NFL - Eljött a végállomás Tom Brady és a Patriots-dinasztia számára?
Eljött a végállomás Tom Brady és a Patriots-dinasztia számára?
Fotó: Europress/AFP

Eljött a végállomás Tom Brady és a Patriots-dinasztia számára?

Rév DánielRév Dániel
2020/01/05 14:10
Miután kiesett az NFL rájátszásának első körében, a címvédő New England Patriots háza táján több a kérdőjel, mint a felkiáltójel. Ugyan a szezon során a liga egyik, vagy talán a legjobb védelme dolgozott a Patsnél, a támadó alakulat gyengélkedései miatti kérdéseket csak felerősítette a Titans elleni mérkőzés.

Két nagyon érdekes párharccal kezdődött meg az NFL 100. szezonjának rájátszása magyar idő szerint szombat este. Az AFC wild-card körében két olyan párharcot láttunk, ahol a konferencia keleti és déli csoportjának egy-egy csapata találkozott egymással. Az első meccsen a déli csoportot megnyerő Houston Texans sokáig kilátástalan küzdelmet folytatott a szabadkártyás Buffalo Bills ellen, ám a második félidőben kiegyenlített, majd hosszabbításban győzni is tudott az irányítója, DeShaun Watson vezérletével.

Watsonnak három nagyon emlékezetes megmozdulása volt: 16-0-s hátrányban egy őrült futással szerezte meg a Texans első pontjait, majd a touchdown utáni kétpontos kísérletnél is ő nyújtotta be a labdát a végzónába. A meccset eldöntő játék pedig egészen hihetetlen volt: Watsonhoz két blitzelő Bills-védő is odaért, ám valahogy talpon maradt, pontosan passzolt, elkapójának pedig a szinte üres pályán kellett csak előrefutnia ahhoz, hogy a Texans mezőnygól-távolságba érjen. A győztes rúgással alakult ki a 22-19-es végeredmény.

A győzelem nagyon jól jött a közönség és a szakma által is rengeteget bírált vezetőedzőnek, Bill O'Briennek, aki ugyan az első öt szezonjából háromszor a rájátszásba juttatta csapatát, ám mindössze egy győzelemmel rendelkezett, és többször is szinte megalázó vereségek zárták le a Texans szezonját. A következő fordulóban a houstoni csapat a Kansas City Chiefs otthonában lép pályára.

Kiesett a címvédő Patriots az NFL rájátszásának első körében | Hosszabbítás

A címvédő New England Patriots kiesett a profi amerikaifutball-liga (NFL) rájátszásának első fordulójában, mivel hazai pályán 20-13-ra kikapott a Tennessee Titanstől. A vendégeknél a 26. születésnapját ünneplő futójátékos, Derrick Henry a földön 182 yardot szerzett, valamint elkapott 22 yardért, és egy touchdownt is hozzátett remek teljesítményéhez.

Ehhez persze kellett az, amit nagyon kevesen gondoltak: a New England Patriots hazai pályán 20-13-as vereséget szenvedett a Tennessee Titanstől. A passzjátékban egyik csapat sem jeleskedett igazán, Tom Brady is csak 209 yardig jutott, TD-passza pedig csak Ryan Tannehillnek volt, amit Anthony Firkser, a csere tight end kapott el, így ő lett az NFL rájátszásának történetében az első olyan elkapott touchdownt szerző játékos, aki a Harvard egyetemről került a ligába.

A Titans elsősorban a történelmi napot produkáló Derrick Henry futásainak köszönhette a győzelmet. A 26. születésnapját pont a mérkőzés napján ünneplő futó 182 yardot futott, ennyire senki nem volt képes a rájátszásban a Patriots ellen, mióta Bill Belichick a csapat edzője. A Titans 71 passzolt yarddal zárta a mérkőzést, ami 2009 óta a legkisebb szám, amivel meccset nyertek a rájátszásban (érdekesség, hogy akkor a Baltimore Ravens győzte le a Patriotsot 34 passzolt yarddal - legutóbb ekkor volt kénytelen már a playoff első körében pályára lépni a Pats).

