NFL - Egy újabb megrázó tragédia kellett, hogy valaki kimondja a lényeget
Egy újabb megrázó tragédia kellett, hogy valaki kimondja a lényeget
Fotó: Europress/AFP

Egy újabb megrázó tragédia kellett, hogy valaki kimondja a lényeget

Németh DánielNémeth Dániel
2020/06/06 13:17
Néhány héttel ezelőtt még bőven tabutémának számított a politikai véleménynyilvánítás az imidzsére kínosan ügyelő NFL-ben. A rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd esetét követő indulathullámok azonban az amerikai fociba is begyűrűztek, egyre-másra szólalnak fel a liga meghatározó játékosai. Minden jel arra utal, most nehezebb lesz elhallgattatni a tiltakozókat, mint legutóbb.    

Colin Kaepernick történetét jó eséllyel azok is ismerik, akik egyébként nem követik napi rendszerességgel az NFL-t, hiszen az elmúlt években leginkább a sporton túlmutató tevékenységeivel hívta fel magára a figyelmet. Másra nem is nagyon volt lehetősége, hiszen 2016 óta kis túlzással szitokszónak számított a neve a nemzeti futballigában, legalábbis a csapatvezetők körében, akik emiatt nem adtak lehetőséget a túlságosan is megosztónak tartott, PR-rémálomként kezelt játékosnak.

Hogyan lett ünnepelt sztárból megosztó emberjogi aktivista? | Eurosport

Egy évvel ezelőtt Colin Kaepernick alaposan felforgatta az NFL életét, amikor úgy döntött: azzal hívja fel a figyelmet az afroamerikaiakat ért rendőrségi támadásokra, hogy letérdel az amerikai himnusz alatt. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lett az NFL egyik legtehetségesebb játékosának tartott irányítóból az amerikai sport legmegosztóbb figurája.

A feketék elleni erőszakról beszélt

2016-ban már egyértelmű volt, hogy Kaepernick nem lesz olyan korszakos játékos, mint amilyennek berobbanásakor tűnt. A rendkívül atletikus, kiváló adottságokkal rendelkező irányító 2013-ban – tulajdonképpen az első kezdőként lejátszott szezonjában –  Super Bowlba vezette csapatát, a San Francisco 49erst. Legnagyobb fegyvere az érát uraló klasszikus zsebirányítókkal szemben az volt, hogy bármikor képes volt megiramodni a labdával, komoly kihívás elé állítva a védelmeket. 

Hogy Kaepernick miért nem lett ezek után az NFL valódi arca, illetve korszakokon túlnyúlóan meghatározó játékosa csapatának, arra meglehetősen összetett a válasz. A lényeg valószínűleg az, hogy klasszikus irányítói képességekben elmaradt az elittől, a passzpontossággal például mindig is meggyűlt a baja, és miután az ellenfél védői jobban kiismerték a játékát, egy idő után az atletikusságával sem tudta ellensúlyozni a hagyományos passzjátékból fakadó hiányosságait. 

Buday Zoltán szerint tényleg büntetésből nem játszhat Colin Kaepernick | Eurosport

Bár csak szeptember 7-én startolt az idei NFL szezon, de máris túl vagyunk az első két fordulón, épp ezért Pro Football Focus magyar elemzője volt a Hosszabbítás rádióműsorának a vendége a Klubrádión ezen a héten. Buday Zoltán beszélt a holtszezon legfontosabb híreiről, az előszezonbeli sérülésekről és azt is elmondta, hogy szerinte miért kapott ki az nyitómeccsen a liga címvédője a New England Patriost.

Abban viszont egyetértenek a szakértők, hogy Kaepernick még ma is bőven NFL-szintű játékos abban a tekintetben legalábbis, hogy vannak nála lényegesen gyengébb képességű irányítók a ligában, akár a kezdők között is. Az, hogy az egykori 49ers-játékos jelenleg nem rendelkezik csapattal elsősorban politikai ügy, amely még 2016-ban kezdődött, amikor az irányító az egyik előszezonbeli meccsen sajátos módját választotta a politikai véleménynyilvánításnak: tüntetés gyanánt nem állt fel az amerikai himnusz alatt.

