NFL - Ennyit szinte már képtelenség egyetlen poszttal bénázni
Ennyit szinte már képtelenség egyetlen poszttal bénázni
Fotó: Europress/AFP

Ennyit szinte már képtelenség egyetlen poszttal bénázni

Németh DánielNémeth Dániel
2017/10/06 15:14

A New England Patriots az NFL csütörtök esti mérkőzésén 19-14-re legyőzte a Tampa Bay Buccaneerst. A találkozó azonban könnyedén alakulhatott volna másképp, amennyiben a hazai csapat képes lett volna megoldani az évek óta problémás rúgóposztot.

Egy jó rúgó jelentősége sokszor csak akkor tűnik fel, amikor olyan csapattal találkozunk, amelyiknél súlyos gondokat okoz a poszt minősége. Tampa Bayben jelenleg pontosan ez a helyzet, és ez a címvédő elleni győzelembe került a csütörtök esti mérkőzésen. Nick Folk ugyanis három mezőnygólt is elrontott, ez összesen kilenc pontot ért volna. Az első kísérletét 56 yardról végezte el, amit nehéz lenne az ő nyakába varrni, erről a távolságról nagyon kevesen tudnak megbízhatóan lőni.

A negyedik negyedben azonban egy 49, majd egy 31 yardos rontása is volt, utóbbi kifejezetten nagy hibának számít egy NFL-rúgótól. Ezzel ráadásul a meccs kimenetelét is jelentősen befolyásolta, ugyanis ha azt értékesíti, az utolsó drive-ban a Bucsnak elég lett volna mezőnygól-távolságig eljutnia ahhoz, hogy megnyerhessék a meccset. A hibák után viszont mindenképpen touchdownnal kellett befejezniük a találkozót, ami nem sikerült, így kikaptak. A New England Patriots rúgója, Stephen Gostkowski eközben négyből négyet berúgott, kettőt 40 yardon túlról.

Folk formájával nem csak az esti meccsen voltak gondok. Múlt héten a Giants ellen ugyan az ő mezőnygólja biztosította be a csapat győzelmét, de csak azt követően, hogy hibázott 46 és 49 yardról, valamint egy extra pontot is kihagyott. Minden statisztikát figyelembe véve idén 54,5%-os pontossággal rúgja be a mezőnygólokat, az extra pontoknál pedig 77,5-kal áll. Segítünk: mindkettő egészen hihetetlenül pocsék teljesítmény.

A helyzet viszont az, hogy a Tampa Bay szenvedése nem mostanság kezdődött.

Nem jöttek be a váltások

A franchise problémái 2013 körül kezdődtek a poszttal, amikor is a csapat kezdő rúgója, Connor Barth Achilles-ín sérülést szenvedett egy jótékonysági kosárlabda mérkőzésen, és kénytelen volt az egész szezont kihagyni. Azt az idényt az akkor már több mint tíz éves NFL-karrierrel rendelkező, veterán Rian Lindellel oldották meg, aki 29 mezőnygól kísérletéből 23-at váltott pontra, ami 79,3%-os hatékonyságnak felel meg. Hogy ezt kontextusba helyezzük: a 2013-as szezonban a ligaátlag 86% volt, ettől jócskán elmaradt a játékos.

Ennek megfelelően a Tampa Bay nem szerződtette újra, de a sérüléséből visszatérő Barth mellé hoztak egy újoncot Patrick Murray személyében, aki az előszezonban nyújtott teljesítményével meg is nyerte magának a kezdőt. Első évében 83,3%-ban rúgta be a rá bízott mezőnygólokat, a következő szezonra azonban ő is elveszítette az állását, miután a Detroit Lionstól megszerzett Kyle Brindza mellett tették le a voksukat.

Ez volt az első igazán nagy baklövése a csapatnak, Brindza ugyanis csak négy NFL-meccset élt meg a csapatnál. A mélypontot a Houston Texans ellen 19-9-re elveszített meccs jelentette, ahol belőtt ugyan egy bravúros, 58 yardos mezőnygólt, háromszor is hibázott a mérkőzésen, és kihagyott egy extra pontot is. Egy héttel később a Carolina Panthers ellen két kihagyott mezőnygól és egy extra pont volt a neve mellett, ezért szezon közben megváltak tőle.

