NFL - Ezt kell büntetni, nem a himnusz alatti térdelést
Ezt kell büntetni, nem a himnusz alatti térdelést
Fotó: Europress/AFP

Ezt kell büntetni, nem a himnusz alatti térdelést

Németh DánielNémeth Dániel
2017/09/29 13:53

Az NFL csütörtök esti mérkőzésén a Green Bay Packers nagyon simán, 35-14-re felülmúlta a Chicago Bearst. A mérkőzés azonban nem csak Aaron Rodgers zseniális passzai, de az egyik Bears-védő, Danny Trevathan durva megmozdulása miatt is emlékezetes marad.

Az amerikaifociban az ütközéseknek kétségtelenül nagy szerepe van (a játék leglátványosabb elemei közé tartoznak), de a szabályok nem engednek meg bármilyen ütést, hogy a játékosok testi épségét a lehető legtovább megőrizzék. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy az orvostudomány egyre több bizonyítékot sorakoztat fel a profi NFL-karrier, és az ún. krónikus traumatikus enkefalopátia (röviden CTE, ami a gyakori fejsérülések következtében kialakuló idegrendszeri betegség) közötti összefüggésre.

Ennek megfelelően azt például 2013 óta tiltják az NFL-ben, hogy a sisak tetejével az ellenfél fejére mérjenek ütést. Az idei előszezon során még tovább szigorították a szabályokat. Korábban egy ilyen ütésért 15 yardos büntetés járt (ezt sem alkalmazták mindig), a mostani idénytől kezdve viszont akár azonnali kizárással is büntethető a szabálytalankodó játékos, de akár utólag is oszthatnak ki eltiltást indokolatlan durvaság esetén.

A csütörtök esti mérkőzésen egyértelműen átlépte ezt a bizonyos határt Trevathan, aki a Packers elkapóját, Davante Adamset vette célba. Az ütés egyenesen a támadó fejét érte, aki összeesett, és hordágyon kellett levinni a pályáról. Trevathan megmozdulása nem csak azért tekinthető szabálytalannak, mert fejre ment, de azért is, mert olyan helyzetben történt az eset, amikor már halott volt a játék, azaz a többi Bears-védő megállította az előrehaladását. És ha ez nem elég, a játékos még védtelen is volt, egy ilyen ütésre nem készülhetett fel.

Adams akkora ütést kapott, hogy még a fogvédője is kiesett, és percekig ápolni kellett, mielőtt elszállították a kórházba, a hírek szerint csodával határos módon magánál volt. Az első hírek is pozitívak voltak róla, a csapat főedzője, Mike McCarthy azt mondta: "Az eddigi hírek pozitívak voltak. Máris szeretne kijönni a kórházból, ami jó jel."

Ettől függetlenül Trevathan - aki egyébként azt mondta, nem volt aljas a megmozdulása - eltiltásra számíthat, az új szabályt ugyanis épp az ilyen esetek elkerülésére hozták. És ahogyan Kevin Seifert is írta az ESPN-en, ha most nem használják, jó kérdés, használják-e egyáltalán valamikor.

via ESPN, NBC Sport

Hozzászólások