Mégsem annyira Henry fantasztikus napja miatt fogunk emlékezni erre a mérkőzésre. Az első félidőben a Patriotsnak három kísérlete volt touchdownt szerezni az egy yardos vonalról, ám a Titans kivédekezte a szituációt, és mezőnygólra kényszerítette ellenfelét. Ki kell emelni Rashaan Evanst, aki kétszer is megállította Sony Michelt, a Pats futóját a később döntőnek bizonyuló játékokban.

A mérkőzést eldöntő játék pedig Tom Brady pick-sixe volt, egy felpattanó labdát a korábbi Patriots-játékos, Logan Ryan kapott el, és vitt vissza touchdownra akkor, amikor Brady-ék még megpróbáltak csodát tenni, és néhány másodperc alatt eljutni a saját egy yardos vonalukról mezőnygól-kísérletig. És hogy rátérjünk a címben feltett kérdésre: könnyen elképzelhető, hogy pont ez az interception mondatja majd azt Brady-ékkel, hogy rá kell húzni még egy évet. Nehogy már így érjen véget minden idők talán legjobb irányítójának NFL-pályafutása.

Logan Ryan a meccset eldöntő interception utánLogan Ryan a meccset eldöntő interception után Fotó: Europress/AFP

Szimbolikusnak mondható az is, hogy miközben Houstonban egy egykori Patriots-edző csapata kínkeservesen ugyan, de továbbjutott hazai pályán, addig a Pats szezonját lezáró két vereség is Belichick volt tanítványaihoz kötődik. Az alapszakasz utolsó fordulójában a szezon előtt a liga pofozógépének kikiáltott, ám végül tisztességesen helytálló és öt győzelemig jutó Miami Dolphins verte meg a Patriotsot, amely emiatt nem kapott szabad hetet a rájátszás első körére.

Majd pedig jött a korábbi Patriots-játékos - és edzőként pont a déli Patriotsnak is becézett Texansnál hírnevet szerző - Mike Vrabel csapata, a Titans, amely a nemrég még a Patset erősítő Logan Ryan interceptionjével zárta le végképp a két csapat meccsét. A Patriots annyira régóta határozta meg a ligát, hogy kitermelte a saját utánpótlásait, ahol olyan egykori játékosok és edzők dolgoznak, akik már nem ijednek meg a Pats legendájától. Hiszen maguk is a részesei voltak.

És hogy mit hoz a jövő Foxboroughban? Ez a millió dolláros kérdés. Kezdjük a legfontosabbal: Tom Brady-nek lejárt a szerződése. 20 szezont töltött az NFL-ben, és egyelőre nem tudni, hogy lesz-e 21-ik, és ha lesz, akkor hol. Brady maga a vereség után annyit mondott: eléggé valószínűtlen, hogy visszavonuljon. De vajon úgy érzi-e majd, hogy máshol nyerhet még egy bajnokságot. Egyáltalán: hány csapatnak a fantáziáját mozgatná meg egy 42 éves irányító szerződtetése? Ez a kérdés még akkor is valid, ha tudjuk, hogy Brady-ről van szó.

Ami pedig Bill Belichicket illeti, az ő folytatása is erősen kérdőjeles. A szezonban domináns teljesítményt nyújtó védelmének több kulcsembere is máshova igazolhat a márciusi átigazolási piaci időszak során, és akkor Brady-ről még nem is beszéltünk. Ráadásul előbb-utóbb Josh McDaniels is megunhatja a várakozást, hogy egyszer majd ő lesz a Patriots edzője, hallani lehetett már olyan híreket, hogy a Browns edzői állása nagyon is foglalkoztatná a támadó-koordinátort.

A Belichick-Brady éra 20. szezonja a megszokottnál korábban ért véget, és egyelőre senki sem tudja, hogy lesz-e 21-ik szezon. Az mindenesetre kijelenthető: meglepő lenne, ha az idei és a jövő évi Patriots között megmaradna az elmúlt évekre mindig jellemző állandóság.

Hozzászólások