"Nem fogok felállni és kifejezni a büszkeségem, miközben ebben az országban elnyomják a fekete és más színes bőrű embereket. Számomra ez nagyobb dolog a focinál, és úgy érzem önző lennék, ha ezt másképp gondolnám. Az utcán testek hevernek, az emberek meg megúsznak gyilkosságokat, és fizetett szabadságot kapnak" –  kommentálta döntésének hátterét Kaepernick.

Az irányító szerette volna elérni, hogy párbeszéd alakuljon ki a feketékkel szemben alkalmazott rendőri erőszakról, hogy valódi változást érjenek el, kitörve a PR-szagú, steril Twitter-üzenetek és az üres hashtagek világából. Mozgalma széles körben terjedni kezdett az NFL-en belül, többen is csatlakoztak hozzá, idővel az amerikai foci határait is átlépte, és olyan is előfordult, hogy egész csapatok fejezték ki szolidaritásukat. Az viszont érződött, hogy a tiltakozás ezen formája sérti az NFL üzleti érdekeit, ezáltal bukásra ítéltetett. 

Nem arról folyt a diskurzus, amiről valójában szólt

Kaepernick nem csak azért vált teherré az NFL számára, mert kiállt a feketék jogai mellett, az indulatokat leginkább a tiltakozás formájával váltotta ki. A hangsúly szinte a kezdetektől fogva azon volt, szabad-e a himnusz alatt véleményt nyilvánítani, a kritikusok például azt vetették Kaepernick szemére, hogy a tiltakozás ezen formájával valójában amerikaellenes húrokat pendített meg, hiszen a nemzet egyik legfontosabb jelképét gyalázta meg. Ezt érezhetően megsínylette az NFL erősen patrotiuzmusra építő brandje.

Az önmagát legnagyobb hazafiként beállító Donald Trump is bőséggel öntötte az olajat a tűzre, amikor kijelentette, várja azt a tulajdonost, aki végre kirúgja a „térdelő szarháziakat” a csapatából.

Trump kirúgná a himnusz alatt térdelő "szarháziakat" | Eurosport

Az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, az amúgy is megfontolt véleménynyilvánítási szokásairól híres Donald Trump ismételten egy fontos és valóban közfigyelemre méltó témával találta szemben magát, ám azt szokásához híven azonnal "meg is szakértette". Most épp az NFL-ben a kisebbségek elnyomása és a rendőri brutalitás ellen a himnusz alatt letérdelve tiltakozó játékosokkal kapcsolatban nyilatkozott.

Ez a jelenség ahhoz hasonlatos, amit Noam Chomsky és Edward S. Herman megállapított a média manipulatív természetéről írt könyvében, amely magyarul az Egyetértés-gépezet címen jelent meg. Ebben azt vizsgálják a szerzők, milyen módszerekkel alakítanak ki társadalmi konszenzust, és hogyan lehetetlenítenek el vitákat. Az egyik megfigyelt jelenség az volt, hogy a kritikus újságírókat a „nemzetellenesség” bélyegével címkéztek meg, ezáltal rontva a hitelességüket a közvélemény személyben. Valami ilyesmi történt Kaepernickkel is.

2016 után jelentős visszaesést lehetett megfigyelni az NFL nézettségében, 9%-os csökkenést tapasztaltak az egy évvel korábbi számokhoz képest. Bár a csökkenő tendencia korábban kezdődött, a két szezon alatt elveszített négymillió néző miatt joggal aggódtak az NFL vezetői. Részben ezért is döntöttek úgy, hogy leszámolnak a tiltakozásokkal: 2018 óta  úlyos büntetést oszthatnak ki azoknak, akik nem állva vagy az öltözőben hallgatják meg a himnusz. Ez a rendelkezés meg is tette a hatását. 

Ennek most vége

Roger Goodell, az NFL komisszárja közleményében elismerte, hogy tévedtek. „Mi, a Nemzeti Futballigában elítéljük a rasszizmust és a feketék szisztematikus elnyomását. Mi, a Nemzeti Futballiga elismerjük, hogy tévedtünk, amikor nem hallgattunk az NFL-játékosokra, egyúttal arra bátorítunk mindenkit, hogy hallassa a hangját és békés módon tiltakozzon”  – áll  a közleményben, amit egyébként a játékosok kérésére tett közzé Goodell és a liga, igaz, egy fontos rész hiányzik belőle. 

A játékosok ugyanis azt szerették volna, hogy az NFL ismerje el: hibázott, amikor hallgatásra kényszerítette Kaepernicket és a tüntetőket. 

