes voltam meghatározni önmagam, és másképp látni a közösségem." Azt is elmondta, hogy a táborozóknak lehetőséget biztosított arra, hogy teszteljék a DNS-üket, hogy jobban megértsék a történetüket.

"Azt gondoltam, Milwaukee-ból származom. Azt gondoltam, hogy az őseim rabszolgaként indultak, és azt tanultam az iskolában, hogy mindannyiunknak hálásnak kell lennünk, amiért már nem vagyunk rabszolgák. Az őseimet egészen Ghánáig, Nigériáig és Elefántcsontpartig vissza tudtam vezetni, és rájöttem: az eredetem túlmutat a rabszolgaságon, és egészen Afrikáig vezet. Megvolt a magunk társadalma, és szeretném ha tudnátok, milyen messzire juthatunk. Szeretném ha tudnátok, a jelenlegi helyzetünk nem normális, hanem elnyomó. Az afrikai identitás megtalálása sokat segített az önmeghatározásban, rájöttem, nekünk is megvan a magunk büszke története, és együtt vagyunk ebben az egészben."

Ezen a nyáron Kaepernick Ghánába látogatott. Július 4-én Instagram-oldalára feltöltött egy videómontázst az utazásról, és azt mondta, azért tette meg a nagy utat, hogy "kapcsolatba lépjen afrikai gyökereivel." Meglátogatta a ghánai "rabszolgakastélyok" börtöneit, azaz az erődítményt, amelyben azokat az embereket tartották fogva, akikkel áthajóztak az óceánon keresztül. Meglátogatta a Kwame Nkrumah Emlékparkot, iskolákat és kórházakat. Nessa Diab társaságában Egyiptomban és Marokkóban is járt. "Ha ráébredsz valamire, akkor szeretnél válaszokat kapni, ez is része a motivációnak" - mondta az utazásban szintén részt vevő Loggins egy podcastben. "Olyan szinten elönt a kíváncsiság, amit mások talán már megszállottságként azonosítanak."

Tavaly decemberben Kaepernick letette a GRE-vizsgákat, (lényegében ezzel a teszttel lehet felvételizni az első diploma megszerzését követően egyetemekre), "csak, hogy minden lehetőséget felfedezzen". Akkoriban mutatták be Christopher Petrellának, aki a maine-i Bates Egyetemen tanít amerikai kulturális ismereteket. Petrella azóta sokat segített a programok összeállításában, előadásokat tartott a Know Your Rights táborban és manapság már Kaepernick belső köréhez tartozik.

Az egyik első beszélgetésük még e-mailben zajlott, melyben "mindent tudni akart "Bacon lázadásáról", ami egy késő 17. századi felkelés volt a gyarmati Virginiában, ami indokot szolgáltatott a rasszok és osztályok közötti különbségek törvénye iktatására Amerikában. Azonnal megérintett Colin nyers kíváncsisága, történelmi ismeretei, a bőrszínnel kapcsolatos társadalmi igazságtalanságról kifejtett nézetei, és a rendőri brutalitással kapcsolatos felismerései."

Ő is hallotta természetesen, hogy Kaepernick nevét olyan sportolók mellett emlegetik, akiket emberi jogi aktivistaként is ismernek. Petrella azt mondta, Kaepernick hozzállása Ella Bakerre emlékeztette, aki úttörőnek számított hosszú tevékenysége alatt. "Colinhoz hasonlóan Baker is kerülte a reflektorfényt, azt vallotta: "az erős embereknek nem kellenek erős vezetők." Baker egyszer azt mondta: "az embereknek saját maguknak kell a szabadságukért küzdeni, és nem abban bízni, hogy majd a vezetőik megteszik helyettük." Ez a megközelítés érvényesül Kaepernick esetében is, úgy gondolja, a hétköznapi emberek is képesek vezetővé válni."

Senki nem tudhatja, hogy pályára lép-e még az NFL-ben, kap-e valakitől majd ajánlatot, és mi lesz az általa kirobbantott mozgalom sorsra.

"Nagyon büszke vagyok rá" - mondta Marshall, korábbi nevadai csapattársa. "Ha az emberek felfigyelnének a valódi problémákra, és figyelembe veszik mi mindent tesznek a közösségért - az adományait, a befektetett munkáját, az általa szervezett táborokat - úgy fogják gondolni: "Tudjátok mit? Ez a srác igazán tényleg megbízható."

via New York Times

Hozzászólások