NFL - Flacco Denverben: jöhet az újabb Super Bowl?
Flacco Denverben: jöhet az újabb Super Bowl?
Fotó: Europress/AFP

Flacco Denverben: jöhet az újabb Super Bowl?

Rév DánielRév Dániel
2019/02/14 11:22

Ahogy az az NFL holtszezonjában lenni szokott, minden úgy működik, mint a pillangó-effektus: egyetlen tranzakció hatással van mindenre, ami a liga háza táján történik. Azzal, hogy a Denver Broncos megszerzi Joe Flaccót, számos csapatnál változik meg a helyzet az NFL-ben.

Ahogy arról már tegnap beszámoltunk, biztosra vehető, hogy amikor az NFL 2019-es ligaéve megkezdődik, Joe Flacco, a Baltimore Ravenstől a Denver Broncoshoz kerül. A Sports Illustrated cikke nyomán megpróbáltunk utánajárni, hogy ez milyen hatással van erre a két csapatra, az irányítópiacra és a draftra.

A Ravensnél tavaly még a 2012-ben Super Bowl MVP-nek választott Flacco volt a szezon elején a kezdő irányító. A most 34 éves játékos az elmúlt szezonokban számos sérülésen esett át, és tavaly is kénytelen volt átadni a pozícióját egy csípőprobléma miatt. A 10. héttől kezdve a tavalyi draft első körének utolsó játékosaként kiválasztott Lamar Jackson vezette a Ravenst, amely az utolsó hét mérkőzéséből hatot megnyerve bejutott a rájátszásba. A rendkívül jó lábakkal megáldott Jackson vezette támadósor játéka teljesen más képet festett a korábbihoz képest, sokkal inkább a futás került előtérbe, és amikor a Ravens végül kiesett a rájátszás első körében, John Harbaugh vezetőedző jelezte: a jövőt Jacksonnal képzelik el. Flacco helyzete azzal vált egyértelművé, hogy az ő játéka nem igazán illeszthető be egy olyan sémába, amely mozgékony irányítót követel meg.

Lamar Jackson más stílusú játékos, mint FlaccoLamar Jackson más stílusú játékos, mint Flacco Fotó: Europress/AFP

Innentől kezdve viszont Flacco - talán Nick Foles mellett - a mindig nagyon érdekes irányítópiac egyik kiemelkedő személyévé vált. Fizetése 2019-re nem horrorisztikus, kicsivel 18 millió dollár fölött van. 34 évesen még nyugodtan lehet legalább egy jó szezonja, és szerződése miatt viszonylag kevés kockázatot vállalt az a csapat amely elvitte, mivel a következő szezon végén könnyen meg lehet tőle szabadulni. Ez a csapat végül a Denver Broncos lett, ami több szempontból is érdekes.

A Broncos még mindig nyerni akar

Egy kiöregedőfélben lévő irányítóért egy esetben szoktak csapatok draftjogokat áldozni (a hírek szerint egy középső körös cetli kerül a Ravenshez): ha ő az utolsó darabka a kirakósban. A Broncos védelme a liga legjobbjai közé tartozik, és az új vezetőedző, Vic Fangio az elmúlt szezonban egy hasonlóan jó védelmet rakott össze Chicagóban. Várható, hogy a kezei alatt a Broncos védelme még erősebb lesz, mint eddig. Flacco pedig, bár nem produkál már olyan számokat, mint néhány éve, viszonylag stabilnak mondható, kevés labdát ad el, keveset hibázik. Ha a denveri vezetés úgy gondolkozik, hogy majd a védelem kevés ponton tartja az ellenfelet, a jó futókkal és Flaccóval pedig azért meccsenként 20-25 pont össze fog jönni, akkor máris adott a recept a rájátszáshoz.

Elway amúgy is szeretni szokta azokat a játékosokat, akik hasonlóak az irányító John Elwayhez. Flacco sosem rendelkezett akkora tehetséggel, de jó nagyokat tud dobni, és lehet hogy már ez is elég volt a denveri általános igazgatónak ahhoz, hogy meglássa benne a lehetőséget.

Flacco megszerzése persze nem jelenti azt, hogy a draft 10. helyén választó Broncos nem fog irányítót választani. Állítólag Elway azt mondta a Missouri korábbi irányítójának, Drew Locknak, hogy az első tízben fog elkelni. Amúgy is azok a pletykák érkeztek a Senior Bowlról (ez az egyetemi bajnokság legjobb végzőseinek egyfajta seregszemléje a szezon végén), hogy a Broncos nagyon figyeli Lockot, aki - micsoda meglepetés! - egy nagy dobásokra képes, jó kezű irányító. Ahogy a Sports Illustrated szakíróje, Albert Breer is felhívta a figyelmet tegnapi tweetjében: attól még, hogy egy csapat megszerez egy irányítót a szabad piacról, nem biztos, hogy nem fog egyet draftolni is.

A Ravensnél minden Jacksonról szól

Flacco elcserélésével a Baltimore Ravens all-in ment Lamar Jacksonnal. És ez meghatározó lesz a csereirányító szempontjából is. Ahogy fentebb már írtuk, a Ravens új játékstílusához kulcsfontosságú, hogy egy jó lábakkal rendelkező irányítója legyen. És mivel ezek a futó-irányítók meglehetősen sok ütésnek vannak kitéve, általában jól jön mögéjük egy hasonló csere is. A Ravens keretében ott van Robert Griffin III, aki pályafutása elején a Washington megmentőjének tűnt, ám sérülései óta leginkább árnyéka önmagának. Mivel az idei draft nem annyira erős irányítószempontból, mint a tavalyi, az is elképzelhető, hogy egy Jacksonhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező játékost fog elvinni a Ravens - akár azzal a cetlivel, amit a Broncostól fog kapni. De az is elképzelhető, hogy Griffin marad a csere, ami viszont jó eséllyel jelentene egy - várhatóan utolsó - esélyt a 2012-es játékosbörze második választottjának.

És mit jelent ez a többi irányító szempontjából?

A legérdekesebb helyzetben a Philadelphia Eagles van, ahol Carson Wentz mindkét eddigi szezonjában súlyos sérüléseket szenvedett. Nick Foles, az előző Super Bowl hőse és MVP-je már jelezte, hogy nem hosszabbítja meg szerződését Philly-ben, így aztán a csapaton múlik, hogy mennyire ragaszkodik hozzá. Olyan azonban még nem nagyon fordult elő, hogy egy csereirányító franchise taget kapjon, hiszen ez könnyed 25,5 millió dollárjába kerülne idén egy csapatnak. Foles mellett Teddy Bridgewater is kikerülhet a szabad piacra. Négy csapat keres egyértelműen irányítót, a Washington, a New York Giants, a Jacksonville, és talán a Miami, bár ott még lehet hogy van egy dobása Ryan Tannehillnek. És nagyon úgy tűnik, hogy szemben a tavalyi szezonnal, amikor öt irányítót vittek el a csapatok az első körben, most nincs ekkora kereslet az egyetemisták iránt, és az irányítót kereső csapatok inkább a veteránok között néznek majd körül.

Flacco elcserélése mindenesetre elég jól be is lőtte a piacot: Folest biztosan, Bridgewatert pedig valószínűleg nem lehet annyira "olcsón" megszerezni, mint amennyit a Broncos áldozott Joe Flaccóért.

via Sports Illustrated

Hozzászólások