NFL - Folytatódik-e a dinasztia, vagy 35 év után ismét Super Bowl-győztese lesz Los Angelesnek?
Folytatódik-e a dinasztia, vagy 35 év után ismét Super Bowl-győztese lesz Los Angelesnek?
Fotó: Europress/AFP

Folytatódik-e a dinasztia, vagy 35 év után ismét Super Bowl-győztese lesz Los Angelesnek?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/02/03 09:21

Hétfő hajnalban 0:30-kor kezdődik a Super Bowl LIII Atlantában a New England Patriots és a Los Angeles Rams között. A Patriots dinasztiája 2001-ben a Rams ellen aratott Super Bowl-győzelemmel kezdte meg az uralkodását, amely azóta is tart, miközben a Rams azóta St. Louisból Los Angelesbe költözött, és egy fiatal vezetőedző, Sean McVay vezetésével véget vetettek a Rams franchise szenvedésének. A Patriots a 6. Super Bowl-címét szerezheti meg, Bill Belichicket és Tom Bradyt még magasabbra katapultálva a sportág történelmének trónjára.


Ami a mérkőzés kulcsa lehet

Patriots offense-Rams defense:

Amikor megnézzük a Rams védelmét, olyan kiemelkedő játékosaik vannak, mint Aaron Donald (liga legjobb védője), Ndamukong Suh, vagy Michael Brockers, a secondaryben pedig Marcus Peters és Aqib Talib cornerbackek játszanak többek között.

A Rams célja az lesz, hogy betörjön a „festékbe”, ami a két guard között lévő területnek számít. Brady (és bármelyik irányító) szeretne fellépni a zsebben, és úgy dobni, hiszen ez a legkönnyebb módja annak, hogy pontos labdát adjon az elkapónak. Wade Phillips Rams védőkoordinátor under-frontot használ, aminek következtében Suh sokszor a centerrel szemben áll fel, hogy a center ne tudjon duplázni Donaldon. 

Ez azt jelenti, hogy David Andrews centernek muszáj jól játszania, ha a Patriots eredményes szeretne lenni. Donte Scarnecchia támadófal edzőnek kreatív megoldást kell találnia arra, hogy megóvja Bradyt Suhtól és Donaldtól. A futójátékokat aszerint fogja hívni Josh McDaniels offensive koordinátor, ahogyan feláll a Rams védőfala, és ha változtatnak, akkor Brady a snap előtt tud módosítani, ami óriási előny lehet a Patriotsnak. Az is érdekesség, hogy a Rams alakítja ki a legtöbb nyomást belülről, ám a Patriots engedi a 4. legkevesebb ilyen nyomást.

suh donald.jpg Suh és Donald blokkolása kritikus jelentőséggel bír a Patriots számáraFotó: Europress/AFP

A Patriots használja a legtöbb 21-es felállást a ligában (két futó, egy tight end), ami szinte teljesen kiment a divatból. A Rams idén összesen 14 játékban találkozott ilyen felállással, azonban a New England remekül alkalmazza ezt. A kérdés, hogy Phillips erre mit reagál.

Szinte mindig nickel defense-t tesz fel a pályára (öt defensive back) Phillips, ami itt gond lehet, hiszen nickel ellen tud futni a Patriots, Sony Michel, James White és Rex Burkhead is nagyon hatékony ilyen esetben, a full back és az elkapók, valamint Gronkowski is kiváló blokkolónak számítanak. Ha viszont Phillips változtat, és base („bázis”, alap) felállásra vált át, akkor Brady ki fogja küldeni James Develint elkapónak, hogy csak eltereljen egy védőt, és gyors passzjátékkal haladhat előre a Patriots, mert a Rams secondaryje nem védekezik jól az elkapók ellen.

mays_clashofmasters_getty_ringer.0.jpg A két főedző és a két koordinátor között is óriási harc várhatóFotó: Ringer

Sem Marcus Peters, sem Aqib Talib (utóbbi most már) nem játszanak jól emberfogásban, ezért zónavédekezést játszik a Rams a 8. játékhét óta. Ez megkönnyíti a Patriots elkapóinak és tight endjeinek dolgát, Julian Edelman fürgeségével nagyon megszenvedhet a Rams, mivel egy laterálisan gyors cornerback-jük sincs. Sokszor fogjuk azt is látni, hogy Brady kiküldi James White-ot elkapónak, majd visszahívja maga mellé, mert White kimozgására reagál a védelem, az pedig elmondja Brady-nek, hogy milyen játékot is hívott a Rams abban a játékban, és az irányító ez alapján módosít. Válaszlépés a válaszlépésre.

