NFL - Hiába választottak ki keveset, mégis minden az irányítókról szólt az NFL Draftjának első két napján
Hiába választottak ki keveset, mégis minden az irányítókról szólt az NFL Draftjának első két napján
Fotó: Europress/AFP

Hiába választottak ki keveset, mégis minden az irányítókról szólt az NFL Draftjának első két napján

Rév DánielRév Dániel
2019/04/27 14:03
Magyar idő szerint péntek hajnalban megrendezték az NFL játékosbörzéjének első körét Nashville-ben, majd egy nappal később jött a második és a harmadik kör. Természetesen ezúttal is az irányítókról szólt nagyon sok minden: bár az első körben csak három, az utána következő kettőben pedig mindössze egy-egy QB kelt el, jól látható, hogy a csapatok építkezésében az irányítók, megvédésük, vagy siettetésük játssza a főszerepet.

Ahogy tavaly, úgy idén is erősen kérdőjeles volt, hogy az elsőként választó csapat kit fog kiválasztani a sok száz elérhető egyetemista közül. Tavaly a Cleveland Browns két irányító között döntött, idén viszont az Arizona Cardinals azért is gondolkozott sokat, hogy kiválassza-e a Russell Wilsonhoz hasonlított Kyler Murray-t, mert tavaly is irányítót választott az első körben, ráadásul Nick Bosa, a Chargers passzsiettetőjeként megismert Joey öccse egy biztosabb választás lehetett volna. Végül aztán Murray-t választotta ki az új edzővel építkező Cardinals, szegény Rosen pedig egy felejthető első szezon után rögtön csomagolni volt kénytelen. Az arizonai csapat a tavaly a 10. helyen választott irányítóért először egy első körös választást akart, de végül kénytelen volt beérni a Miami második kör végi cetlijével, Rosen tehát a Dolphins mezében folytathatja pályafutását.

Irányító, támadó falember vagy passzsiettető

Ha végignézünk azokon a csapatokon, akik a draft elején választhattak, egyértelmű tendenciát látunk. A Cardinals elvitte Murray-t, a másodikként választó 49ers pedig a feljebb már bemutatott Bosát. A következő három választás is az irányítók támadására koncenrált, a Tampába kerülő, ötödikként választott Devin White ugyan inkább klasszikus linebacker, de az új védő koordinátor, Todd Bowles nagyon szereti középről támadni az irányítót, így White is valószínűleg ilyen szerepben lesz a legtöbbször a pályán.

Aztán jött az este egyik legvitathatóbb választása. A New York Giants ugyanis a Duke egyetemen játszó Daniel Jonest választotta, aki a tervek szerint Eli Manning utódja lesz az irányító poszton. Azoknak, akik a Duke-ot csak a filmekből ismerik, nagyjából annyit érdemes tudni, hogy az egyetem kosárlabdacsapata nagyon erős, az amerikai focicsapat viszont gyenge. Olyannyira, hogy Jonesnak volt 9 interceptionös meccse is, kapott ki a csapata 57-9-re, szóval enyhén fogalmazunk, ha azt mondjuk, hogy nem a legsikeresebb iskolából érkezik. Persze nem véletlen a kiválasztása, mert a csapat vezetése bízik a képességeiben, de érdemes megnézni az alábbi Giants szurkolók reakcióját Jones kiválasztására.

Jones után megint a passzsiettetőké volt a főszerep, Josh Allen Jacksonville-ben a fal széléről, Ed Oliver Buffalóban a fal közepéről keserítheti majd az ellenfél irányítóit. A Lions egy tight endet választott - sokak szerint Matt Patricia, a korábbi New England-i edző benne látja az ő Gronkját - a 10. választásért pedig a Steelers adott egy második körös cetlit a Broncosnak, hogy elvihesse a súlyos sérülése után lábadozó Ryan Shazier utódját, Devin Busht.

A következő érdekes választás a Packersé volt, a 12. helyen vitték el ugyanis azt a Rashan Gary-t, akit sokan csak a második körbe vártak. A Redskins a 15. helyen irányítót választott: az Ohio State-ről, tehát egy sikeres egyetemről érkező Dwayne Haskins azonban valószínűleg nem fog már az első mérkőzéseken kezdeni.

Aztán jöhetnek a többiek

Az első olyan játékos, aki nem irányító, támadó falember vagy passzsiettető, a 21-edikként kiválasztott Darnell Savage volt, aki a Packers secondary-jét erősítheti. A Raiders, amely három választással is bírt, elsőre elég meglepőt húzott a 20. hely környékére várt Clelin Ferrell negyedikként történő kiválasztásával, majd egy futót és egy safety-t vitt el az első kör végén. Elkapóból mindössze kettő talált gazdára csütörtök este, a Ravens és a Patriots választotta őket.

A második körben is sokáig az volt a kérdés, hogy a Miamihoz kerül-e a következő irányító, a Missouri egyetemről érkező Drew Lock, ám végül a Broncos választotta őt ki, ami a hosszú távú építkezést hangsúlyozza, hiszen korábban Joe Flaccót szerezte meg a denveri csapat egy csereügyletben.

Flacco Denverben: jöhet az újabb Super Bowl? | Hosszabbítás

Ahogy az az NFL holtszezonjában lenni szokott, minden úgy működik, mint a pillangó-effektus: egyetlen tranzakció hatással van mindenre, ami a liga háza táján történik. Azzal, hogy a Denver Broncos megszerzi Joe Flaccót, számos csapatnál változik meg a helyzet az NFL-ben.

A draftnak még koránt sincs vége, hiszen a játékosok többségét a harmadik napon választják ki, amikor négy kört rendeznek. De az a legfontosabb pickek után teljesen egyértelmű: továbbra is az irányítókról szól minden. Azok a csapatok, amelyeknek jó irányítója van, megpróbálják őt megvédeni, akiknek pedig a riválasai rendelkeznek kiemelkedő QB-kkal, a passzsiettetőkben látják a rájátszásba jutás zálogát.

Hozzászólások