NFL - Ezért izgalmas az NFL: két sérülés teljesen átalakította a liga képét
Ezért izgalmas az NFL: két sérülés teljesen átalakította a liga képét
Fotó: Europress/AFP

Ezért izgalmas az NFL: két sérülés teljesen átalakította a liga képét

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/18 11:40
Amikor Jon Gruden még csak az ESPN elemzője volt, és nem egy mém, gyakran vett részt csapatok edzésein a ligában. Az volt az egyetlen célja, hogy tanulmányozza, miként készítik fel és „fejlesztik” a csapatok az irányítóikat. Az Indianapolis Colts egyik hétfő esti meccse előtt Gruden meghökkenve tapasztalta, hogy a csapat irányítója, a jövőben a Hírességek Csarnokába kerülő Peyton Manning volt fent minden játéknál. Gruden kíváncsiságból megkérdezte az akkori támadó koordinátor Tom Moore-t, hogy miért nem váltogatják az edzésen az irányítókat, felkészítve a tartalékokat is. A válasza ez volt: „Fellas, if ’18’ goes down, we’re f*cked. And we don’t practice f*cked” – azaz, ha Peyton Manning a földre kerül és megsérül, akkor nagy sz*rban vannak, és azt nem akarják gyakorolni.

Nincs még egy olyan súlyos és nagy hatású sérülés az NFL-ben, mint amikor a franchise irányító sérül meg. Ezt most azonban a New Orleans Saints és a Pittsburgh Steelers csapatának is át kell vészelnie valahogy. Mindkét csapatnak olyan emberét kell nélkülöznie, aki a sportág legnagyobb nevei közé tartozik, és a közeljövőben valószínűleg a hall of fame tagja lesz. A Saintsnél Drew Brees, a Steelersnél Ben Roethlisberger irányító esett ki. Utóbbi az egész szezonra kidőlt egy könyöksérülés miatt, Brees pedig minimum 6 hetet kényszerül kihagyni, a hüvelykujjában elszakadt szalag miatt. Ezek a sérülések kétségkívül átalakítják az AFC és az NFC rájátszásának képét.

Egyik csapat sincs hozzászokva ehhez a szituációhoz. Brees egész karrierje során 1 meccset hagyott ki sérülés miatt, és míg Roethlisberger többször is a pálya mellett fejezett be mérkőzéseket, ő is mindössze 15-ször nem lépett kezdőként pályára. Big Ben kiesése sokkal problémásabb, hiszen a csapat 0-2-vel kezdett és nagyon kevés esélyük van a rájátszásba jutásra a csere irányítójukkal, a korábbi harmadik körös választott Mason Rudolph-fal, vagy bárkivel, akit össze tudnak szedni a szabadügynökök közül, vagy csere által. A csapat egyáltalán nem játszott jól, a támadósor nem működött sem Roethlisberger, sem Rudolph irányítása alatt.

Roethlisberger az egész szezonra kidőlt a SteelersbőlRoethlisberger az egész szezonra kidőlt a Steelersből Fotó: Europress/AFP

Big Ben már 37 éves, de még eltökélt, hogy kitöltse a szerződését, ami a következő szezon végéig érvényes, és azon túl sem zárja ki azt, hogy a ligában maradjon. A sérülése azonban lehetőséget biztosít arra, hogy új éra kezdődhessen Pittsburghben, ha Rudolph jól játszik, Roethlisberger könnyen kiszorulhat a csapatból, ha pedig rosszul, akkor a Steelers a jövő évi drafton előkelő helyen választhat. Ott volna. Ugyanis a pittsburghi csapat magabiztos azt illetően, hogy kezdő irányítójuk elvesztése után is talpra állhatnak. Hétfőn, késő este draft pickek elcserélése után megszerezték a Miami Dolphins nagy tehetségének tartott Minkah Fitzpatricket a védelembe, aki érthető módon nem akart a floridai csapatnál maradni. Fitzpatrick egy svájci bicska, aki bárhol megállja a helyét a védelemben, és még mindig 3 év van vissza az újonc szerződéséből, aminek következtében nem kell sokat fizetni neki. Ezzel viszont a Steelers lemondott a jövő évi első körös választási jogáról, ezzel is deklarálva, hogy - a körülményekhez képest - elégedett a jelenlegi irányítóhelyzetével.

