NFL - Gyanús körülmények között tüntették el az NFL-ből kiutált irányítót a Super Bowl közeléből
Gyanús körülmények között tüntették el az NFL-ből kiutált irányítót a Super Bowl közeléből
Fotó: Europress/AFP

Gyanús körülmények között tüntették el az NFL-ből kiutált irányítót a Super Bowl közeléből

Csatári FlóraCsatári Flóra
2019/02/02 18:57

A Los Angeles Rams és a New England Patriots játssza az 53. Super Bowlt, amelyet idén Atlantában rendeznek meg, magyar idő szerint hétfő hajnalban. Az NFL nagydöntője kapcsán ismét előtérbe került az amerikai foci legmegosztóbb játékosa, Colin Kaepernick. Paradox módon valószínűleg épp azért, mert el akarták tüntetni Super Bowl közeléből.

Kaepernic, a San Francisco 49ers korábbi irányítója, azután esett ki az NFL urainak kegyéből, hogy néhány évvel ezelőtt a saját sportolói szerepét és ismertségét kihasználva megpróbálta felhívni az emberek figyelmét bizonyos társadalmi problémákra. 

“Nem fogok felállni és büszkeséget mutatni egy olyan ország zászlaja alatt, amelyik elnyomja a fekete és a más színű embereket.”

- mondta ekkoriban Kaepernic, aki a himnusz alatti látványos akciójával igyekezett beemelni a közbeszédbe a kisebbségek elnyomásának és a faji alapú rendőri brutalitásnak a témáját.

Az irányító először csak ülve maradt a himnusz alatt 2016 augusztusában egy előszezonbeli mérkőzésen, mielőtt a térdelést választotta volna. Ezt a tiltakozásformát aztán több NFL játékos átvette már akkor is, de a focisták közti térdelési kedvet igazán Donald Trump, az USA elnöke hozta meg, amikor arra biztatta a csapattulajdonosokat, hogy azonnal rúgják ki a "térdelő szarháziakat", jóllehet korántsem olyan egyértelmű, még az USA-ban sem, hogy miért is kell felállni a himnusz alatt.

Miért kellene felállni a himnusz alatt egy focimeccsen? | Hosszabbítás

Hétfő reggelre a média megtelt az amerikai himnusz alatt térdelő NFL-játékosok képeivel. Pedig, ahogy azt már többször is megírtuk, a Kaepernick-féle szimbolikus gesztus nem tegnapelőtt indult útjára a ligában. De aztán jött Donald J. Trump aki a 45.

Kaepernick 2017 óta nem játszott az NFL-ben. A játékos állítása szerint azért nem, mert a liga csapattulajdonosai összejátszottak ellene, és közös döntés alapján nem igazolják le sehova, amióta a meccsek előtt tiltakozott a faji igazságtalanság ellen, ráadásul a példáját több játékos is követte. Ennek ellenére a Super Bowl előtt egy nappal ismét a hírekbe került az irányító neve, ugyanis Atlantában, a nagydöntő helyszínén épp most bontották el azt az épületet, amit 2017 óta egy Kaepernicet ábrázoló falfestmény díszített.

unpeche-1549053466821.jpg Fotó: Europress/AFP

Fabian Williams, a Kaepernic-fal alkotója pénteken tett közzé egy videót a közösségi médiában arról a helyszínről, ahol az irányító Atlanta-mezben ábrázolva volt látható az elmúlt két évben, azt szimbolizálva, hogy az alkotó szerint a városiak közül sokan várnák a Falconsba Kaepernicket. 

Az "Occasional Superstar" művésznéven is ismert Williams az alkotását egy elhagyott épületre festette fel még 2017-ben, amiben később, nagyjából fél éve volt egy tűzeset, de az a fal, amelyen az omniózus fafestmény látható volt, ép maradt. Az alkotó őrülten gyanúsnak nevezte az épület elbontásának időzítését. 

"Sejtettem, hogy előbb-utóbb lebontják majd az épületet, de egészen eddig ültek a dolgon" - mondta Williams. "Az a tény, hogy épp azon a hétvégén bontják el, amikor itt rendezik meg a Super Bowlt, és amikor mindenki az ünneplésre készül, nagyon furcsa."

Arról egyenlőre nincs hivatalosan megerősített információ, hogy ki és miért épp most rombolta le azt az elhagyott épületet, amin a híressé vált Kaepernick-portré volt látható korábban. De ha az volt a cél, hogy az NFL-ből kiutált irányító képét eltüntessék az amerikai foci legfontosabb eseményének közeléből, akkor a terv nem működött.

Egyrészt azért, mert a bontás furcsa időzítése miatt az egész ügy most nagy nyilvánosságot kapott, másrészt azért, mert Williams fogta magát, és megfestette Kaepernicket egy másik falra Atlantában. Ezúttal a Nike megbízásából, egy Peeples Streeten álló épületre. 

via BBCAJC


Hozzászólások