A szezont régi-új rúgójukkal, Connor Barth-tal fejezték be, aki nem teljesített rosszul (a 82% nagyjából az akkori ligaátlagnak felelt meg), de a csapatnál joggal érezhették úgy, hogy egy hosszabb távú megoldásra van szükség, hogy az egyébként ígéretesen fejlődő csapat mérkőzései ne a speciális egység bénázásán menjenek el. Ezért az egyetemi amerikai foci egyik legnagyobb tehetségét szemelték ki.

Az NCAA történetének legpontosabb rúgójából az NFL történetének egyik legrosszabbja lett

A 2016-os drafton a Buccaneers általános igazgatója, Jason Licht biztosra ment, és tulajdonképpen az egész ligát megdöbbentve a második körben rúgót húzott a Florida State-en pallérozódó Roberto Aguayo személyében. Hogy érzékeltessük mennyire nem szokványos ennyire korán rúgót húzni, álljon itt egy statisztika: 1967 óta ő volt a kilencedik olyan rúgó, akit az első két kör valamelyikében választottak ki, és ezt megelőzően 2005-ben fordult elő hasonló, amikor a New York Jets Mike Nugentet választotta ki.

A Tampa Bay ráadásul még fel is cserélt az 59. helyért (azaz draftcetlikkel fizettek, hogy hamarabb húzhassanak), vagyis valószínűleg azt gondolták, van olyan csapat, amelyik hajlandó a draft hasonlóan korai szakaszában megszerezni a játékost.

Aguayo persze nem akármilyen rúgó volt, ő lett az amerikai egyetemi bajnokság (NCAA) történetének legpontosabb játékosa ezen a poszton. Karrierje során 78 mezőnygólból 69-et értékesített, valamint 2013 és 2015 között mindegyik extra pontot értékesített, szám szerint 198-at. A statisztikái rendkívül meggyőzőek voltak: 276 rúgásból 267-et pontra váltott, ami 96%-os hatékonyságnak felelt meg. Hozzá kell tenni, hogy Aguayo a pontossága elsősorban a rövidebb kísérleteknél nyilvánult meg, egyetlen rúgást sem hibázott 40 yardon belül.

Bár kétségtelenül szokatlan egy speciális egység-játékosra ilyen drága draftcetlit fizetni, ha beváltotta volna a hozzá fűzött reményeket, valószínűleg utólag nem sokan húzták volna a szájukat. A lengyel rúgóért, Sebastian Janikowskiért például 2000-ben egy első körös picket áldozott a Raiders, és ma már a franchise egyik legendás játékosának számít, igaz ritkán tartozott a legszűkebb elithez a pontosság tekintetében (minden idők 39. legjobbja), leginkább lövőerejének köszönhetően állított fel egy rakás rekordot, többek között egyszer egy 76 yardos mezőnygóllal is megpróbálkozott.

Visszatérve Aguayóra, az NCAA történetének legpontosabb rúgója már az első meccsén elhibázott egy extra pontot, és egy 32 yardos mezőnygólt (valamint utána 49-ről is kihagyott egyet), ez azt jelenti, hogy rögtön az első profi fellépésén két, a védjegyének számító területen hibázott. És ez később sem lett jobb, az extra pontoknál ugyan átlag feletti volt (94%), de a mezőnygóloknál csak 71%-os pontossággal rúgott, és a leghosszabb értékesített mezőnygólja 43 yardról történt.

Csak a feláldozott dratfcetlinek köszönhető, hogy nem rúgták ki szezon közben, ráadásul nyáron még kapott esélyt is a bizonyításra, de elveszítette Nick Folkkal szemben a kezdőt.

Hogyan tovább?

A helyzet azért is aggasztó Tampában, mert Folk egész karrierjét tekintve soha nem teljesített ennyire rosszul, pedig épp tizedik évét tapossa az NFL-ben. Ez arra utal, hogy a csapat (mentális?) felkészítésével is akadnak gondok, amit nehéz lesz rövid idő alatt orvosolni. Mindenesetre az ettől függetlenül is valószínű, hogy Folk buccaneerses karrierjének vége.

A playoffra pályázó Tampa Bay ugyanis aligha engedheti meg magának, hogy a kötelező pontokat ne pakolják fel a táblára, és a jelek szerint Folk erre - ebben a csapatban - nem képes. A kérdés az, találnak-e megbízható játékos a szabadügynök-piacon, de mindenképpen gyors döntést kell hozniuk. A Los Angeles Chargers például máris szerződtette a legjobb elérhető rúgónak tűnő Nick Novakot (akit elég jól ismernek is, 2014-ben épp ők engedték el), miután a trükkös lövéseiről ismert koreai Younghoe Koo nem vált be a profik között.

Hozzászólások