A Saints és Brees számára úgy tűnik, hogy ez csak egy kis kellemetlenség, nem a vég kezdete. És ez egy olyan kiesés, amire a csapat felkészült Teddy Bridgewater személyében, akiért cserébe 2018-ban egy harmadik körös draft picket adtak, és aki az egyik legminőségibb csereirányító a ligában. Bridgewater valójában a képességeit nézve egy kezdő irányító szintjén van, sok csapat örülne, ha ő lenne náluk a „starting QB”. Csúnyán mondva úgy nevelték, hogy miután Brees a visszavonulás mellett dönt, átvegye a stafétát a legendától. Arra is fel voltak készülve, hogy a tervezettnél hamarabb jön el ez a nap. Azonban az, hogy egy játékost egy bizonyos feladatra készítenek, nem jelenti azt, hogy készen is áll rá, ezt mutatta is a Rams elleni nehézkes kezdés és a nem túl meggyőző játék. Talán csak több időre van szüksége, hogy belerázódjon és összeszokjon a támadófallal maga előtt. Vagy csak szimplán előjönnek ugyanazok a problémák, mint Minnesotában, ahol kiemelték a zseben belüli gyenge helyezkedését és az átlag alatti dobóerejét.

Teddy Bridgewater megszenvedett a Rams védelme ellenTeddy Bridgewater megszenvedett a Rams védelme ellen Fotó: Europress/AFP

Rudolph az első meccsén nem volt elképesztő, de kielégítő teljesítményt nyújtott a bizonytalan Seattle Seahawks védelem ellen, 112 yardot passzolt és 19 passzából 12 volt sikeres, 5.9-es átlaggal, 2 TD és 1 interception mellett. A Steelers számára ő tűnik a legjobb megoldásnak a szezon hátralévő részére. Az elérhető/elcserélhető irányítók névsora nem túl meggyőző: Eli Manning, Nick Mullens, Josh McCown, Josh Rosen. A szabadügynök piac is hasonlóan üres, maximum Colin Kaepernick neve vetődhet fel, aki minden bizonnyal a legjobb elérhető játékos a piacon. De mind tudjuk, hogy végződik majd ez a történet…

Mindkét sérülés következményei komolyan befolyásolhatják a liga alakulását. Ha Rudolph nem váltja be a csapat reményeit, akkor egy kétcsapatos harcot láthatunk majd divizión belül a Ravens és a Browns között. Brees több hetes kiesésével az NFC déli csoportjának erősorrendje borulhat fel, és ott is előléphetnek a kihívók. Cam Newton vagy sérült, vagy komoly lejtmenetben van a karrierje, vagy mindkettő egyszerre. Atlantában Dirk Koettert alkalmazzák, hogy játékokat hívjon, így marad a Tampa Bay Buccaneers, amely jelenleg a divizió élén áll, és az irányító problémák ellenére esélyessé lépett elő a csoportban.

Pittsburghben abban bíznak, hogy Rudolph kimenekíti a csapatot a rossz helyzetbőlPittsburghben abban bíznak, hogy Rudolph kimenekíti a csapatot a rossz helyzetből Fotó: Europress/AFP

A legnagyobb ütést azonban az NFL központja és maga a liga szenvedte el. 24 nap alatt az NFL elvesztett olyan neveket mint: Andrew Luck (visszavonult a sérülések miatt), Nick Foles (törött kulcscsont), Sam Darnold (mononukleózis), Ben Roethlisberger és Drew Brees. A nagy nevű irányítók közötti összecsapások mindig is a liga legfontosabb mozgatórugói közé tartoztak. A második heti Monday Night Football, amit kiemelt figyelem követ és az ESPN koronaékszere, kiábrándító összecsapást hozott egy hullámzó Cleveland Browns és a Trevor Siemian kezdő irányító bokasérülése után Luke Falkkal felálló New York Jets között. Őszintén szólva és finoman fogalmazva nem egy közönségcsalogató mérkőzés.

A kezdő irányító elvesztése olyan, egy torpedó a franchise playoff álmainak, azonban a liga nézettségét is bántja, kevésbé lesznek élvezhetőek a meccsek. A liga vezetősége, ugyanúgy, mint az emberek Pittsburghben és New Orleansban abban reménykednek, hogy Bridgewater képes lesz fenntartani Brees távollétében a Saints esélyeit, és hogy Rudolph egy csiszolatlan gyémánt, aki majd hozza a nagy játékokat és egy új sztár születésének lehetünk szemtanúi.

Szöveg: Dobos Milán

via The Guardian

Hozzászólások