George Floyd halála óta érezhetően megváltozott a közhangulat Amerikában, az utcákon folyamatosan a tüntetések és a sportolók is szinte egy emberként álltak be a Black Lives Matter-mozgalom mögé. Sokat elmond a mostani helyzetről, hogy a politikai kérdésekben ritkán megnyilvánuló Michael Jordan közleményben ítélte el a fekete lakosság elleni erőszakot, azóta pedig 100 millió dollárt ajánlott fel a probléma kezelésére. Ami pedig az NFL-t illeti: úgy tűnik, hogy a régi taktika most nem működik. 


A liga meghatározó játékosai sorban szólalnak meg, köztük olyan klasszisokkal, mint Aaron Rodgers, Patrick Mahomes vagy épp Deshaun Watson. Drew Brees, a New Orleans Saints irányítója pár napja úgy fogalmazott, ő nem támogatja, hogy a himnusz alatt bárki is térdeljen, a reakciókat látva azonban kénytelen volt változtatni az álláspontján. Miután saját csapattársait is magára haragította, csütörtökön két posztban kért elnézést, pénteken pedig egy Donald Trumpnak címzett Instagram-üzenetben fogalmazta meg az egész ügy lényegét.

„A barátaimmal, a csapattársaimmal és a fekete közösségek vezetőivel folytatott beszélgetések rádöbbentettek, hogy ez az ügy nem az amerikai zászlóról szól. És soha nem is szólt arról. Többé nem használhatjuk arra a zászlót, hogy elfordítsuk vagy eltereljük az embereket a valódi problémáktól, amelyekkel a fekete közösségeknek szembe kell nézniük. 2017-ben ezt tettük, és már bánom, hogy a héten tett kijelentésemmel visszahoztam ezt”  – olvasható a veterán irányító közleményében.


Most akkor Kaepernick visszatérhet?

Akárhogy is igyekszik, ezt a szellemet az NFL már nem zárhatja vissza a palackba, és ha elindul valamilyen formában a szezon, fel kell készülni arra, hogy ismét lesznek térdelő játékosok a meccsek előtti himnuszok során. Erről Adrian Peterson, a Washington Redskins futója nyilatkozott. „Ez nem is lehet kérdés”  – felelte arra a kérdésre, tervezi-e, hogy térdeléssel tüntet a következő idényben. Mindannyian készen állunk arra, hogy közösen tüntessünk.”  Egy ilyen kijelentés 2016-ban akár a karrierjébe is kerülhetett volna.

Colin Kaepernick készen áll, hogy visszatérjen az NFL-be | Eurosport

Colin Kaepernick bemutatóedzést tartott az NFL-csapatok megfigyelői előtt, majd kijelentette, bármelyik franchise színeiben hajlandó visszatérni a ligába. Bár a szakértők szerint a workout jól sikerült, valószínűtlen, hogy szerződést kap az egykori 49ers-játékos, aki azóta nem lépett pályára, hogy tüntetéshullámot indított az NFL-ben a színesbőrű lakosságot ért erőszak miatt.

Ezen a ponton jutunk el az alcímben feltett kérdésig. Nem tudhatjuk biztosan, hogy lesz-e hatása a megváltozott hangulatnak Kaepernick pályafutására, az mindenesetre bizonyos, hogy megszűnt a szerződtetését leginkább hátráltató tényező. Néhány hete még a biztos halálba ment volna az az általános igazgató, aki csak elgondolkodott Kaepernick megszerzésén, most viszont akár még jól is elsülhetne marketingszempontból a dolog. Emiatt nem zárható ki, hogy lesz olyan csapat, amelyik megpróbálkozik a leigazolásával.

Azt természetesen figyelembe kell venni, hogy 2016 óta sok idő telt el, és valószínűleg túl sokat hagyott ki, hogy irányítóként - pláne kezdőként - visszatérhessen a ligába. Nagyon valószínű, hogy Kaepernicknek is engednie kellene az igényeiből - ami a csapatban betöltött szerepére és a fizetésére egyformán igaz. Legutóbb 2019-ben próbálkozott visszatéréssel, amikor egy hivatalos eseményen mutathatta meg a tudását, ám azt követően nem éltek a lehetőséggel a gyakorlatot végignéző csapatok. 

Hozzászólások