Az elmondottak miatt nagy küzdelemre lehet számítani a talán élete utolsó meccsét játszó Rob Gronkowskitól, illetve a két éve Atlanta Falcons ellen remeklő James White-tól is. Phillips várhatóan megpróbálja teletömni a pálya közepét, és arra kényszeríteni Brady-t, hogy oldalra dobáljon, azonban Josh McDaniels sok kreatív játékhívással rendelkezik, amivel megkönnyítheti Brady helyzetét, komoly slamasztikába hozva ezzel a Rams védelmét.

gronk1000.jpg Rob Gronkowski bizonyára egy parádés teljesítménnyel szeretné befejezni pályafutását (Ha befejezi)Fotó: Google

Továbbá, 11-es felállásban (egy futó, egy tight end) is gyengén védekezik a Rams a futás ellen, így pedig kontrollálhatja a tempót a New England, amiben a legjobbak a ligában, és aminek köszönhetően győzték le kétszer is a Kansas City Chiefs csapatát idén.

A Patriots támadófala káprázatos a playoffban, egyszer sem sack-elték Brady-t, pedig Joey Bosát, Melvin Ingramet, Chirs Jones-t, Dee Fordot és Justin Houstont kellett megblokkolniuk.

Történelmileg szenved a Patriots az 1. negyedben, az eddigi nyolc Brady-Belichick érában lejátszott döntőn csak tavaly szereztek pontokat (3). Ezen változtatni akarnak, a két playoff meccsen 21-7 a pontarányuk az 1. negyedben, az 1. félidőben pedig 49-7!!!!

Rams offense-Patriots defense:

Sean McVay offense-e az egyik legjobb a ligában. A közhidelemmel ellentétben McVay nem hív sok különböző játékot, hanem 5-8 játékot hív folyton, csak azokon belül apró változtatások vannak, ezért tűnik soknak. Természetesen a Partiots védelme is be akar majd jutni a „festékbe”, főleg azért, mert Jared Goff sokkal gyengébben játszik nyomás alatt. A Rams offense-e a play actionre épül, vagyis amikor elhiteti az irányító, hogy a futónak adja a labdát, de végül megtartja, és passzol.

Hiába állítani meg Bill Belichick vezetőedző Todd Gurley futásait, az offense ettől még nem áll le. Gurley elkapóként is nagyon veszélyes, ezért Belichicknek meg kell találnia a megoldást arra, hogy birkózzon meg Gurley-vel elkapóként, mert nincs erre egy egyértelmű megoldása (ergo, Gurley-t megállító játékosa).  

Goffnak nem erőssége a dropback passzjáték, ezért van ennyi play action, és ezért akarja majd előnyből játszani a meccset Belichick, mert akkor erre kényszerítené Goffot. A Rams 3.kísélet-10 yard (mostantól 3rd&10) mögötti játékokból kevesebb első kísérletet ért el, mint a New York Jets. Belichick ezt akarja majd elérni, hogy így kelljen játszania a Ramsnek.

Amikor Goffot a passzjátékok kevesebb, mint 20%-a alatt helyezik csak nyomás alá, a Rams veretlen. Azonban a Patriots védőfala kiválóan játszott a Chargers és a Chiefs ellen is, a Rams támadófala pedig nem számít acélosnak.

Ami a párosításokat illeti, Robert Woodson valószínűleg Stephon Gilmore fog védekezni, a tavaly New Englandben játszó Brandin Cookson valószínűleg Jonathan Jones lesz, Devin McCourty safety segítségével, és folyamatosan jam-melni fogják Cooksot, mivel egy nagyon gyors, ám fizikálisan nem elég erős játékosról beszélünk. Nagyon hiányozni fog Cooper Kupp Rams elkapó, mivel ő a gyorsaságával képes nagyon hamar leválni a védőjéről. Josh Reynoldson lehet majd J.C. Jackson, és a Patriots secondary-je sokkal mélyebb, mint a riválisáé.

 

A tavalyi döntőben bár vezetett a Patriots a 4. negyedben, sosem irányították a meccset, azonban azóta erre óriási hangsúlyt fektet Belichick. A Patriots meccsenként 120 yarddal átlagol többet a playoffban, mint az alapszakaszban, ami azt mutatja, hogy most játsszák a legjobb futballjukat az egész szezonban, ami a Ramsről nem mondható el.

 

Hozzászólások