NFL - Erősebb az NFL az angol válogatottnál?
Erősebb az NFL az angol válogatottnál?
Fotó: Europress/Getty

Erősebb az NFL az angol válogatottnál?


2014/10/09 13:42

Lehet-e erősebb tényező Angliában az NFL, mint az nemzeti válogatott?

Ez a kérdés évekkel ezelőtt vélhetően értelmezhetetlen lett volna a futball őshazájában, mára azonban oda jutottunk, hogy igenis fel kell tenni: mi lenne az angol válogatott sorsa, ha a tengerentúli liga – a régóta vágyott európai terjeszkedés keretében – engedélyezné egy óceánon inneni csapat elindulását.

A londoni NFL-csapat megalakulásának lehetőségével a BBC foglalkozott hosszabb terjedelemben, rávilágítván a tényre, miszerint míg az angol válogatott legutóbbi, Norvégia elleni felkészülési mérkőzését kongó lelátók (40181 néző) előtt rendezték meg, addig az idei első európai NFL-meccsre (lesz még kettő másik is) 83436-an voltak kíváncsiak. Mindezt úgy, hogy két olyan csapat (az Oakland Raiders és a Miami Dolphins) játszott, amely sem különösebben jónak, sem nagyon népszerűnek nem mondható.

A Wembleynek rentábilisnak kell lennie, ami csak úgy érhető el, ha az FA egyéb rendezvényeket is szervez bele, nem csak focimeccseket. Kell nyolc-kilenc év, mire megtérül az építési költség, akkor már nagyobb mozgásterünk lesz” – írta Twitter oldalán a Club England vezérigazgatója, Adrian Bevington. A Wembley ügyvezető igazgatója, Roger Maslin pedig még tavaly beszélt arról, hogy ha úgy alakulna, képesek lennének befogadni egy NFL-franchise-t: „Egyelőre a futball élvez nálunk elsőbbséget, de igen, biztos vagyok abban, hogy ha az NFL szeretne itt elindítani egy együttest, meg tudnánk oldani a nyolc hazai meccs megrendezését.”

Az angol válogatott korábban – éppen a Wembley felújításának idején, 2003 és 2007 között – már turnézott szerte az országban: abban az időben a nemzeti csapat pályára lépett többek között az Old Traffordon, a St. James’ Parkban, és a Villa Parkban is, így nem lenne újdonság, ha ismét országjáró körútra indulnának a háromoroszlánosok. Más országokban (például a németeknél vagy a spanyoloknál) ez bevett példa, náluk minden meccset más városban játszik a nemzeti csapat.

Nagy kérdés, mi lesz a történet vége, két dolog azonban biztos: egyfelől 2017-ig biztos és bérelt helye van az angol csapatnak a Wembley-ben, még akkor is, ha a nézőszám nem fog emelkedni. Másfelől viszont idén már három NFL meccset rendeztek-rendeznek Anglia legnagyobb stadionjában, és az idei, még hátralévő két találkozóra (Atlanta Falcons – Detroit Lions és Jacksonville Jaguars – Dallas Cowboys) elővételben eladtak minden jegyet, így az tisztán látszik, hogy Londonban (és Európában) szeretik az amerikai futballt. De vajon szeretik annyira, hogy mind a nyolc hazai meccsen telt ház legyen?!

Hozzászólások