NFL - Eltörlik az NFL egyik leglátványosabb játékát
Eltörlik az NFL egyik leglátványosabb játékát
Fotó: Europress/AFP

Eltörlik az NFL egyik leglátványosabb játékát

Németh DánielNémeth Dániel
2017/03/28 21:47

Az NFL tulajdonosok döntése nyomán a következő idénytől kezdődően tilos átugrani a támadófalemberek felett a mezőnygól- és extra pont kísérleteknél. A tiltást elsősorban biztonsági okokkal magyarázták.

A javaslatot a Philadelphia Eagles csapata nyújtotta be, de a játékosok biztonságát is szem előtt tartva, az NFL játékosokat képviselő NFL Players Association (NFLPA) is támogatta a szabálymódosítást.

"Mindenki számára nagyon veszélyesek azok a játékok, amikor a mezőnygóloknál átugorják a falembereket" - magyarázta Eric Wilson, az NFLPA elnöke egy korábbi nyilatkozatában. "Amikor átugorják a centert, a játékos nagyon kiszolgáltatott helyzetben van. Akár a fejére is érkezhet esés közben. De úgy gondolom, hogy egyszer az átugrott játékosok is összeszedhetnek valamilyen sérülést, ha rajtuk landolnak. Úgy érzem, valamit tenni kellene az ügy érdekében."

Maga a játék nem túl gyakori, de azért minden idényben akad belőle néhány. Ilyenkor egy játékos a második szintről érkezve, megpróbálja átugrani az ellenfél csapatának long snapperét (a labdát feladó játékost). Az utóbbi években gyakran születtek ebből látványos jelenetek, Kam Chancellornak például kétszer egymás után is összejött a bravúr a Panthers elleni rájátszás-mérkőzésen.

Ráadásul olykor ezeknek a blokkoknak a mérkőzés végkimenetelére is hatásuk volt, a denveri Justin Simmons például úgy hatástalanította az extra pont kísérletet, hogy még vissza is hordták a labdát - ezzel pedig megnyerte csapatának a mérkőzést.

A videót jobb minőségben itt lehet megtekinteni. 

Máskor viszont szimplán viccesek voltak ezek a jelenetek. A Minnesota Vikings csapatánál például valamilyen oknál fogva jó ötletnek tartották, ha a csapat 150 kilós védőjátékosa, Linval Joseph próbálkozik meg a trükkel. Nem volt az.

lindval joseph

Várhatóan a szabályozás ellen sokan tiltakozni fognak, de az NFL és az NFLPA a játékosok biztonsága miatt kitart annak szükségessége mellett.

Hozzászólások